Коментари - Google разработва тайнствена нова ОС | IT.dir.bg
назад

Google разработва тайнствена нова ОС

Google разработва от нулата тайнствена нова операционна система, наречена Fuchsia. Какво знаем за нея?

Обратно в новината

Коментари - Google разработва тайнствена нова ОС | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мистичната ОС е позната на човечеството от преди средата на миналата година. Пример: https://link

Дано не е скапана като браузера им Хрян

Хрома ли е скапан бе келеш? Я се скрий и не дрънкай глупости. То процента използващи го доказват колко е ''скапан'' !

Логото не става, от тук следва че и ОС не става.

Колко да е тайствена? Нали все пак ще трябва да я покажат, за да могат да печелят от нея.

Щом са и показали логото, значи вече не е толкова тайствена.

Програмите на ДОС още бачкат стабилно! ;)

Гугъл може да си пишат, но са пълни аматьори в сравнение с големите. Чалга.

Дам, даже и търсачката им го доказва. Конкурентите като yahoo, bing или пък altavista са къде къде по-напред..

Strikercho

Прав си, от тея само търсачката им ставаше, и то в периода 2000-2010-та някъде. След това Бинг дава по-добри резултати. Иначе като програмисти са гола вода Гигълите:))) Андроид, Гмайл, Хангаутс и там браузър имаха - кое от тия става за нещо друго освен да те спами и шпионира?:)

Е от кенефа какво да извадиш. Ползвай търсачки ве човек, не тия

Кат прочетох за таз фушия, си викам това ще е написано на Фортран, пък то! Поредната кушия ще излезне. Е аде ако успеят да напраят серьозна RTOS ще е убаво, ама без Фортран?

RTOS вече наричат всичко дето има щракалка (task switcher, scheduler), може и нищо отгоре да няма... Това едва ли би ги затруднило, грамотен писач се справя за ден. Има ги и по-сложни де, не че съм ползвал чужда някога та да ги знам в детайли но ги има много. Но да направят пълна ОС дето да гарантира латентности откъм прекъсвания и т.н. като RTOS с тия езици дето изброяват нямат особени шансове, предполагам това визираш.

RTOS всъщност идва от ReactOS. това е аналог на джама, тоест приложения за Windows да вървят на него. Не е виртуална машина, а пренаписан код с идентични API и стректери на процеса. С отворен код е. Интересна идея, но за съжаление се прави на ентусиазъм и спонсорства. Затова е малко бъгъва и забива. Не е ясно дали ще се развие докрай. Иначе, като идея е супер.

Това съкращение не го знаех (или помнех)... RTOS в моя речник е тривиалното, real time OS. Идеята да се напише съвместима с windows приложенията ОС е интересна, но това е гигантско усилие и едва ли ще излезе от статуса който цитираш. Или докато излезе навярно емулацията на цяла x86 windows машина на друг процесор ще е достатъчно ефикасна за повечето хора при това темпо на развитие на силиция.

Това ли е логото на третополовите?

Интересно, разработването на нова ОС от нулата без да стъпва на нито една от досегашните архитектури е изключително амбициозно начинание. Не е невъзможно, разбира се, но е доста трудоемко и скъпо начинание. Разбира се, има такива системи като Menuet OS или Kolibri OS, които наистина нямат нищо общо с каквото и да е съществувало до момента като архитектура на ОС. Но разработката им отнема години, бавно е, скъпо е, няма много приложения за тях, освен разработени от същите хора, които разработват ОС-а (най-вече), а това е сериозен недостатък за използването на такава система. В този случай това би означавало Google да намери начин да компилира досегашните приложения за новата архитектура или да създаде допълнителен слой, който да емулира среда за тях. Нещо подобно беше направено в Blackberry OS 10.1., където можеха да се инсталират приложения за Android. Но все пак допълнителен слой си е допълнителен слой, това ще коства бързодействие и сигурност. Все пак пожелавам на Google успех. На мен лично ще ми е интересно да видя нова ОС, която не стъпва на нищо съществуващо до момента.

Нищо няма да компилират.Тяхното SDK е стъпило на Java и e напълно независимо от OS.

на каква Java им е стъпило SDK-то бе "експерте" ?

Брей, значи няма нищо общо, както пишат, с Haiku OS, което пък има общо с BeOs и т.н. и т.н., и хич не ползва gcc, мда, всичко е изцяло ново :))))

тази ше работи само в терминален режим и ще бутва дирекно и само от гугълски сървър; така няма да има нужда от антивируси и фейсбоклук за да се следи какво правят хората в реално време

Дано новата ОС Фъшкия е по-добра от старите фъшкии.

Ползвай си твойта фъшкия тогава

Ще е една шарения до шия. ОС-те са 3 - Виндовс, МакОС и Линукс. Всичко друго е едно безвкусно пожелание и надежда, че балъците ще си ги инсталират за да може Алфабет да ги следи и контролира.

За тъпанара е така!

Пак ще е линукс ядрото, нищо модерно не е излязло от голяма ИТ компания в последните десет години.

Аре първо да проверяваш преди да бълваш глупости. Fuschsia тръгва като изследователски проект за RTOS (real-time operating system). Самият факт, че ядрото е RTOS, автоматично отхвърля възможността да има каквото и да било общо с Unix и наследниците му (Linux, BSD, ...), както и с Windows.

Цветът на логото е твърде евромодерен. Не е за традиционалисти като мен.

И за нас цветовете на Аквафреш бяха твърде модерни, но в крайна сметка ги приехме.

Фухсия е името на цвета на едноименното растение, наименовано от Leonhart Fuchs.

На немски Fuchs (лисица) се чете фуКс. В американска транскрипция обаче у-то преминава в "ъ". В името на добрите обноски оставям на читателите сами да се досетят какъв е крайният резултат.

Аз си купих телефон с тази о.с. още преди месец-от Емаг.

Може да си с Firefox OS ...

Никак е лоша ФФ ОС, доста ме забавлява тия дни ..