Американският софтуерен магнат Джон Макафи не е проявявал склонност към самоубийство, заяви пред репортери вдовицата му Джанис, цитирана от Ройтерс.

Тя добави, че обвинява американските власти за смъртта му в испански затвор, където очакваше екстрадиция в САЩ. "Джон Макафи нямаше склонност към самоубийство. Говорих с него няколко часа преди да го намерят мъртъв. Говорихме за решението на съда да го екстрадира в САЩ. Това не беше изненада за никой от нас. Бяхме подготвени и имахме план да обжалваме решението. Обвинявам американските власти за тази трагедия, защото заради тези политически мотивирани обвинения срещу него съпругът ми сега е мъртъв."

Джанис Макафи поиска щателно разследване на обстоятелствата около смъртта на съпруга ѝ, която настъпи в затворническа килия в Барселона.

Властите твърдят, че става въпрос за самоубийство. Адвокатът на Макафи ще поиска втора аутопсия по искане на семейството на Джон Макафи, съобщава БНР.

"Последните му думи към мен бяха: "Обичам те и ще ти се обадя вечерта". Това не са думи на някого, който мисли да се самоубие. Той не заслужаваше да умре в мръсен затвор като животно в клетка", каза Джанис Макафи.