Коментари - Гигантски самолет ще извежда кораби в космоса | IT.dir.bg
назад

Гигантски самолет ще извежда кораби в космоса

Съоснователят на Microsoft Пол Алън и ветеранът на аерокосмическата индустрия Бърт Ратън ще създадат най-големия в света самолет, с който ще може да се извеждат товари и астронавти в космоса. Те обещават поредното им съвместно начинание да отвори нова глава в американските космически полети, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Гигантски самолет ще извежда кораби в космоса | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хубаво, но бас ловя, че повечето хора биха се зарадвали по-истински, ако учените мозъци открият как болшинството българи да си платят парното и да им остане нещичко и за обувки и сирене. Безсмислени, цинични и снобски са подобни напъни при цялата световна мизерия, не само у нас...

А всичко може да бъде толкова просто - 7 грама олово между очите и си ГОРЕ!

"няма да има нужда от допълнителни разходи за гориво за ракета носител". Много интересно... в този самолет педали ли ще въртят, докато го издигнат в стратосферата!?

Абе те и китайци да наемат да въртят педалите, преди това с бая боб ще трябва да ги нахранят... За отработилите газове да не говорим :)

Да, вероятно това имат предвид:). Но това е проето една от дименсиите на един самолет, и няма как да се вади извода , че е най-"голям". Щото ако така излиза, че ако има най-дългия колесник пак е най-голям, и ако носа на пилота е най-широк, пак е най-"голям" и така. Ама то виц стана почти цялата работа:) Айде , със здраве:).

Вече няма да има нужда от космодрум да се изтрелват ракети. От него ще стартита самолета, който ще го изстрелва ...

Действително най - големия самолет е Ан -225 Мрия, който има товароподемност от 280 тона. Но с товар от 150 тона максималната му височина на полета е 7000 метра , с товар от 200 тона - 4500 , а с максимален товар 3500. В случая става дума за самолет с товароподемност от 222 тона и височина на полета 9000 метра. Далечина на полета 9200 мили , а далечина с товар от 222тона 2400 километра. Целта явно са пилотираните полети. Защото при тях е от значение метеорологичните условия. При лошо време не е разрешено излитане защото евентуална спаситена операция при катапултиране ще е невъзможна. Освен това става дума за извеждане на товари във всякаква орбита по отношение наклона и към екватора и не се плащат пари за космодрум.

Всъщност, самолет-носител с подобна концепция беше изпробван в проекта на Ричард Брансън. Това е доста по-голямо, и вуъв всички случаи по-усъвршенствано. Да, идеята не е нова. Тя датира от далечната 1943-44. И без много труд можете да се сетите че е разработена в Германия. Вярно, смисълът е бил да се бомбардира Ню Йорк и други големи градове, но идеята за "стратосферен самолет" е още оттогава. По-късно имаше идея по подобен начин да се изстрелва съветската совалка "Буран", но нищо не излезе от този проект.

Дир-коригирайте статията. Дори на проектно ниво, със своите 554 тона, това няма да е най-"големия" самолет в света. Одавна лети тоста по-тежък от него самолет. А кокото до идеята да се ползва носител-самолет тя никак не е нова, но все още е технически нерентабилна. Всъщност , вероятно е поредната реклама на зелен хайвер, все пак ултра мега перфектната ни глобална икономическа система се регулира изцяло от .....слухове.

А бе хората ясно са ти написали: "ще има размах на крилата 116 метра - най-големия в света". А това че някой е направил най-тежкият самолет в света, не мисля че е повод за гордост.

Затова скъпи "hm" съм сложил най-"голям" в кавички, защото ако беше дори колкото бебе запознат с техническата материя ще знаеш, че такъв термин няма. И тъй като все пак е написан в, иначе, техническа статия, реших, че не е коректно и се "разписах". А затова дали една рисунка е най-"големия " самолет в света, искам да кажа ,че докато пиша това, нахвърлях на А4 един самолет дето ще е около 200м размах в мащаб 1:1000. Много хубав се получи, не само ще изстрелва ракети , ами и следващото световно по футбол ще приеме. Та така.

Най-големия ще е, бъркаш. АН 225 Мрия, наистина има над 600 тона излетна маса, но самия самолет тежи "само" 150 тона. Пък и размаха на крилете му е под 90 м.

Планински, требе малко мозък верно, както и няколко прости формулки, с които да сметнеш дали с шест двигателя на 747 с тяга макс 200kN и такава аеродинамична компановка ще вдигнеш самолет с маса празен 554 тона, а плюс гориво (още поне 300 тона) и товар ( още 40-50 тона).Малко мозък тябва, ама като липсва.