YouTube обяви нови, по-строги мерги, срещу разпространението на обиди и реч на омразата във видеопортала. Вече ще се премахват всякакви клипове, които обиждат хората по различни признации.

Видеопорталът ще изтрива всякакви клипове, които обиждат хората заради раса, пол, сексуална ориентация или отправят заплахи към някого. Това ще се прави дори и когато тези неща са завоалирани или намекнати. Правилата ще се прилагат спрямо всички и без значение дали въпросните думи са насочени към известна личност, политик или обикновен човек.

YouTube ще следи и поведението на създателите на съдържание. Ако открие, че тяхното поведение продължава да е обидно или нарушаващо добрите норми, то тези създатели на съдържание ще бъдат наказани допълнително, като това включва спиране на възможността им да печелят пари от реклами. Това наказание ще се прилага дори и само при намеци без да има реални оплаквания.

Очаквано съобщението на YouTube предизвика остри реакции сред потребителите и създателите на съдържание. Те започнаха да разпространяват хаштага #YouTubeIsOverParty или "Парти за края на YouTube". Този хаштаг се използва винаги, когато видеопорталът обяви непопулярни мерки.