Facebook сменя името си на Meta. Промяната обаче е на корпоративно ниво, като социалната мрежа Facebook ще продължи да съществува с непроменено име и лого, но като бранд под шапката на Meta, разкри собственикът на най-голямата социална мрежа в света Марк Зукърбърг.

Ребрандирането не е новост в технологичната индустрия. Преди няколко години Google създаде компания-майка, наречена Alphabet, за която бранда Google е само един от многото под нейния чадър. По същия начин социалната мрежа Facebook ще е под чадъра на Meta.

Марк Зукърбърг притежава още Instagram, WhatsApp, Messenger и компанията за виртуална реалност Oculus.

Всеки ден 728 милиона души използват Facebook, а общият брой на потребителите в социалната мрежа е близо 3 милиарда.

Второто най-ползвано приложение под шапката на Meta е WhatsApp, което има регистрирани 1,6 милиарда потребители. Трети е Instagram, а четвърти Messenger, като и двете апликации имат над 1,3 милиарда потребители.

Според наблюдатели ребрандирането е част от амбициите на компанията да създаде "метавселена" - виртуална реалност, която премахва границите между физическия и цифровия свят.

Новото име сигнализира, че именно метавселената, а не Facebook, ще е основният фокус на технологичния гигант.

Смяната на името се разглежда и като опит за подобряване на имиджа на фона на скандали и критики за бизнес практиките на Facebook. Ребрандирането е част от усилията за промяна на репутацията на компанията и "обръщане на страницата". През последния месец социалната мрежа бе обвинена, че поставя печалбите пред хората, както и че знае за вредните ефекти от употребата й от тийнейджъри, но не прави нищо.

Към Facebook бяха отправени нови обвинения за бездействие в борбата с екстремизма и езика на омразата онлайн. Марк Зукърбърг и жена му Присила Чан бяха обвинени и в сексуален тормоз от бивши служители.