Последната българска подводница "Слава", която беше транспортирана в Белослав, за да бъде превърната в музей днес прие първите си посетители. Бивши подводничари и наследниците им разгледаха подготвената за първо боядисване подводница.

Тази част от възстановяването на подводницата ще бъде готова до 18 август, когато за деня на подводничаря тя ще бъде отворена за посещение.

Вижте как изглежда последната българска подводница "Слава" >> >> >>

"Слава" е произведена в Съветския съюз по проект "633" или още клас "Ромео" през 1959 година. В българските ВМС влиза на въоръжение през декември 1985 г.

През 1989 г. "Слава" е обявена за "подводна лодка първенец на ВМС". През 90-те години на миналия век не се използва активно, поради привършване на ресурса на батерията, която бива сменена през 1998 г. След влизането на България в НАТО подводницата е част от множество съвместни учения, като през 2007 г. участва в учение за спасяване на екипаж на аварирала подводница, завършило успешно.

"Слава" е дълга 76 метра, широка - 7 метра, има дълбочина на газене 6 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 300 метра. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода - 13,2 възела.

Силовата установка се състои от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 витла. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата. Общо 54 души екипаж се грижат за управлението, поддържането на системите и въоръжението.

На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата е извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна. До сега състоянието ѝ бе доста лошо, но реставрационните работи ще ѝ върнат предишния блясък.