Blue Origin направи голяма стъпка към изпращането на астронавти в космоса. Компанията, ръководена от основателя на Amazon Джеф Безос, успешно изстреля своята ракета New Shepard на тестовото си поле в Тексас преди броени часове.

Вижте как изглежда ракетата New Shepard >> >> >>

Това беше 13-ият успешен старт на ракетата, но и първият полет на NS-4 - модернизирана капсула на екипажа. В нея са монтирани шест места, дисплейни панели и система за контрол на температурата. В New Shepard се намираше и манекен с човешки размер на борда, който събира данни.

Летателният апарат се взриви, достигайки апогей от 350 827 фута, над т. нар. линията на Карман или общоприетата граница между земната атмосфера и космическото пространство.

Ракетата вече навлезе в седмата си година на тестове. Изпитания с екипаж на борда обаче не се очакват преди 2022 година. Най-големият ѝ конкурент, SpaceX на Илон Мъск, имаше повече късмет, като изпрати първите си астронавти в космоса през август 2020 година.

Blue Origin обаче има и по-амбициозна цел: кацане на астронавти на Луната. Предстои да видим дали и как това може да се случи.