Бетелгейзе се оказа с 25% по-близо до Земята

Нови изчисления разкриха истинското разстояние от нашата планета до звездата, която е на път да избухне

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Отворил съм бира и чакам с пуканките да почне шоуто.

може и да са 50%- 60% :D

"звездата все още не е готова да взриви върха си" - замислям се какво може да значи "връх на звезда", може би повърхтностния слой?

И аз това си помислих. Вероятно гугъл го е превел така, а редактора е спал... :)

След дестина години, дори нашите "дистанционно" учени деца, в моя случай - внуци, ще знаят - глупаво е да се пишат новини в сегашно време за звезди, когато е намесена скоростта на светлината. Дир.бг - недейте вече, а?

Името на звездата е Бетелхайзе. На руски е Бетелгейзе.

В българското Уики е писана като Бетелгейзе. Така е официално прието у нас. Не знам от къде реши, че е Бетелхайзе!

DP, къде си безплатен троле - да си кажеш мнението по долната широко обсъждана теория за Златото на Извънземните? :)

Тази звезда е от съзвездието Орион.Трите по малки слънца,които са в обсега на този червен гигант са същите ,по чиито координати са построени Египетските пирамиди от извънземните.Някога,чрез генно инженерство от маймуната е създаден човека,за да добива злато от земята и да га дава на извънземните,за да могат ръсейки в атмосферата на тяхната планета,да се предпазят от изгарящите лъчи на червения гигант.Нещата си дойдоха на мястото.Сега дали да очакваме емигранти от друга планета или те са си намерили подходящо друго място?

Те ако имаха възможността за толкова сложно упражнение по тази причина, биха могли за по-лесно да си вземат златато от някой златен астероид или богато находище на друга планета. Ако са ни разселили по земята, не е заради златото.

Златото е доста разпространено във вселената - какъв е смисъла някой да идва до тук от майната си и да го кара натам ????

В началото техните астронавти са го добивали.Ама понеже добива е тежък миньорски труд са предпочели друг да го добива,а те само да го карат.Да не би тираджиите дето карат картофи от Полша и Германия,да ги произвеждат сами или пък що не отидат до Самоков,че им е близо.

Златото няма как да е много разпространено във Вселената, защото се създава в ядрата на свръхнови, а те не са често явление.

*Разбирам, че цитираш идеята на Зекария Сичин във книгата му "Войните на боговете и хората". Доста стройна идея и достатъчно добре обоснована! И на мен ми харесва.

Интересна теория, но е почти толкова вероятна, колкото теорията на Аполо-нанайси. Едно на милион!

"" Напоследък се държи странно и въпреки че звездата все още не е готова да взриви върха си""Нека не се забравя ,че това "напоследък " се е случило преди 530 земни години така ,че ние наблюдаваме състоянието на звездата ,когато Земята е била в своето Средновековие

NASA се оказа с 250% по-далече от Луната, не очаквайте прилуняване.

Откритието означава, че нищо не означава... Утре се очаква ново откритие...

За да прекосим нашата Галактика - Млечният Път от единият до другият край ни трябват около 200 000 години движейки се със скоростта на светлината.

Това е ако се движим с ограниченията!

А може да се е приближила с 25%, което си е повод за насиране отвсякъде. Требе да се изясни тоя проблем за да се прецени дали направо да не правим нашето Слънце цар до края на света!

"Бетелгейзе" е на руски. На български се казва "Бетелхайзе".

То и Джуно не е на български, ама нейсе.

А на английски е битълджус.

"Бетелхайзе" е на немски.

Само да не избухне премиера Слънце, че тогава става лошо. Ще се мре, ама яко ще се мре!

25% по-близо прави 33 процента грешка в измерването на такава основна величина като разстоянието, при това до голяма, ярка и недалечна звезда. Смятайте колко са верни разни приказки с които редовно ни заливат от типа на открихме седем планети, от тях три с обитаеми температури, две с плътна атмосфера и една с голям океан, доказателства за живот до сряда по обед и т.н. И не, няма такива ярки петна по повърхността на звездата. Това са артефакти на апаратурата и изчислителните методи, както са впрочем и голяма част от далечните планети с големи океани и тучни ливади. Критерия на Рейли още никой не го е отменил.

че сме само на 530 светлинни години от нас Дираааааа

"Екип от Австралийския национален университет и Университета в Токио обаче решил да подложи тези данни не тест и се оказало, че те са грешни." Като чета дир-а: напоследък доста IT новини са от тези учени (австралийските). Дано да отгатват правилно и само за тази да им е бил дефекта...

ей, не се научихте с тия времена да боравите.... особенно за космически обекти, които наблюдавйки ги сега виждаме какво е било преди стотици или хиляди години

Е, специално за тази звезда наблюдават как е изглеждала преди 500 или 600 години, колкото време отнема светлината от нея да достигне до Земята!

Тя може и да е избухнала! Ще разберем след около а може и доста по малко години от 530 светлини години разтояние!

Избухнала-нанайси! :)

Не е избухнала, за сега. Снощи бях там.

