Коментари - Почина ”бащата” на изкуствения интелект | it.dir.bg
назад

Почина ”бащата” на изкуствения интелект

Джон Маккарти, създател на програмния език Lisp и „баща” на съвременните технологии за изкуствен интелект, почина вчера на 84-годишна възраст.

Обратно в новината

Коментари - Почина ”бащата” на изкуствения интелект | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Както се казваше: "Изкуственият интелект е нищо на фона на естествената глупост" :)

това лято е много черно...толкова хора си заминаха...

(REST (IN (PEACE)))

До всички умници тук изказали се в полза на искуствения интелект - такова чудо не е имало, няма и няма да има! Човешкият интелект се състои от нещо повече от електронни сигнали. Естествено при онези индивиди при които го има :)

Друже, има нещо по-важно от usability и то се казва utility. Компютрите и свързаната с тях виртуална реалност трябва да служата на хората, а не да ги превръщат в манипулирани и зомбирани същества. Съществува т.нар. понятийна реалност, за която става дума в произведението на един велик немец от почти 100 години назад, където ясно се обяснява как с понятия, категории и пр. се подменя реалността, същината на нещата и тяхното истинско битие. Т.е. същестуваме в една виртуална... във виртуалната и пр. виртуални реалности, и това, за което говориш, само засилва тази тенденция. С други думи...и казано по-просто: Унищожаваме човешкото в човека за с/ка на една виртуална реалност, която човекът (слаб и несъвършен) намира за по-приемливо да обитава, а вие като представители на тази индустрия, увърждавате това битие...

Друже, чувал ли си за термина "понятийна реалност"? Употребен преди почти 100 год. от един велик немец. Т.е. реалността се подменя с термини и категории, като истинската същност на нещата и тяхното битие се превръща в това, което днес наричаме виртуална реалност(в това отношение филмът "Матрицата" трябва да се гледа внимателно от всеки комп. специалист. Тази usability, за която говориш, трябва по-скоро да бъде UTILITY, защото иначе се получава действително виртуална във виртуалната реалност и т.н. и пр. Нещо трябва да служи, а не да се превръща в средство за манипулация и зомбиране на природонаселението. Ст. Джобс (светла му памет - в много отношения олицетворение на тъмната страна на гения) в излъченото по нашите тв обръщение, напрактика м/у редовете ,призна това. Така че по-скромно и не принасяйте свободната си воля и независимото мислене - и в крайна с/ка душата си, в служба на технологии, които заробват човека!...

Джон Маккарти е първият, който преди около 50 години е предвидил появата на компютърните услуги както днес те се реализират като cloud computing.

извинете......ъ......господа......специалисти.......а кога ще излезне новият уиндоуз за дъмита........без много изкуствен интеуект

След Ото сложиха 16 клапана, дори компютър, но принципа на двигателя с вътрешно горене остана същия. След LISP смениха отваряща и затваряща скоба с тагове и се получи html, php и т.н. LISP e използван като основа на други езици и системи за изкуствен интелект.

Ако зависеше от САЩ то със сигурност биха създали изкуствен Христос,който да бъде пуснат на пазара на морала....

Мдаа, същественото е, че usa създават неща, които променят света а ние какво правим!? (освен чушкопек :))) )

Въпросът е дали всичко , което създават , в крайна сметка е полезно за света и хората като цяло.Сещам се за атомната бомба , голямата депресия и другите надути от тях финансови балони през годините (дот.ком бума , ипотечната им криза , от която произлезе сегашната световна криза и т.н.), долара , от който си печатат неограничени количества , и си плащат каквито дългове имат с него , а последиците се плащат от цял свят.Диктатурите в Латинска Америка и другаде , установени от тях , заробването с непосилни кредити на цели държави (справка:трите части на Zeitgeist...) , огромното социално неравенство и т.н.Не мразя САЩ , но трябва да се погледне реалистично - не само хубави неща са създадени там...

До :) : Е, то при теб интелектът май няма и какво да се програмира в областта нито на естествения, нито на изкуствения такъв (второто би било неоправдано трудоемко)! То не е като да щракаш из Интернет и да се дивиш колко си велик, като ти се покаже нова картинка!

Къде ми сравняват някакъв гений, който е създал програмен език със някакъв си измислял разни лъскави джаджи за да взима парите на балъците???

Употребимостта на джаджите (usability) е също толкова сложен въпорс, колкото и гениалното програмиране. Именно опради отсъствието на такъв интелект не можеш да си настроиш телевизора, за това във Уиндоус се чудиш кое къде е и защо е, а като опре да си настроиш мобилния телефон, псуваш като обезумял. Не говоря конктретно за тебе, а по принцип - не обръщай внимание на форамта 'ти'. Употребимостта на джаджите е особено сложна наука, а гениалността на Стийв е без съмнение. Без него сега щеше да имаш доста усложнения в живота - останлите поне го имитираха, колкото можаха. Светът е онова, което като интерфейс Стийв нарпави ма Макинтоша. Оттам насетне почнаха персоналните компютри да се позлват и да вуршат работа за всичко. Преди това беше черна кутия.

За разлика то Стив Джобс, Ричи и Маккарти не са ги правили тези неща за пари , за разлика от от Стив Джобс , Ричи и Маккарти са имали истински научен талант а Джобс е просто един търговец- използвач.Използваемостта на джаджите и на софтуера, не е кой знае каква наука, каквато се опитват да я изкарат хилядите ново пръкнали се малоумници които освен да говорят големи приказки друго не могат.

Очевидно е че нямаш никаква представа за какво говориш. Дизайн на интефейс може да направи всеки полуграмотен човек който има работещо зрение. Измислянето на нов език е малко по-сложно. А Стийв не е никакъв инженер и повечето неща в Епъл са копирани от други места.

На практика нито ЛИСП съществува, нито е възможен "изкуственият интелект"... Така, че - поредните интелектуални напъни на инженер, които не дават никаква практическа полза.

И защо реши така?

оф, изказа се - може би си и "програмист".. RIP и дано да има повече хора, които гледат отвъд рутината.

Сигурно в твоята практика съществува само PHP или Visual Basic

Поредните простотии на типичен хейтър. В това ли има по-голяма практическа полза "Робот налива бира по команда от iPhone (видео)"...

А, ти си доказателство, че е възможен, явно не е толкова висока летвата.

Надявам се да си чувал за AutoCAD... Ако си - знай че основният надстроечен език на AutoCAD e AutoLISP!

Ами да, аутокада е най-бъгавото тромаво чудовище, което съм виждал. Ето на какво се дължала допотопната му архитектура! Прологът, между другото, също е безсмислено интелектуално занимание :) На останалите празнословни няма да отговарям. Още като дете написах кратка програма "изкуствен интелект", която на 99% имитираше тях - средностатистическите..., но това НЕ е интелект така или иначе.

Що да е невъзможен? Твоя мозък като е органичен нали информацията пак е електрони. В компютрите информацията да не е биологическа?