Профилите във Фейсбук на висши лидери на източноазиатската страна Мианмар и техни страници с общо 12 милиона последователи са били изтрити, предава "Бизнес инсайдър".

Социалната мрежа е обявила, че премахва акаунтите на високопоставени военни от Мианмар заради разпространение на "омраза и дезинформация". Сред тях е главнокомандващия на Мианмарската армия и шефът на военния телевизионен канал в страната - генерал Мин Аунг Хлайнг.

Част от бановете са преемптивни, тъй като не всички от засегнатите са имали профили в социалната мрежа, но те ще са лишени от възможността да си създават такива в бъдеще.

"Премахнахме общо 18 профила и 52 страници във Фейсбук, както и един акаунт в Instagram", коментират от Фейсбук и допълват, че наложените санкции са във връзка с разпространението на дезинформация относно етнически-религиозния конфликт с рохингите в Мианмар.

Преди седмица Фейсбук обяви, че ще поставя рейтинг за благонадеждността на всеки свой потребител, като ще ограничава информацията идваща от "неблагонадеждни потребители".

Социалната мрежа вече забрани някои известни страници, като тази на конспиративния теоретик и поддръжник на Тръмп - Алекс Джоунс. Англоезичната страницата на критичната към САЩ венецуелска медия Телесур също отнесе бан, който по-късно бе премахнат.

Много потребители и администратори на малки страници се оплакват, че Фейсбук нарочно е започнал да ограничава достига на техните публикации, с цел цензура или изнудване за реклама.