Коментари - Linux гуру: Стив Джобс имаше вредно влияние | IT.dir.bg
назад

Linux гуру: Стив Джобс имаше вредно влияние

Ричард Столман, един от най-изявените радетели на свободния софтуер, коментира без съжаление смъртта на Стив Джобс. Според него, съоснователят и дългогодишен лидер на Apple е имал вредно влияние върху компютърната индустрия.

Обратно в новината

Коментари - Linux гуру: Стив Джобс имаше вредно влияние | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има един лаф: За мъртвите или добро - или нищо. И друг лаф - на умряло куче нож вади. Защо не посмя да се издръвчи докато беше жив? А Сталман не един път е упрекван в тъпотия, злобарщина и егоцентризъм, и е далеч от термина 'линукс гуру' - защото ГНУ не е само Линукс, и Линукс не само ГНУ. Който не знае за какво говоря - достатъчни са и първите две поговорки, за да му кажем да го духа на тоя сталман.

Човек, който не ползва уеб браузър, защото ползвал не-свободни технологии, а си сваля сайта и го чете с конзолен текстов редактор дава акъл кое как се прави :)

Не разбирам защо всички се напъват да доказват кое е по-добро или защо нещо е много вредно зло... Минал съм за 20 години през всякакви ОС и се радвам, че има избор, и че всеки може да вземе това, което му върши работа. Никой не кара никого насила. За моята работа по-добро от Mac няма. Удобството струва пари и съм готов да ги дам. Мой приятел работи с Linux и е повече от доволен, но това не ни разделя :-) пием едно и също уиски.

модератора явно е линух фен, щото не ми одобрява мненията. ма като си отритнат от обществото трябва да си измислиш някаква фалшива кауза зад която да се седиш на пук на всички за да се чувстваш ваген :) например опен соурце, безплатните неща, комунизма... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Прав е пича, Епъл е като чалгата - с малки изключения в медийната обработка се използва от глупаци, които щракат с пръсти и се редят на опашки за новото фолк изпълнение.

при положение че вкарасч вски клиенти в облак, и всиките им пароли и емаили трагват от едно място аппле като дистрибутор на облака....не знам вече има ли лична информация която да не знаят осване какво мислисч ....? макар че като четата и това което писча преди да е публикувано...те сасчто знаят и какво мисля , посвен паролата ми и каде ходя...облака е наи големият затвор в които някога е влизал човесчко сацщество доброволно, за да баде контролирано и ваздеиствано варху него с реклама, , това е уникален контрол над човека!!! при условие че могат да се вклучват и камерите и телефоните служебно без знанието на ползвателя им това си е и счпионско устроиство у дома освен че си набутан и в облака.....те затова не го определят ами са му сложили и такова заблуждавасчто име облак...какв облак кажи концентратор на открити потребителски данни за полестното им трасиране проследяване и контрол когато телефона ти е сас сасчтия аццаунд в облака както и ипада ти и домасчтниятти компутар...този облачен аццаунд се концентрира на .един единствен ..., лек ден и усмивки на всики *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Пешо, при социализЪма си имахме само една партия, не над 50 както досега - да се ошашави енд-юзера за коя да гласува. И във всяка програмка си имаше модул на БКП с пълни админ права, каква само interoperability беше тогава а? Партията закрилница се грижеше за всеки и мислеше вместо всеки; накъдето се обърнеш виждаше нейните символи. Столман е идеолог, не технолог. Учудващо е колко много хора гледат на спора отворен - затворен код само в технологическата плоскост. Според мен през последните поне 5-6 години въпросът е най-вече идеологически - демокрация или 90+% комунизъм.

Ако столман се възприема като политик да върви да прави политическа кариера вместо да демагогства. Когато народа (енд-юзъра) не е узрял достатъчно за демокрация (Свободен софтуер) на него просто демокрацията не му е нужна. Чисто политически - последните 70 години с термина демокрация се злоупотребява за да може "демократите" да се оправдават за войните които водят. До nss: Ако някога беше работил на хубава маркова машина и при това имам впредвид DELL или високия клас на HP, а не на китайски сбирток от Джар и ако трябваше да си плащаш за ОС - примерно Уиндоус, щеше да разбереш че Мак компютрите не са толкова скъпи, а качеството им е едно от най-добрите на пазара. До :) : Флаша си е флаш, може да е всякакъв но докато има цели сайтове които се програмират на флаш ще има нужда от него, просто защото няма алтернатива за някой неща.

