Японският космически стартъп Gitai събра 17,1 милиона щ. долара финансиране при своята серия B за набиране на капитал. Парите ще бъдат използвани за разработката на космически роботи и изпращането им в орбита.

Очаква се скоро да бъде осъществена демонстрационна мисия, като вероятно това ще стане през 2023 година. Идеята е новата технология на компанията да покаже своята ефективност при извършване на работа по сателити в космоса.

Очаква се също така Gitai да наеме още персонал - предимно в САЩ. Стартъпът се стреми да разшири присъствието си в страната, в опит да привлече повече бизнеси от този пазар.

Разработването на роботи, които са в състояние да инсталират хардуер на сателити в орбита, може да бъде полезно за надграждане на съществуващите спътници и на съзвездия от такива с нови възможности. Друга работа, която също може да се извършва, е смяна на батерии, поддържане на сателитите в експлоатация или ремонт, ако те се повредят.

В по-дългосрочен план целта на Gitai е да създаде армия от роботи, които да съдействат за изграждането на бази и колонии на Луната и Марс, както и в орбита.

Фокусът на японската компания обаче не е само върху космоса. Тя разработва и робот с кодово име S1, който ще бъде създаден за работа на Земята.