Коментари - Японци обещават космически асансьор до 2050 г. | IT.dir.bg
назад

Японци обещават космически асансьор до 2050 г.

Японската строителна компания "Обаяши" оповести плановете си за изграждането до 2050 г. на функционален космически асансьор.

Обратно в новината

Коментари - Японци обещават космически асансьор до 2050 г. | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи... тоз космо хаспел няма да стане. Поне не и по познатите ни или близки до тях технологии. Треа си нещо ново. Телепорт гиби.

ко? не!

Малко ме съмнява скоростта от 571 km/h която ще развива като асансьор.

Маглев не се ли движеше с тази скорост? Е, верно че е "хоризонтален асансьор", ама си се движи

Четете класиката, човека е написал книгата през 80-те. Фонтаните на рая е бг името

Пичове, кво сте захапали да се чудите дали става дума за 96 км или 96 хиляди км. Отворете гугъла и след 10 секунди ще разберете, че няма план (теоретичен) за орбитален асансьор който да е на по-ниска височина от 36 хиляди километра - геостационарна орбита.

къде е 36, къде са 96 хиляди километра? всеки метър повече от необходимото (геостационарна орбита) е необосновано повишаване на риска от нежелани колизии с космически обекти.

Абе по-сложно е тука се търси близост до точката на Лагранж, но не е за широката аудитория. С две думи само целта е Луната да помага.

Така или иначе повечето сателити и отломки са на височина от няколкостотин до няколко хиляди км. Този проблем трябва да бъде решен още там. А след това ако искат и 200 хиляди км да го правят асансьора. Е, до луната не могат да го направят по разбираеми причини (тя се върти около себе си и около Земята, а не стои неподвижно в една точка над нас)

Ако беха толкова умни немаше да ядат още с клечки...

Храненето посредство клечки, е много по здраволовно отколкото с вилица и лъжица ;)

Пробвай се с таратор....

Не е вярно. Среброто убива всякакви бактерии, а дървените клечки не. Дори могат да се развият някакви плесени по тях. Затова аз ям като истински лорд само със сребърни прибори

много як превод от японски метри километри и т.н и все пак най вероятно се разчита на електро магнитно поле а не на въжета с противотежест и електромотор :)

линейният електро-мотор пак е електро-мотор... не знам дали ме разбра ;)

Тя международната космическа станция е на стабилна орбита от 420 км. Какво ще ги правят тия товари на 91580 км по-далече не знам... Ама щом сте казали 96000 км. няма как да не е.

Има сателити и на 300 км и на 36 хиляди км. Конкретно орбиталните асансьори отдавна ги дават с примерни дължини от над 70 хиляди км. Не е нищо ново. МКС е на 450-500 км височина, просто защото това е най-удобното за обслужване място. Все пак всичко дотам се качва с ракети, а те харчат гориво. Горивото е скъпо. Ако е по-далеч - ще струва повече пари. А по-ниско - зор работа.

96000 МЕТРА. Освен ако не искат да ходят с асансьор на луната. Земя-луна=384000км.

Километра...

На 100 км височина няма как да се получи центробежната сила която да задържа горния край. Представи си хвърляне на чук - топка вързана с въже, държано от състезателя. Когато състезателя се върти - и топката се върти с него, въжето я държи. Сега си представи как тази топка ще опъне въжето и ще стои неподвижно, ако състезателя не върти въжето. Щото на ниска орбита (100км) ще е същото. ВСИЧКИ орбитални асансьори почват от минимум 36 хиляди км височина - геостационарна орбита - защото на такава височина могат да поддържат синхронизирано въртене със Земята и изглеждат неподвижни.

Всички орбитални асансьори на теория де.

Добре, нека правят асансьор до Космоса, стига фирмите които ще го поддържат да не са Витоша лифт и НБ лифт контрол, че видяхте какво стана в София...

То проблемът е, че въжетата са толкова тежки, че ще се скъсат от гравитацията. Нали може да си представите 96 000 километра въже, колко тежи? ;) Е, не с точност.

