Най-голямата търсачка в света Google, тяхната електронна поща Gmail и сайтът за видео споделяне YouTube, който също е собственост на Google, станаха недостъпни за около два часа за милиони потребители по цял свят. Не е ясна причината за срива, но според сайта DownDetector най-много засегнати има в Западна Европа и по-специално във Великобритания.

В България проблемът продължи около час, а в Западна Европа услугите на Google бяха недостъпни по-дълго време.

Проблеми с достъпа има още до другите услуги на Google, като Google Drive и Google Classroom. Последното може да затрудни учебния процес онлайн, тъй като доста училища в България използват именно това приложение за преподаване, а не Zoom.

По думите на ученици от Варна "класните стаи на Гугъл" са спрели да функционират в края на учебния ден.

Много оплаквания има и от загуба на достъп до качените данни в облака Google Drive. Запаметената и качена там информация се оказва недостъпна за мнозина, избрали да я съхраняват извън компютъра си.

По-малък брой потребители се оплакват от проблеми с Google Maps. Това може да създаде транспортен хаос, защото големи логистични фирми, така и доста водачи ползват апликацията за навигация.

Проблеми има и за рекламодателите, както и за почти всички браншове използващи услугите на Google.

Сривът в услугите на Google може да има и политически и социални последици, тъй като много хора черпят информацията си именно от търсачката.

В днешно време сривът на Google и YouTube има ефекти сходни с тези на информационно затъмнение.

Потребители съобщават и за проблеми с приложението за чат и комуникация Discord.

На Балканите най-много доклади за проблеми идват от Румъния и столицата Букурещ.

В България някои потребители имат достъп до търсачката. Gmail и YouTube пък бяха временно недостъпни. Родните потребители съобщават, че Google работи, но с нетипично забавяне.

От Google не са коментирали причините за срива. Иронично, една от причините за това е, че Gmail акаунтите на служителите на търсачката не работят и те не могат да отговорят на запитванията от медиите. Въпреки това от търсачката заявяват, че работят по проблема.

Изглежда проблемът е в частта от услугата на Google, която обработва потребителски акаунти и информацията от тях. YouTube е достъпен в режим "инкогнито" в браузър, поддържащ функцията, като Google Chrome.

Всичко това повдига въпроса доколко сигурни са данните на потребителите и как се използват те.