Ракета-носител "Фалкон-9" на компанията "Спейс екс" успешно изведе в орбита 60 микроспътника от системата "Старлинк", съобщиха световните агенции.

Стартът беше даден от ракетната площадка SLC 40 във военновъздушната база на САЩ в Кейп Канаверал, щата Флорида.

Спътниците са предназначени за обезпечаване на високоскоростен интернет и бяха позиционирани в орбита на височина 290 километра. Първата степен на ракетата-носител вече три пъти беше използвана при изстрелвания от компанията "Спейс екс". И този път тя се спусна след осем минути и половина на специалната платформа, установена в Атлантическия океан.

Роякът от микроспътници се разгърна над океана между Австралия и Антарктида. С новото попълнение броят на микроспътниците от системата "Интерлинк" достигна 180.

Целта е броят им до края на годината да достигне 1500 и тогава да започнат основната си дейност - да осигурят широколентов интернет почти навсякъде по света чрез създаване на спътникова мрежа. Идеята е броят им е да е не по-малко от 30 000. Очаква се SpaceX да започне да предлага интернет услуги на клиентите си.

ЅрасеХ пycнa пъpвaтa cи пapтидa oт 60 cпътниĸa Ѕtаrlіnk в opбитa пpeз 2019 г. Всеки сателит има множество антени с висока пропускателна способност и една слънчева решетка. Платформите са оборудвани и с електрическо задвижване - система, която изключва електрически заредени криптонови атоми, за да осигури тяга. Двигателят е необходим за повдигане от височината на излитане. Системата за задвижване действа също така, за да поддържа правилното положение на съответния спътник в небето и да я сваля в края на срока на експлоатация.