Абе много си прав за политическия спор. Само че ти и много като теб ми се струва, че не проумяват, че отворения код (+ безплатен софтуер) е аналогът на комунизма, а не обратното.

Колкото Стив Джобс е дал на компютърната индустрия, толкова е и взел! Замислете се само - затворени и заключени продукти, съдебни дела срещу конкурентите, отнемане на свободата на потребителите да работят както си поискат с ТЯХНАТА техника, комерсиализиране на всичко и т.н...

Desktop-а ми Windows, защото нямам време да се занимавам с глупости. Поддържам OpenVMS, Linux и Unix. Вечната драма Windows vs. Linux е за недоклатени geek-ове. Мислите си, че сте свободни като сте подкарали KDE, да ама не! А този Столман е нещо като Вени Марковски, на всяка манджа мерудия. Ако беше малко умен, щеше да замълчи...

Не мога да ви разбера емоциите с това вманиачаване на тема операционни програми. Вместо да служат те се превръщат в поле за създаване на виртуални във виртуалните и т.н. реалности, докато на края се оказва, че сте скъсали връзка с живата човешка реалност. Не си ли давате с/ка , че всичко е направено не за да служи и да прави живота по-лесен и разумен, а за пари и отклоняване на вниманието от истинските проблеми, които човек има да решава?!...

Не съм фен на Ябълките!Прекалено са скъпи за качеството си.Иначе, лека му пръст на Стив.

До Горан: Не правиш разлика между Отворен софтуер и Безплатен софтуер. Това че един софтуер е отворен, не го прави задължително безплатен. Което пък идва да покаже, че г-н Горан няма за какво да уважава Столман. Съгласен съм с мнението на Столман - Apple са още по-затворени и от Microsoft. Не вярвам, че смъртта на Джобс ще промени политиката им.

Вярно, че има разлика. Безплатен софт може да е "затворен код". Обаче програма с отворен код, която да струва 500-1000$ няма.

Мандрива2010 не ми инсталираше флаш плеяра и трябваше ръчно да го инсталирам и настроя броузърите за да могат да работят с него. Това беше преди 2 години. Не ме разбирай погрешно, не съм против свободния софтуер и линукс дистрибуциите, напротив. Но в сегашния си вид никоя линукс дистрибуция не може да е конкуренция на Уиндоус и Мак ОС, първо защото има 50 дистрибуции и енд-юзера се ошашва докато избере какво да си инсталира и второ защото след като я инсталира не знае какво да я прави. В Мак ОС е решено това защото ОС-а върви като част от хардуера, преинсталирана е на компютъра и настройките са в повечето пъти козметични. И тя си има треските за дялане, даже много трески, но е за предпочитане пред всяка друга ОС. Иначе, в скоро време всяка ОС, включително и Уиндоус ще имат безплатна базова версия както в момента линукс дистрибуциите и платена такава за професионалисти. Това е бъдещето за мен. Надявам се да съм познал.

Не си! Изобщо НЯМА да има НИКАКЪВ софтуер! Компютри също! Но дотогава се забавлявай и не се разстройвай от това което просто е неизбежно!

не се излагайте с тоя флаш 1. флаш-а е абсолютен боклук - не сучайно джобс не го допускаше ПО НИКАКЪВ НАЧИН в мобилните устройства 2. флаш-а е затворена технология което автоматично я изключва от дистрибуците включващи само свободен софтуер 3. флаш-а се инсталира обикновенно от браузерите като плъгин когато им потрябва - инсталацията не се отличава по нищо от тазин под windows с firefox или opera например 4. майната му на флаш - това недоразумение трябва да умре или да се промени - за съжаление обаче за пореден път затворен продукт ще спъне прогресът (IE)

Тоя спор тука дето се заформя ми прилича на: Коя кола е по-добра мерцедес, бмв или ферари?! отговор: ЗАВИСИ КАКВО ТЪРСИШ ВСИЧКИ СА ДОБРИ!!!

Че кой нормален човек използва МАК или ЕПЪЛ????А иначе човека си е полезен,защото и злото помага за развитието.......

