Американската компания "Блу ориджин" проведе успешно изпитание на суборбиталния си кораб "Ню шепърд", което е осмо поред, предадоха Франс прес и ТАСС.

Апаратът се издигна от полигона в щата Тексас на предвидената височина от 100 километра над земната повърхност. След това отделилата се от носителя капсула за екипажа се спусна на Земята с помощта на парашути. Тя се приземи след полет от 10 минути и 13 секунди. Самата ракета носител малко преди това, с помощта на двигателите си, извърши плавно вертикално кацане.

На борда на кораба беше монтирано експериментално оборудване. Сред апаратурата фигурираше разработеният от НАСА монитор SFEM-2, предназначен за измерване на въглеродния двуокис, за промяната в налягането, скоростта и акустиката вътре в самата капсула по време на полета.

Компанията "Блу ориджин" изпробва и демонстрационна технология, предоставяща достъп до интернет за потребители, намиращи се в космическото пространство.

"Блу ориджин" разработи "Блу шепърд" за суборбитални космически полети по балистична траектория със скорост, която е по-малка от първа космическа. Тя е недостатъчна за излизане в орбита. Компанията проведе пет изпитания в периода ноември 2015г. - октомври 2016 г. Корабът с екипаж от трима души, може да вземе на борда си няколко пътника или полезен товар.

Това беше осмото изпитание на "Ню шепърд", предишното се състоя през месец декември 2017 година.