Броени часове след тази новина, Макафи беше арестуван в латиноамериканската страна заради незаконно проникване, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. Гватемалските власти сега ще задействат процедура за експулсирането му.

Заедно с Макафи незаконно в Гватемала е влязла и 20-годишната му приятелка Саманта. Макафи се е подслонил в тази страна, защото тя е била най-близо до Белиз. Той смята, че е жертва на преследване от страна на белизките власти.

67-годишният Макафи мина в нелегалност през ноември. От три седмици той е издирван заради убийството на Грегъри Фол, намерен мъртъв в дома си в Белиз. Американецът е бил прострелян, но няма следи за обир в жилището му.

Между жертвата и Макафи, за когото се твърди, че е водил ексцентричен и свързан с местната мафия живот, е имало няколко пререкания. Фол се оплаквал от кучетата на Макафи и от агресивността на охранителите му, които плашели туристите и останалите съседи.

През ноември премиерът на Белиз Дийн Бароу нарече Макафи луд и параноик. Полицията на Белиз вече обяви, че издирва Макафи само, за да го разпита във връзка с убийството на американеца.

Макафи е роден в Англия, но е израснал в САЩ. Той е на 67 години и стана известен със създаването на първата антивирусна програма в света. Той я разработи през 80-те години и компанията му излезе благодарение на нея на борсата през 1992 г., което го направи милионер.

Макафи бързо инвестира в луксозни вещи и в недвижими имоти, след като продаде дяловете си в дружеството. Кризата с цените на недвижимите имоти в САЩ обаче му нанесе удар и той изгуби почти цялото си богатство, оценявано преди 2007 г. на 100 милиона долара. Останаха му само 4 милиона долара, с които той се премести в Белиз, където данъците са по-ниски.