18 години от трагедията със совалката "Колумбия"

Инцидентът кара САЩ да преосмисли пилотираната си космическа програма

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ужасна трагедия. Най сложната машина правена от човек някога просто се разпадна над атмосферата. Космоса е опасно място. Нека тези хора загинали в името на науката на човечеството почиват в мир.

Който превърна екипажа си в печено барбекю.

"До момента на трагедията совалката е извършила 28 полета и е прекарала в космоса 300,74 денонощия." Толкова е "некадърно конструиран", че лети успешно 28 пъти. Колко други "кадърно конструирани" са летели толкова пъти?

Кукурузчо, знаех си, че си ти малоумника, дето е написал този нелеп коментар! :) Няма друг толкова прост, че да не може да си измисли ник! Както и да твърди, че 28 пъти излетяла и кацнала совалка е некадърно конструирана... :)))

Не знам защо все на геiски работи те избива, явно имаш някакви скрити желания... Има си клубове за тези работи, не ни занимавай с мераците ти! За акъла няма да коментирам, очевидно е кой го има и кой го няма! :)

На 24 октомври 1960 година ракета Р-16 се взривява на стартовата установка на космодрума в Байконур, Казахстан, при което 126 души са изпепелени живи.Р-16 е първата успешна междуконтинентална балистична ракета, разработена от СССР. Тя има 2 степени, дълга е 32.4 метра и има стартова маса 148 тона. Диаметърът на ракетата е 3 метра и е снета от употреба през 1979 година. Светът обаче така и не научава "за жестоката катастрофа и героите, станали нейни жертви", се посочва в комюнике на руската космическа агенция "Роскосмос". Тогавашното ръководство на Съветския съюз начело с Никита Хрушчов налага пълно информационно затъмнение върху инцидента. Официалната документация е разсекретена едва през 90-те години.

Забрави и че крадеш чужди никове, защото си много тъп! :)

споменавам щото просто един тъпак говори тука за "барбекюта"

Като изтриха коментарите между моите, да бяха изтрили и моите! Сега се получи, че сам си говоря... :)

След неуспешен опит за старт започват анализ на причините за аварията. Включени са различни електрически системи, без да бъде източено горивото на ракетата в нарушение на всички противопожарни инструкции. При тези неправомерни действия втората степен на ракетата се задейства, изгаря първата степен и предизвиква огромен пожар и страшна експлозия. Загива командващия ракетните войски на СССР маршал Митрофан Неделин. Според съветски източници от онова време жертвите са 77, а Неделин е загинал при самолетна катастрофа. След години по времето на Брежнев са оповестени 126 жертви. След частичното разсекретяване на документите по катастрофата през 90-те година става ясно, че жертвите са 157, в действителност 158 със самия маршал. Това е най-голямата катастрофа при експлоатация на балистична ракета в света. Освен всичко друго напълно е унищожена и пусковата установка и от тази стартова площадка никога повече не са изстрелвани ракети.

"а бе" - това е умственото ниво на путлераста. Толкова си може.

въпрос на време е мъск със гърмящите силози да догони совалките на сащ

За съжаление цялото време на света няма да ти стигне, за да поумнееш и да си измислиш свой ник! :)

Тях може да догони, но Роскомикс никога по брой изпържени на площадките и в ракетите.

Нашите ракети по-добре и по-дълго пържат космонавти.

_stankow

Бог да прости тези смели мъже и жени !!

_stankow

Това далеч не е наи-сложната машина, направена от хората. Но да почиват в мир тези достойни хора !!

Скоро гледах филм за това! Първия човек в космоса е руснак но изгаря в атмосферата. Десетки държави засичат радио комуникацията и последните му минути също. Те и за това СССР изстрелват всичко на космодруми без наблюдатели и на запис кадрите с Гагарин са заснети след това сами си казах още не са уточни ли версията как се е приземил точно. Един господ знае какво е истина там няма снимки няма нищо... Втория официялен човек е американец 2 седмици след Гагарин само че от този полет има снимки на земята от космоса......... Абе история

"Колумбия" начи! С нея се утрепа първия евреин - космонавт. Беше военен пилот на ф16 и беше участвал в операция " Вавилон" , дето евреите унищожиха експериментален ядрен реактор на Садам построен от франсетата, баш преди да го заредат с ядрено гориво за първи път и да го пуснат. А след години, сина му стана също пилот и се утрепа с ф16. Сега са погребани един до друг. Каква съдба, а!

ивтересни факти, брагодаря.