Има нещо такова. Този асансьор е само хипотетичен. Те така си мислят, че ще стане. Обаче дали е изпълним? Вероятно ще има доста неуспешни опити и накрая нищо няма да стане. Според мен постигането на равновесно положение ще е невъзможно. При вятър или при въртенето на Земята в разбичните сезони когато се накланя при различни ъгли, това равновесно положение ще си изгуби и въжето ще падне. По всяка вероятност при излизане на горната част в орбита тя ще се върти, обаче долната като е застопорена в земята прост ще се получи едно разгъване на въжето. Защото скоростта на въртенето в точката на Земята и в горния край ще бъдат различни. Няма как да стане, това са измишльотени, но нека опитат.

За примера едни хартиени ролки (примерно широки малко над А4 височина) от 10.5 километра дължина при разпъване тежат 160-210килограма. А тук става дума за хартия. Може да си го изчислявата, въпреки че ефекта на гравитацията е намаляващ с височината.

За това съм чувал. Големият проблем е тежеста на въжетата по които ще се придвижва. Иначе тестово дори са успявали с насочена светлина към тестова "кабинка", да и придадът толкова (екологична) енергия, че да се издига.

тежестта не е проблем защото крайната станция ще държи въжетата изпънати. Виж здравината е същинският проблем - за това чакат напредъка, на въглеродните нано технологии. И със сигурност не е 96 000 километра, че малко далеч идва.

Аз обещавам Лунен асансьор до 3025 г. Нужно ми е сега начално финансиране от 4 млрд. долара. Възвращаемостта е гарантирана.

Целевото разходване на средствата не те притеснява, защото подизпълнителите са твои хора ли? Да, вярно е, че и да не са твои хора, ще станат, защото ще им се осигури работа за цял живот, което е примамливо, а пък само ти знаеш какви компоненти и разработки ще ти се наложи да поръчваш по-нататък. Добре, готов съм да ти помагам за лунния асансьор - ще обезпечавам документално по най-добрия начин строително-инвестиционния процес, обещавам...

Има не само инженерен но и теоретичен проблем. Всеки изкаран товар ще забавя горната станция на асансьора. ЗЗЕ и ЗЗИ не можеш да ги излъжеш толкова просто.

Няма проблем - ще се забави въртенето на земята. И без това 24 часа не стигат.

тамагочитата спамят глупости за да не им гледат в ръцете

Я пак? 96 000 километра или метра?

Малко са объркали , искали са да напишат 9 милиона и 6 хиляди километра.

96000 километра си е правилната дължина.

Не лъжете! 96 000 кубически километра е правилното.

А. Кларк се е върнал на мода- направо не мога да повярвам. във фонтаните на рая всичко си е описано, но как ще изглежда в действителност...

Дай боже да го направят и да сложат no fly zone около него, че после ще четем новини от сорта на "Кьопав пилот сряза въжето на космическия асансьор" или "Терористи се врязаха във въжето на космическия асансьор"

Най-смисления коментар. Материала за въжето ще го направят рано или късно. Изобщо не им е ясно обаче как ще го опазят-фактори много!

дали изобщо някои си прави труда да прочете какво е написано и да го редактира в тия скапани интернет страници...? 9ш000 км.?? тупаци, редактираите си нелепите статии. и словоред буркате, и превод, и смисул, да не говорим за подлог и сказуемо, та понякога не се знае точно кои какво кому е сторил. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

но трябва да се направи по-голям, да може да изнесем цялата съветска и комунистическа сган с него...

Дебила си е дебил. Няма значение, каква е статията .. той е способен да се из*ере на всичко и да намеси политиката, комунисти и Русия ...

Руснаците имат тази технология още от 60-те години на миналия век. Но е тайна.

Те и асансьора са го направили през 73-та, но е бил направен умишлено невидим /стелт/, за не не открадне технологията от тези дето бият негрите.

Ние пък сега си пускаме асансьора до шестия етаж понеже съседите марсианци 15 г. не искаха да плащат и катереха до шестия 5г на горе и 5 г на долу да но спестиха 100 леа:)))))))

С тоя космически боклук в орбита ... зор работа.

Ние пък работим върху ескалатор до луната. 5 леа килото

Дооообре! Кат го пострите ми се обадете.

Специално ще те имат в предвид. Това е теоретичен проект, на който вече се гледа сериозно. Не случайно развития свят не инвестира в ракети а ползва руски.