Компанията "Спейс Екс" на Илон Мъск симулира днес аварийно кацане при последния голям тест на спасителната системата за извънредни ситуации на пилотирания кораб "Дракон", съобщиха световните агенции.

Тестът - ключова стъпка преди планирания първи полет на астронавти с кораба до Международната космическа станция (МКС), трябваше да бъде извършен вчера, но беше отложен заради силни ветрове и големи вълни в мястото на приводняване в Атлантическия океан.

Пътническата капсула "Крю дракон" с два тестови манекена на борда падна в морето на около 30 км от брега на Кейп Канаверал, Флорида, след като се отдели от ракетата "Фалкон 9". Ракетата бе изстреляна нормално, но изключи двигателите си на 19 км над океана, за да симулира неуспешно изстрелване. Мощните хидравлични устройства катапултираха капсулата далеч от обхвата на евентуалната авария на ракетата и тя достигна височина от 44 км, преди да падне в океана с разтворени парашути.

"Спейс Екс" не планираше да запази ракетата, която се разпадна при теста. Издирвателни групи имат за задача да открият възможно най-много отломки от носителя.

Изпитанието изглежда премина успешно въпреки бурното море, отбелязва Асошиейтед прес. То има ключово значение, за да получи капсулата разрешение да превозва хора до Международната космическа станция.

След години на разработки и забавяния САЩ решиха да подновят изпращането на пилотирани космически кораби чрез частни партньорства.

НАСА преустанови пилотираните полети през 2011 г. след приключването на програмата "Космическа совалка". Оттогава астронавти се транспортират до МКС с руски кораби "Союз".

Пилотираният кораб "Дракон" представлява модифицирана версия на товарния си съименник, който вече осъществява полети до МКС.

Ако тестът премине успешно и корабът получи сертификат от НАСА, ще започне подготовката за първия му пилотиран полет до орбиталната станция, който ще отведе на МКС астронавтите Робърт Бенкън и Дъглас Хърли.

Първият полет в безпилотен режим на космическия апарат беше осъществен в началото на март миналата година.

Тестът предвижда активирането на спасителната система минута и 24 секунди след изстрелването на ракетата-носител "Фалкон-9" на височина около 19 километра. Капсулата на кораба "Дракон" с два тестови манекена, оборудвани със сензори, ще бъде изстреляна встрани от носителя и ще продължи да се издига. В този момент в нея ще настъпи четирикратно претоварване. Тогава ще заработи системата за разгръщане на парашути. Приблизително 10 минути след началото на теста, капсулата ще се спусне в Атлантическия океан на около 30-35 километра край бреговете на Флорида, където ще я очакват спасителни екипи.

В теста "Спейс Екс" "жертва" ракетата-носител "Фалкон-9". Тя няма да се взриви, но се очаква да се разпадне.

НАСА преустанови пилотираните полети през 2011 г. след приключването на програмата "Космическа совалка". Оттогава астронавти се транспортират до МКС с руски кораби "Союз".