Подразделението на Samsung, отговарящо за производството на памети, стартира масовото производство на 16 Gb чипове на мобилна LPDDR5 RAM. Новите памети имат една характерна особеност. Те се произвеждат при 10 nm технологичен процес и на практика са първите в света, за които е използвана т.нар. екстремална ултравиолетова литография (EUV).

Благодарение на нея паметите на компанията ще имат чувствително преимущество пред конкуренцията, твърдят специалисти, особено ще се касае до използването им в мобилни устройства.

Новата RAM осигурява и редица полезни характеристики за потребителите. Samsung отбеляза, че пропускателната способност на новата оперативна памет е 6,4 Gb/s, което е с около 16% повече от предишните 12 GB чипове памет. В същото време комплектът чипове, необходим за формиране на 156 GB оперативна памет сега е с над 30% по-тънък.

Благодарение на това занапред ще можем да видим по-тънки смартфони или такива, в които има повече място за други компоненти. Премиерата на пазара за новата RAM памет ще е през 2021 година.