Е то нали Линукс използват само "нормални" !?!? Що за простотии са това да се определя какъв е човека по какъв компютър или ОС ползва. Мир на праха на Стив Джобс,а на разбирачите мога само да кажа ,че ако ги нямаше такива личности като Стив Джобс то все още щяхме да си пишеме на пишещр машини.

Аз.. ползвам Mac OS X и iOS. И мога да те уверя, че такъв experience не се постига при никой линукс или windows. Шото windows-a е лагав, а линукса грозен.. и като тръгнеш да го разкрасяваш става циганска работа. Естествено всичко е въпрос на вкус.

Я ми кажете точно колко от кърнела е написал Сталман? Написал е едно литературно буклетче и така се е надул, че се търкаля вместо да ходи. И наистина, за Гугъл защо не каже, как на базата на ГНУ се извращава лиценза и се продава комерсиален продукт?

HURD

Столман с това изказване направи клизма на всички лейки, фенове на ай-нещо си. За мене тия продукти са необосновано скъпи и пълни с излишни функции, освен това ограничават потребителите си по брутален начин.

Уважавам г-н Ричард Столман, и идеята му за свободен софтуер, но... не мога да подкрепя изказването му, защото изобщо не почива на здрава основа! Компютрите на които използваме софтуер, било платен, или свободен не са безплатни, нали? А, защо софтуера да не може да бъде платен? Кой нормален човек би се съгласил да пише софтуер, на ползу роду? Какви са тия комунистически възгледи от американец?

Когато Столман говори за "free", няма в предвид безплатен, а свободен. Т.е. да може да правиш каквото си искаш с него. Проблема е,че повечето юзери са уникално тъпи и давайки свободата, е все едно дадеш автомат на маймуна :) Просто за пример - спамерите, тия дето пишат някакви безумия, нарчини "вируси" (днешното разбиране за вируси, няма нищо общо с това което беше едно време) Така че нещата са доста сложни за да говорим за черно и бяло.

Столман може да е гений но е пълен тупан. На енд-юзера му трябва точно ОС като Мак ОС, а не да пише 15 минута в конзола за да може да си инсталира флаш плеяр, драйвер или нещо друго защото някой е решил така. А колкото до теб нямам думи. Викаш повечето функциите на дадено нещо били излишни? Добре че разработчиците на софтуер не мислят така, защото в момента щеше да пишеш простотиите си в броузер в текстов режим а не в графичен и да се опитваш да реконектваш аналоговия си модем в дос конзола. Няма нищо лошо в свободния софтуер но той не е за всеки.

кажи си сега пешо, в коj линукс все още трябва да пишеш в конзола (има и такива ako iskash). даj да не заблуждаваме непросветените, че трябва да пишат команди от досово време. наи-вероятно изобщо не си виждал линукс в деиствие, затова препоръчвам w youtube да погледаш малко linuks videos и после пак ела да коментираш.

Ейййййй, доообре, че в тоа дискус са събраха фсичките дет са мноооо по-умни от Ричард Столман бееее. Тоа не мое им падне на к*ро беее. Щот Те си имат iPоd-и бееее.

недей мисли, че тука не пишат и по-умни и по-богати от него. само по-брадата му май не можем да му се мерим :)

и аз тва викам де

Дращещите и тук милиционери навярно не знаят що е то Llinux и има ли почва у нас

Ал

10x

Създаването на монополи е в полза на монополиста и във вреда на потребителя - ето това иска да каже Столман! Microsoft, Apple и др. компютърни корпорации са с много голям пазарен дял в световен мащаб. Себестойността на продукцията им произведена в Китай е $$, но добавената стойност на продукта - патенти, технологии и не на последно място печалбата на монополиста правят крайната цена $$$ и нагове. Със сигурност има алтернативи на iPad, iPhone i Windows , които вършат същата работа, но потребителя си плаща за марката и по-точно за удоволствието ...

Да, да... господин Столман да седне на измислената си линукс система и да произведе филм или музика, просто пример... И тогава да ми говори за свободите на хората. Линукс е измислен от компютърни специалисти за компютърни специалисти. За нетуъркинг е перфектен, но опиташ ли да подкараш скъп специализиран хардуеър - айде да го видим господин Столман. Компютърът не е за нетуъркинг или само за писане на документи. Комплексарл

Точно така!

