Коментари - Гравитационна лампа вади от мрака 1,5 млрд. души | IT.dir.bg
назад

Гравитационна лампа вади от мрака 1,5 млрд. души

Гравитационна лампа, която използва чувалче с пясък, завързано за въженце, задействащо малък динамогенератор и светодиод, може да изкара от мрака 1,5 милиарда жители на нашата планета, които не разполагат с електроснабдяване, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Гравитационна лампа вади от мрака 1,5 млрд. души | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Налага се да взема думата. Абе, човече,( Духчо), от идея до ефективно приложение на каквото и да е, минават години! Иначе, всички сме професори по даване на акъл. И най важното: да е икономически изгодно.Освен това, не бъркай радиодиодите с светещите сегашни диоди. Все пак, като нещо не разбираш, бъди по малко устат. То форум, форум за всички, ама се наслушах на глупости.

Сега разбрахте ли защо ББ се отказа да строи АЕЦ!Правим високи стълбове, пускаме въжетата с чувалите и слагаме по един циганин да ги дърпа от време на време.Така се решава и проблема с безработицата.Супер!!!

Дрън дрън. Епъл отдавна са го патентовали и сега ще осъдят дори дир.бг, че са публикували статията!

Сега на мода е да се хвали живковото време. Лично аз имам особено мнение по въпроса , но то си е за мен. Та когато го закъса икономически , малко преди промените , той започна да говори за мултипликационен ефект. Предполагам , че младото поколение не знае за какво става дума и ще дам един пример. Имате си панели на покрива и сте ги купили изгодно не много голяма мощност до един киловат. Те дават най - много енергия през летните месеци май , юни , юли и август. Тогава има най много нужда от напояване и вие помпате вода от кладенец за напояване, но си имате и един резервоар на повърхността и той освен за резерва играе роля на акумулатор, защото водата от него вечерно време при нужда се връща в кладенеца - генераторен режим. по този начин спестявате акумулатора. И ако хладилника ви е за работа в прекъснат режим ( акумулиращ студ с хл;адилен агент) през летните месеци панелите ще се използуват оптимално , а през зимата ще са достатъчни за акумулиране на енергия за осветление и портативен телевизор ( евентуално лаптоп) Един хибриден автомоби от типа на Тоyota Prius( най - новите plugin hybrid с 4 - 5 KWH батерия) би ви дал възможност за пълна автономност , ако това ви е целта . Трябва да използувате обаче мини пералня и прахосмукачка за работа от автомобилен акумулатор и инвертор 12 220 волта защото те са сметнати за не съвсем синусуидалното напрежение от инвертора.

Забравих да добавя всички печки са на газ ( пропан бутан или компресиран природен газ) или комбинирани и на газ и на ток. Допълнителна екстра е ако хибридният автомобил е на газ и ток.

Отоплявате се на дърва с камина и локално парно и ако от някъде намерите на изгодна цена термоелектрически елементи , вашето ел. захранване ще добие съвсем завършен и оптимален вид.

Преди десетки години имаше едни руски часовници с кукувичка. Дърпаха се едни тежести и си работеха,кукаха.Дано руснаците не си поискат изобретението.

Купуваме си такива лампи за вкъщи и показваме един голям среден на EVN :D

Ами ти като си толкова умен, що не го направи ти? Какво си направил досега? Освен камарките зад теб...

но реализациите са малко. БРАВО НА ТЕЗИ ХОРА !

Пич не знам дали правиш нещо или не правиш. Факта обаче е, че се опитваш да неглижираш това, че 1,5 милиарда души ще могат да имат източник на светлина. За теб може да е проста работа да натиснеш копчето и да стане светло, но 1/3 от населението на земята живеят в крайна мизерия. Преди година или две имаше подобно приспособление - радио с манивела, т.е. навива се една пружина и имаш радио за около 1-2 часа. Та идеята не е нова. Въпроса е, че има хора, които мислят и се опитват да помогнат на тези 1,5 милиарда човешки същества.

То отдавна е измислено - иприт.

Преди години имаше идея микродинамо с пружинен механизъм или фотоклетка с акумулатор + пауър лед. Тогава обаче ледовете бяха супер скъпи и всичко замря. Че сега са открили топлата вода :-)

и един въпрос - Като е толкова лесно защо Вие не го направихте и след като имате предимството да знаете как се прави защо СЕГА не го направите?

Е как защо? Не съм ДИЗАЙНЕР :)

поради причината поради която тази лампа няма да стигне до тези , 1.5 милярда души - финансова обосновка

ами колумб не е измислил нито масата, нито яйцето ама пръв се е сетил че ако го чукне може да го задържи изправено. Всяко ново откритие лежи на основите на нещо измислено преди това. Все едно да кажеш че тоя дето е измислил електричеството не е измислил нищо щото сложил една намотка от мед (медта открита преди новата ера) да се върти покрай един магнит (подобно на медта)...

