Учени създадоха робот, който може да свири на пиано. Разработката е на екип от Калифорнийския университет в САЩ.

Оттам обясняват, че т. нар. "меки роботи" все още трябва да разчитат на твърда електроника, за да функционират. Новото изобретение обаче променя това до голяма степен.

Изследователите са направили вид пневматична компютърна памет, която са използвали, за да помогнат на "мекия" робот да свири по клавишите. Вместо конвенционалните транзистори и електрически вериги, "захранваната с въздух" памет разчита на микрофлуидни клапани, които контролират въздушния поток.

Атмосферното налягане в даден клапан представлява двоично "0", докато вакуумът показва "1". Паметта на робота разполага с достатъчно сложен набор от тези клапани, за да функционира като 8-битов RAM чип - не особено мощен, но достатъчно добър, за да може чифтът "меки ръце" на машината да изсвирят класическата американска детска песничка "Mary had a Little Lamb".

Липсата на положително налягане прави целия този процес напълно безопасен и няма риск паметта да експлодира по време на употреба. Технологията обаче далеч не е готова за широка употреба. Освен необходимите подобрения в сложността и скоростта, роботът ще се нуждае от "меки" версии на процесори и други компоненти, за да се елиминира напълно нуждата от твърда електроника.