17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За мен е по-важно как подобни постижения се отразяват върху живота в България. Например имат възпитателен ефект и повишават (с малко, но все пак...) общата култура на мурзилажа, а това не е никак малко. До скоро се сблъскваха само с "Илончо", но ето че сега на сцената се появи и сложното "Блу ориджин". Чудно ми е какво съкращение ще му измислят - "Блу-то" или "Джин-джин"...

прав си, щом не ми хвърля кюфте в чинията темата е безсмислена

BajMihal

Blue Origin са преди SpaceX умнико. Но това няма как да го знаеш, като четеш само 24 часа и Труд.

Компанията "Блу ориджин" изпробва и демонстрационна технология, предоставяща достъп до интернет за потребители, намиращи се в космическото пространство.

Нека глупаците да си напрегнат мозъчето и да се опитат да разберат какво означава това за човечеството

И когато накрая сложат човек в суборбиталния кораб, ще са стигнали там, където бяха на 05.05.1961 г.

Нали се сещаш, че 1961 са били едни други инженери и едни други технологии, и едни други пилоти, и все финансирани от държавата (тогава такава е била политиката й). Днес има частни компании, които са си събрали екипи и технологии, с които (в рамките на няколко години) успяха да изтрелят ракети собствено производство.

И тогава са били все частни компании. Финансирането и сега си е държавно, ако и да се симулира че не. Прав си, че инженерите и технологиите са други. Затова е жалко е да се хвалиш с нещо, което немците са постигнали и задминали преди 60 години.

Явно се сещаш много избирателно, защото Сатурн 5 е разработка на военните, а това че части са произвеждани по поръчка и чертежи от частни фирми е съвсем различно от сегашното положение където частните фирми сами развиват и разработват ракети кораби: УЛА - Атлас 5, Вулкан, и кораба Старлайнер Спейс Х - Фалкън и кораба Дракон Блу Ориджин - Ню Шепар, Ню Глен и кораба Crew Capsule 2.0 Орбитал АТК - Антарес и кораба Сигнус Върджин галактик - УайтКнайт и Спейсшип ту, И за да схванеш разликата, което очевадно ти е трудно, контрапункта е ДЪРЖАВНАТА на НАСА разработка на СЛС и кораба Орион. Та повтаряш по кретенски, че германците били постигнали същото, ама не се сещам те да са приземили примерно първата степен. Нещо което Русия с цялата държавна мощ не може да направи. Та що да не се хвали някаква частна фирма, която го е постигнала?

Що? През 1961 г американците са приземявали първите степени ли? Да разбираме ли че руснаците при всяко изстрелване на екипаж стигат до там където са били примерно 1969 г.

Първото американско вертикално кацане на ракетни двигатели без паршут или надуваеми балони е осъществено на 02.06.1966 г. с апарата Surveyor 1. Той е проектиран от частната компания Electrical Optical Systems и е произведен от частната компания Hughes Aircraft. Изстрелян е с ракетата Atlas LV-3C Centaur-D на частната компания Convair.

Surveyor 1 не е първа степен на ракета, а доста по-малък апарат и при доста по-ниска гравитация. Естествено и с нисък център на тежестта.