International Business Machines известни повече като IBM представиха в понеделник нов микропроцесорен чип за центрове за данни, като от технологичният гигант заявиха, че той може да се справи с три пъти по-голям натовареност от своя предшественик, съобщава Ройтерс.

Проектираният от IBM чип Power10 ще бъде произвеждан от южнокорейската технологична компания Samsung Electronics Co и ще бъде предназначен за използване от бизнеса в т.нар. "центрове за данни", посочиха от американската компания.

Чипът ще използва производственият процеса на 7-нанометров чип на Samsung, който е подобен на 7-нанометровата технология, която използва компанията Advanced Micro Devices Inc, чийто микропроцесори се произвеждат от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

И IBM, и AMD използват външни фабрики за техните микропроцесорни чипове, за да се конкурират с Intel Corp, който е доминиращия доставчик на чипове в центровете за данни и един от малкото останали играчи, които проектират и произвеждат свои собствени чипове.

Наскоро Intel заяви, че следващото му поколение производствена технология може да се забави, като според анализатори това ще позволи на конкурентите да получат по-голям пазарен дял.

IBM отдавна се фокусира върху високоефективните изчислителни системи, като три от най-добрите десет най-бързи суперкомпютри в света използват чипове на компанията.

Intel заяви в понеделник, че чипът Power10 е проектиран така, че да бъде по-бърз при изчислителните задачи с изкуствен интелект от своя предшественик, като върши подобна работа до 20 пъти по-бързо от предишното поколение.