Автомобилният производител Volvo твърди, че е създал първия в света автомобил, който е направен от стомана, без използването на изкопаеми горива в процеса на производство. Става дума за четириколесен изцяло електрически товароносител.

Припомняме, че преди няколко месеца Volvo се обедини с шведския производител на стомана SSAB. Целта на партньорството беше да се разработи вид материал за превозни средства, като не се използват изкопаеми горива по никакъв начин.

Освен че не произвежда емисии на парникови газове, автомобилът е и автономен. Той може да следва предварително програмиран маршрут за транспортиране на материали.

SSAB произвежда стомана без изкопаеми материали, като замества въглищата, използвани по време на производствения процес, с водород от електролиза. Както отбелязва Forbes обаче, това превозно средство не е точно без фосили. Причината е, че стоманата, използвана за доставени от трети страни компоненти, като електрическия мотор например, е направена по традиционния метод.

Volvo планира да започне ограничено производство на превозното средство през следващата година и да увеличи продукцията, в зависимост от наличността на стомана на SSAB. Шведският производител се надява да започне масово производство на своя нов модел през 2026 година.