Аз наскоро четох доста подробна статия за тази звезда и съм малко скептичен към фрази като "истинско разстояние". Проблемът тук е, че няма как да се измери директно големината за една звезда, тя е производна на разстоянието(изчислява се на базата на т. нар паралакс) и магнитуда (brightness). Конкретно за тази звезда се случват странни неща. Досега има повече от 20 измервания на паралакса (всяко измерване е процес от около година), и всяко дава коренно различни стойности на този паралакс (дори и когато се използват едни и същи инструменти, но в различни години). Цитираното в статията е последното измерване с оповестени данни: 5.95 , само че с вероятност за грешка: +0.58/-0.85 и разстояние между 500 и 640 св. години (доста голям интервал). И в заключение: тези данни са предварителни и още не са потвърдени

За да разберем.Тя е обградена от тъмната материя и информацията се предава мигновено до нас,че е избухнала.Въпроса е да засечем промените в тъмната материя.Тук правилото за 300000 км в секунда скорост на светлината,не е важно.

Ти си направо за нобелова награда: измисли съвършено нова физика!!! Или май си гледал някой Sy-Fy сериал

Гледал е "Том и Джери"

Как се предава информацията мигновено? Звездите ти я нашепват?

когато носителят на информацията не е електро-магнитна енергия, която има добре познатият лимит на скоростта на разпространение. За гравитационните полета се спори с каква скорост се разпространяват, щото още никой не е успял да ги изследва обстойно.

За едни мигновено е една секунда ,за други стотна от секундата,за трети милионна и тн.Сегашните учени сами са се ограничили в 300000 км в секунда.Но това важи за определена среда.Както времето и пространството нямат ограничение,така и средата е без ограничение,а от там и скоростта на предаване на информацията е без ограничение.

Само това ни липсваше, да се изпържим/изпарим след някакви си 1000 до 100 000 години! Дано само да не се приближава още!

аз мислех да умра по-рано...ама то знае ли се...в тая работа ред няма

Супернова.

То хубу, че не е само със 80% по-близо, защото цялата планета щяхме да се катерим по палмите и да събираме банани като маймуните открай време!

Тя много отдавана е избухнала реално,но чакаме видимия резулат на нашия телевизор.

Нещо много си сигурен! :) Светлината достига до нас за 530 години. Ако сега изглежда, че ще избухне след близо 100 000 години, значи това е било преди 530 години. Вероятността да е избухнала е изключително малка.

E, добре че е само с 25 % по- близо. Виж, ако беше с 1000 % по-близо (т.е. 10 пъти) , тогава вече щеше да е проблем. От около 50 св. г. разстояние тая свръхнова би могла да ни избие.

Няма как да е 1000%, ако 10 пъти по-близо е 90%. Ако е 1000% направо ще ни е подминала с 200 в обратна посока и няма дори да я виждаме без значение дали ще избухне или не. Часовете по математика са важни.

Тъпанарино, Няма никаква математическа рестрикция процентът да надвишава 100. Това често се използва със сравнителна цел, както е и в случая: 25 % и 1000 %.

Не се и опитвай да обясниш на амбициран имбецил ( ;)) (нерегистриран), що е %! Дори и да му докажеш, че когато се сравняват линейни размери в посока минимизиране, 100% по малко е НУЛА, ЗЕРО, НИЩО, атрофиралото му "устройство за мислене", няма да го възприеме! Коментарите му го доказват!

Малко ти куца математиката. 10 пъти по-близко е с 90% . Няма как да е 1000%, защото 100% е цялото разстояние. А на теория, дори и на 500 св. години, пак би имало потенциална опасност, ако хипотетично има Gamma Ray Burst, който да е насочен директно към нас (за радост вероятността за подобен сценарий е нищожно малък)

Тъпанарино номер 2, Няма никаква математическа рестрикция процентът да надвишава 100. Това често се използва със сравнителна цел, както е и в случая: 25 % и 1000 %

Голям математик се извъди. Дамо да питам: да си видял някъде "1000% намаление"?

Тъпанарино може да викаш само на този дето го виждаш в огледалото, че явно нивото ти на интелегентност е достатъчно, за да я научиш поне тази думичка след като си пропуснал частта с процентите. Умния човек се учи и извинява, когато е сгрешил. Простия като няма смислени аргументи минава към лични нападки. И за това може да се образоваш ако не знаеш какво е лични нападка.

Няма, проблем! Разрешавам ти да се извиниш за проявената към мен агресивна тъпота, да ме поучаваш, че % е ограничен по стойност до 100. Правя си труда да отговарям на тази ти тъпня не защото ми пука за тъпотата ти, а за да не въвеждаш други в заблуждение. Още един път: НЯМА ТАКОВА ОГРАНИЧЕНИЕ!

е, значи ще я гледаме в някой от следващите си животи... ;-) До тогава може спокойно да забравим за нея...

Тя вече е избухнала и я очакваме да я видим, но кога,чакаме информация

Едва ли!

"Нашите резултати показват, че сме само на 530 светлинни години от нас" ..... Тези къде ли живеят ? Или просто са мръднали - само на 530 светлинни години по скалата на Кукумицинин.

Явно толкова ти е акъла и грамотността да не знаеш, че това е много малко разстояние в космоса.

че сме само на 530 светлинни години от нас Кой от кого е на 530 св. години? Това е въпросът, не разстоянието! :)

Ето това е събитие, което бих наблюдавала с удоволствие. Жалко, че едва ли ще се случи в нашия живот.

те и атомните взривове са ги наблюдавали с голям интерес... това, което е спестено в статията е, че ако научните теории са верни след като тази звезда избухне ще стане на черна дупка, което никой не знае как ще повлияе на нашата планета. Гравитационните вълни са не особено добре изучени.

Чул недочЕл и ето "гениален" коментар. Всъщност и да стане черна дупка, тя ще е с маса по-малка от масата на сегашната Бетелгейзе. Съответно евентуални гравитационни вълни няма да успеем да забележим дори.