ако може да изполzвате гугъл търсачката, напишете това: hollywood loves linux и кликнете на първiя резултат да се по-образовате малко на тема линукс и продукця на филми. бтв, титаниk е рендиран с линукс.

що говориш врели-некипели бе отворко. вземи се поразрови из нета да видиш как се првят филми в холивоод. ако линукс машини не се ползват много от хоме (л)усери, то доста филми се рендират с линукс системи. а защо точно с линукс, ами защото е отворен и коiто разбира може да си направи системата както иска, както на дизаинера му харесва а не както на Jobs ili Gates. разбираш ли?

не му прави чест. въпреки, че ползвам линукс на своите сървъри, не смятам, че трябва нещата да избиват на софтуерен фундаментализъм. столман не е направил нищо незаконно, защото не е ползвал неправомерно GPL код. Това което го има в MacOs е лицензирано под BSD лиценз, който дефакто удобрява кражбата. Ако някой е виновен това са хората писали BSD лицензите.

Работил съм с Линукс години наред, както и с Windows, платените софтуери съществуват защото огромната част от хората не са компютърни гении, а и не трябва. Ако нямаше интуитивен графичен интерфейс броя на компютърните потребители щеше да бъде няколко милиона за целия свят, а не сегашните милиарди потребители. Извода за това кой е полезен и кои не да си го прави "гуруто" ;)

Аз съм програмист, но предпочитам също Уиндоус. Защо да гледам нещо с грозен шрифт, щом съществува красив интерфейс?

я колега за съжаление обаче явно току що дипломирал се студент ... като програмист би трябвало да си достатъчно компютърно грамотен за да знаеш че шрифтовете не са част от ОС и просто модул които всеки може да си промени (инсталира) или може би си от програмистите скарани с клавиатурата (така де студентче ...) всъщност linux терминалът поддържа графика във висока резолюция за разлика от windows/dos което прави шрифтът там в пъти по хубав ако погледнем инструментите за разработка май ВСИЧКО свързано с програмирането произлиза именно от unix и е в пъти по добре интегрирано именно там (опс сори те по университетите ви обясняват че бъдещето е .NET което било мултиплатформено ...) всъщност КДЕ е в пъти по красиво от windos (7/8)

Много жалко за чоевка Джобс , да почива в мир. Още по-жалко за тези , които изпушват от казани истини и употребяват чалга припеви извън чалгарника . Да се сетим на коя OS е 'посветено' Open-source движението "jailbreak"? Замълчи , с риск да те сметнат за идиот , вместо да отвориш уста и да разсеяш съмненията.

а да си спомним кому изобщо е нужно jail-break и най-вече защо... както се каза по-горе - дано последователите на Стив Джобс се провалят с продължаване на делото му... за благото на всички потребители.

Тоя Ричард Столман е пълен бк. Изказването демонстрира пълна комплексарщина.

един умен човек, които не се поддава на демагогията на аппле. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ако не бяха Бил Гейтс, покойният вече Джобс и други, още щяхме да цъкаме на ДОС. Ей значи, винаги има някой такъв, който ще се обади само за да го напишат някъде, че е съществувал. Такова нещо като свободен софтуер няма. Има добър и скапан софтуер - това интересува 99% от хората.

ти си този, който се изказва под всяка новина за епъл. колкото да не ти харесва, човека казва истини. ако не беше джобс щеше да е някож друг. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"Компютрите на Стив Джобс отнемат свободата на глупаците" - а ти сам се издаде !

ОС е имало много преди ДОС - при това в пъти по добри продуктите на apple както и linux са клон на unix който е ОС още от 70-сетте години за разлика от черчавето което става такава едва в края на 90-сетте (това че ти тогава си видял компютър за пръв път си е твой проблем) и също като един огромен ламер дори не попиваш същността на проблема - free не значи безплатен а свободен - и совободата се изразява в това да го ползваш както намериш за добре добре че има хора като столман за да имаме прогрес в ИТ индустрията иначе вички щяхме да си клюцаме на боклуцитена М$ (продуктите на apple до голяма степен се базират именно на отворения код било то и под BSD лиценз)

ей и ти се изказа... я ме светни какви са били тея ОС за PC , по-стари от ДОС че нещо не ги помним ... (па и по-добри)...

ДОС също е на Бил Гейтс.

