След впечатляващия си старт, Webit.Festival Europe не разочарова посетителите си и през втория ден на своята програма. Фестивалът беше посетен от над 15 000 гости от 120 държави, което го прави най-голямото събитие за дигитални технологии и иновации на Стария континент.

Хилядите гости на Webit успяха да видят не само 450 топ лектори на сцените на фестивала, но и невероятни роботи с изкуствен интелект, летящи машини, устройства за виртуална реалност и всевъзможни технологии на бъдещето.

За 11-а поредна година, Webit събра в София някои от най-великите умове на човечеството. Сред тях бяха топ директори на огромни корпорации, основатели на бизнеси, инвеститори, предприемачи, членове на академичните среди, политици и представители на медиите. Всички те взеха участие в събитието, за да обсъдят бъдещето на Европа и света през следващите 5 до 7 години.

Един от страхотните резултати от Webit.Festival Europe ще бъде документ, представящ нуждите и очакванията на бизнеса от следващия мандат на Европейската комисия. Тази своеобразна пътна карта ще покаже настроенията на частния сектор и пътя, който той смята, че континентът трябва да поеме, за да се бори с конкурентите си по света.

Програмата на фестивала за 15-и май беше разделена на няколко паралелни събития.

Темите на Innovate Stage покриваха процесите на дигитална трансформация на публични и частни инститиции, медийната среда, движена от огромните количества данни, с които разполагаме днес, Индустрия 4.0, квантови изчисления, изкуствен интелект и космически технологии.

На сцената излязоха топ корпоративни лидери и представители на научните среди, като президентът на D-Wave Systems, Бо Евалд, старши партньорът в EY, Кийт Страйър, управляващият партньор в IBM, Хесус Мантас, изпълнителният директор на SingularityNET Бен Гьорцел, създателят на SpaceFund Рик Тъмлинсон, съоснователят и председател на Crispin Porter - Bogusky, Чък Портър, основателят и директор на YouPlus, Шукрат Шамим, професорът по иновации в Kellog School of Management, Робърт Уолкът, ръководителят на медицинския факултет на Singularity University Daniel Kraft и много други.

Третото издание на HealthSummit също беше изключително интересно. Събитието, председателствано от най-гледания хирург в историята и световно известен иноватор в областта на виртуалната и добавената реалност проф. Шафи Ахмед, се утвърди като една от водещите сбирки на експерти, които оформят бъдещето на здравеопазването и фармацевтичната индустрия.

На сцената гостите на Health Summit имаха възможността да видят лидери като бившия директор на Световната здравна организация, д-р Джон Биърд, ръководителят на медицинския факултет на Singularity University Daniel Kraf, президентът на Европейския здравен парламент, Джоузеф Елборн, водещият здравен експерт на IBM, Марк Дейвис, управляващият директрор на Global Health Initiative, Хила Азадзой, директорът на Open Health Network, Татяна Канзавели, управляващият директор на IBM Watson Health, Марк О"Херлихи и много други.

Вторият ден на DEMS Summit покри важни теми за развитието на дигиталните забавления и медиите през следващите години, като суперагрегация, потребителско преживяване, променящо се потребителско поведение, стрийминг услуги и много други тенденции в индустрията. Сред списъка на лекторите личаха имената на вицепрезидентът за бизнес развитие на M7 Group, Бил Вайдевелд, президентът на UHD Forum, Тиери Фоурие, директорът на Paramax Films, Амос Розенберг, директорът на AdScanner Мартин Куркович и други.

Bulgarian Digital Summit включи някои от водещите дигитални и маркетингови експерти в страната. Те обсъдиха разнообразни теми като иновации в туризма, маркетинг в онлайн търсачки, работещи дигитални практики, брандове в дигиталната епоха, видео маркетинг и трендове в социалните мрежи.

Събитието Sofia"s Place дискутира стъпките, които София трябва да предприеме, за да развие пълния си потенциал за дигитална столица. Редица експерти разискваха възможностите на града да привлича инвестиции и стартиращи компании, като развива инвестиционния си климат чрез интелигентни публично-частни партньорства. Част от втория ден на събитието взеха представители на Столична община, Софийска инвестиционна агенция и други организации, свързани с бизнес развитието на града.

Партньорските събития в рамките на деня вкючваха интересни разговори на Microsoft Booth, където експерти на софтуерната компания дискутираха със свои гости. В същото време, в рамките на Webit се проведе уъркшоп на Европейския съвет по иновации, който обсъди новата програма на ЕС за финансиране на иновации.

В самия край на Webit.Festival Europe се проведе финалът на Founders Games - най-мащабното стартъп състезание в света. В зала 1 на НДК посетителите успяха да видят презентации на най-добрите 5 стартъпа сред над 4000 кандидатури. Компаниите се бориха за голямата награда в надпреварата - инвестиция от €200 000. Крайният потребител в състезанието е компанията WeFarm - най-голямата фермерска дигитална мрежа в света.