наса насам гръм се чуй мъски мина из балкана,там се гръмна силоза и совалките умряха в мъсковите напъни за марс за парите на глупаците

Възхищавам се на упоритостта с която платените тролове на чорбаджийката на ДИР.РУ Моника Йосифова Яков-Станишева пишат ежечесно, ежедневно, целогодишно. Помийна яма на интернетпространството. Това е и целта на ДИР.РУ - профанизиране на медийното пространство където се пише на Свещения Български език. Етикус Иструс, Климент Охридски, Петър Парчевич, Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Петър Увалиев....са обръщат в гробовете си от такова наследство.

Това е най-сложната машина конструирана и произведена от човека. Това е признато от всички, включително и от руснаците. Няма друг еквивалент, в конструирането, на който да са вложени толкова взаимно изключващи се характеристики и да действа с успех в такава агресивна среда.

Пак си разсипал лекарството вместо да го изпиеш, казах ти да поискаш и нещо против тремора.

Умствено изостаналият щатен трол дори не е успял да съобрази, че да вряка щастливо по повод спуснатата му история само го поставя там, където си е - в хосписа за болни с неизлечими психически недъзи, то само OCD (Obsessive Compulsive Disorder) да имаше щяха още да опитват да го лекуват в клиниката.

А бе дебил ти ми обясни как краварите кацнаха на луната малоумнико преди 50 години а сега дори не мога да стигна дотам глупако или как им се изпекоха екипажите на джемини затова ни разкажи малоумнико!

Сигурно руския само вар е по сложна машина викаш. От къде ви намират

Краварска консерва която се взриви и то ЦЕЛИ ДВА ПЪТИ! Това показа колко некадърно и скапано е конструирана и създадена совалката затова и екипажът се опече като барбекю и то цели два пъти!

Това беше добро....

И доста сбъркано в тебе момче да не си джендър?

Взрива е на стартовата площадка дебилна путко! а не като краварски бракми които с изчисти конструктивни дефекти, и се взривява по време на полет и екипажите им се изпичат като на барбекю ха-ха-ха

Хамериканска бракма и крайния резултат е типичен...

Остави ги тези краварски бараки, летели години и изпълнили десетки мисии. Разкажи ни за епичните руски ракети, самовзривяващи се още на площадката и изтрепващи по 150 човека, барабар с генерала на чело. Руските експлозии на ракети - най големите експлозии в света. Все още няма кой да им бие рекорда...

Две американски бракми, след години експлоатация, убили 14 човека. Руската бракма, още не изстреляна и затрила 150. Ненадминати са руснаците, спор няма!

НАСА са знаели за удара по топлинния щит. Но не са знаели какви са пораженията. Подобен инцидент не се случва за пръв път. Имало е няколко подобни случая, при които совалката издържа. Поради тази причина и не са сметнали проблема за сериозен. Разбрало се е какво се случва, когато сензорите в крилото са започнали да отказват един по един в навлизане на атмосферата. Останалото е история. След това се прави опит с удар с парче със същата големина, същата скорост, под същия ъгъл и на същото място на предварително подготвен елемент от совалката. Резултатите са видими. Има го в ютуб. Това чудо отвори 80 сантиметра отвор в крилото. Малшанс, това е. Жалко ... можеше човечеството да е много по-напред.

Глупости от прост народ

И новия тест завърши трагично- разби се в земята .

Преди малко се разби още една ракета

Китайското менте тръгнало да говори за бракми. Ае у лево амбриаж кукурузен.

Що да е трагично? Излетя си, спускаше си се както трябва. И само с приземяването имаше проблем. Трагично е ако не излети като това: youtube.com/watch?v=7piHsxLs7Ss . И без това трябваше да го разглабят. Сега си спестиха това. Направиха специално нов резервоар за следващия, докато този вече беше сглобен.

Относно руската трагедия спомената по-долу... Най-висшестоящият от оцелелите докладва на хрусчов за случилото се, следва въпросът - а ти, защо си жив?

Кой ви караше да го правите наистина? Снимайте си филмчетата как кацате на Луната, Марс и Юпитер, ама недейте да си мислите, че Чък Норис ще дойде и ще ви измъкне за яката от киселинните езера на Венера!

Разби се още един тестов прототип....

И за да се ознаменува този пореден черен юбилей в америслямската "космическа" програма - "Прототипът на "марсианската ракета" на SpaceX експлодира при кацане".

Да де, ама излитането е по желание. Кацането е задължително. Пък да разправяш как "добре, че се разби, сега няма да се налага да го разглобяват" е доста забавна смешка.

Ало тъпи козяшки тролове, разгледайте внимателно фотката и после тези на бидоните на муск. Намирате ли разлика? А сега, дори и с тази ракета не са стигнали до Луната... разбирате ли защо найлончо само прави клипчета и пуска в орбита китайски "спътничета".

Не

Тука ключовата дума е КАЦАНЕ.