не точно - DOS е продукт на IBM който M$ купуват - така се появява MS DOS

дос е на Gates, колкото и iOS е твоя. доса е купен от Bil за 50000$ от сiятълски хакер.

Мисля че ако не бяха Xerox можеше да цъкаш на ДОС. Първият графичен интерфейс е създаден от тях.. през далечната 1973 година. Първата текстообработваща програма със Cut и Paste възможности - отново от тях, но 3 години по-късно. Джобс сам си казва че първоизточникът на идеята му е точно компютъра на Xerox.... Така че.. не си мисли че любимите ти чичко Били и чичко Стиви са ги измислили тези неща.. просто са понаправили пари от идея, все още незащитена с патенти, като съответно те са си я защитили. Ай със здраве :)

Сталман е простак, който си мисли, че светът почва и свършва с него. Но е и голямо леке - защото иначе до сега трябваше да е тръгнал на поход срещу Гугъл.

защо щеше да е тръгнал срещу Гугъл ?? Гугъл е помогнал с доста милиони на Линукс кернела, а всичко си му е опен сорс? Не те разбрах нещо ...

Мен не ме интересува нещото да е опънато, т.е. опън сорс. Мен ме интересува да работи! Което не се случва при Линукс доста често...

Опън сорс ли му е? Я ми намери търсачката в опън сорс. Какво да кажем за хилядите им патенти.

До всички защитници на тоя лицемер и сполон нещастен. Разровете се в миналото му и вижте къде е работил и като какъв и защо е бил уволнен. После защо има зъб на покойният Джобс. Светла памет на геният.

Тоя някой изобщо слуша ли го? Кой иска мнение от човек, който пред пълна зала в НДК си свали обувките, защото му било топло, и продължи да шляпа бос?

По дрехите посрещат, по ума изпращат. Явно си стигнал само до дрехите, ама ние няма да ти се сърдим, защото явно теб те интересува модната тенденция, а не софтуер :-)

Вчера реших да преброя в колко уреда в къщи работи Линукс ядро. Телевизори:2 бр. кабелен приемник:2 бр. .. .Стигнах до 11. Не знам колко са тези за които просто не знам. Линукс ядро работи навсякъде, от ютията до космически кораби. Много ми е интересно, ако Линус Тровалд почине (Господ здраве да мудава дълго време на Човека), дали ще получи такова признание....

сигурен ли си, че всичко това е било Линукс - в много от тези устройства работи FreeBSD, включително в Playstation 3, нищо че Sony не искат да го признаят официално, а също и "великите" MacOS X и iOS на Apple в сърцето си са базирани на FreeBSD.

то реално погледната разликата е в лицензът - затвореното устройство обикновенно е под bsd (като продуктите на apple) ма може да има и изключения м/у дръгото списъкът може да се продължи с андроид-а на гугъл

Не работят с FreeBSD, а с Darwin, което е форк на FreeBSD. Darwin is an open source POSIX-compliant computer operating system released by Apple Inc. in 2000. It is composed of code developed by Apple, as well as code derived from NeXTSTEP, BSD, and other free software projects. Darwin forms the core set of components upon which Mac OS X, Apple TV, and iOS are based. It is compatible with the Single UNIX Specification version 3 (SUSv3) and POSIX UNIX applications and utilities.

Чувал ли си за Unix, FreeBSD и други такива? Чувал ли си, че Linux е направи-си-сам имитация на Unix. С други думи, нищо уникално не е измислено в Linux-а. Ако не беше Торвалдс, друг щеше да направи същото.

айде пак глупости - linux е ТОЧНО КОПИЕ на unix но порт за PC (ако не знаеш PC не е аналог на терминът компютър) съсдаването му е породено от 3 факта 1. изключително вискоа цена на unix 2. unix е за машини недостижими за обикновенния потребител 3. ПС-то като най нисък клас компютри се е поддържало от изключително недъгава ОС - DOS опити за създаването на ОС за ПС е имало доста преди линуз да портне minix а разликата м/у linux и *bsd се изразява единствено в лицензът и по стрикното следване на unix линията

Едно разумно мнение в пустинята на човешката духовна нищета... "Бъдете различни (с еднаквите си бели плочки за 1к $)..."

Ей това е Мнението на седмицата!

Още Финикийците са объркали нещата, не е виновен човека :-)

това трябваше да се каже ! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.