Сега ще могат да се размножават по-прецизно на светло, ще станат трилиони сичкото подмаймуни

Gost сети се за историята за колумб и яйцето. Не е трудното да се направи, но е трудно да се измисли

Личи си, че в живота, освен писане по форуми, не си направил нищо.

1.5 милиарда без ток плюс още 1 млд. с непостоянно захранване са 2.5 млд. потенциални клиенти. Снабдяването на такива клиенти с осветление се е превърнало в цел на доста 'социални бизнес начинания'. Това са бизнес начинания с цел задоволяване на определена социална необходимост. Специфичното при тях е, че пазарът е огромен и идеята е да се работи в голям мащаб с ниска печалба. Една интересна компания са d.light. Хората разработват лампи със слънчеви батерии. Първата е била с цена от 25 долара. В момента имат модел с цена от 10 долара, с живот 50,000 часа. Целта им е цена от 5 долара. Според анализи на Световната банка това е цената, която е достъпна за домакинствата без ток. От 2008 до сега d.light имат над 1 млн продажби, като се увеличават експоненциално.

по-голяма тъпотия не бях чел скоро

Аз се учудвам,че хора като теб въобще се научават да четат..

ДА ,но трябват около 3 - 4 милиарда долара по 10 долара всяка лампа за 4 човека средно в семейство. Пак ще трябва да помагат братята китайци , за да стане лампата на цена 2- 3 долара ,все пак е пласмасория с пясък, камъни , светодиод и магнитче с бобинка.

Да приемем , че вие живеете в къща с градина и сте направили неуспешен опит на изкопаете кладенец . Копали сте на 30 метра дълбочина и не сте открили вода, би могло да напрвите една такава система с тежест 1.2 - 1.5 тона. Енергията запасена в нея би била 0.1 - 0.125 киловатчаса, което при 60 вата мощност би било около 15 минути на велометъра - една гимнастика. и си имате осветление за лед лампата и лаптопа и си гледате телевизия даже.

Моля за извинение . Времето би било около 2 часа , но при 4 члена на семейството по 30 минути на човек.

Енергията, която ще трябва за да се изкопае тоя малоумен кладенец, ще ми стигне да си осветявам къщата 100 год. "инженере".

Ако чувалчето тежи 100 кг и се издига със система от макари на 2 метра височина и има 3 такива системи, би могло да се захрани лампа (LED) от 3 вата за 30 минути. И ако приемем че издигането на чувалчето трае 1 минута и всеки член от семейството извършва упражнението , то това е една гимнастика за около 6 минути на вечер за 4 часа при 4 членна на семейството. Би могло да се използува и за гледане на портативен телевизор при достатъчно на брой "упражнения"

Ако приемем , че чувалчето тежи 25 кг и е издигнато на височина 2 метра, то неговата енергия е около 500 джаула или 500 ватасек. При 70 % коефицент на полезно действие 350 джаула. За 30 минути 1800 секунди , около 0.2 джаула за секунда . при сто лумена на ват 20 лумена. За сравнение една 40 ватова крушка с нажежаема жичка има към 300 лумена . Ако обаче има фокусиращо огледало със сферичн ъгъл 60 градуса светлината на растояние един радиус би падала върху площ 1/4 Xpr2 = 0.25 x pi x r2. A площта на сферата с един радиус е 4 xpi x r2 ili 12.56 r2.Или 320 lumena 16 x 20 , което е достатъчно комфортно за четене.

Както казвахме като студенти : "Бог прощава Физиката не ! "

Момчета (и момичета), дръжте се! "Безплатната" енергия идва! :)

Поздравления! Елементарно и гениално едновременно!

Почти като теб,който си елементарен и досаден едновременно.

Готино. Има и радиоприемници с пружина - навиват с ключе като детска играчка. Към 15-20 мин. работят. Дори и тук ги продават.

Както е тръгнало, скоро от Индия може да ни подаряват такива лампи...

Те това е за Нобел

Дано лампите са безплатни,а не някой да забогатее от тях!

ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗЪМА!!

И как би било възможно това,глупако? Да не очакваш някой шаман да ги материализира от нищото?

Не са шамани, а дарители. Бил Гейтс и множество мултимилиардери даряват огромни суми за подобни проекти. Не че съм му фен на Гейтс, но и той понякога участва в благотворителности.

Да проверят дали не на нарушават някой патент на Apple

давайте да ги произвеждаме в БГ

Oчаква се като страничен ефект, че секса на светло при тези народи ще доведе до намаляване на раждаемостта...:-)