Intel пуска несменяеми процесори и за РС

Вероятно те ще спояват на дънната платка, както в ноутбуците

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като прочете човек коментарите и му става ясно кой и какво коментира. Пазара определя правилата. Някой може да е ентусиаст и да си прави ъпгрейд или да си човърка в кутията на лаптопа или ПС-то, но това са пренебрежимо малко хора. Да... пренебрежимо! В промишления сектор, компютъра е средство, материален актив... и като такъв има живот, да кажем 5 години (според мене 3-4), След това, никой няма да се занимава с него, просто отива за рециклиране, а компанията купува нов. Никой не сменя процесори, не ъпгрейдва памет или не сменя видеокарта. Това е истината. Затова и Интел се маха от цоклите. Като всеки преход си има своите минуси, а засъвременните нива на цифрова обработка това е още едно слабо место.Цоклите няма да изчезнат, спокойно всеки ще може да си закупи процесор в кутийка и да си го сложи..... въпроса е основния потребител какво иска.... и какво ще получи.

Трудно е да се каже, че си Normalen... Пазарът не определя нищо. Пазарът е една измислица. Търсене, предлагане, маркетинг... булшит! И преди да сис е разпенил - виж какво става в автомобилостроенето. За последните 5 години са продадени едва 37% от всички нови коли. Останалите стоят на склад и биват унищожавани без километър пробег противно на всякаква "пазарна" логика. И не са само автомобили. Десетки тона храни се унищожават ежедневнопротивно на всяка пазарна логищка. Преди десетилетия с изсипани в Атлантика цитрусови плодове изследваха Гълфстрийм.

С две думи - искат повече пари. Да - може би в началото ще пробутат лъжата, че така самите чипове ще са МАЛКО по-евтини, но без да споменават МНОГО по-скъпата цена за поддържка или ъпгрейд в дългосрочен план. Или, че при следващия процесор тази разлика ще бъде удобно “забравена”. Т.е. всъщност искат да СИ спестят пари от производството отнесено на единична бройка PC. И едновременно с това да прекарат потребителя да НЕ може да ъпгрейдва, а да трябва да купува цял комплект от компоненти едновременно (или цяло ново PC в крайна сметка) при всяка промяна. 2 в 1. И ако това може и да има смисъл за процесора, защото наистина рядко се ъпгрейдва само процесор. Всъщност запоена памет, без възможност за ъпгрейд е направо идиотско.

абсолютно си прав, като според мен правиш една единствена грешка. за повечето потребители на настолни компютри и компютри въобще, "ъпгрейд" означава купувам нов компютър, стария на боклука. просто каквото и да си говорим, повечето хора дори си нямат идея, какво реално има в металната кутия която наричат настолен компютър, само някакви общи приказки - "има процесор, разни памети, платки, кабели" това е отговора който ще ти дадат повечето хора. за тях дори самата концепция да се смени нещо в тази кутия звучи безкрайно сложно. това компоненти да са директно вързани за дъното си има своите плюсове и като имаш предвид предното изречение всъщност възниква въпроса "има ли нужда каквото и да е в компютъра да е модулно?". отговор "да" дават относително по-малък дял от потребителите, логично пазара да се ориентира към по-голямата не към по-малката група потребители. същия процес мина при лаптопите, от по-модулни станаха по-малко модулни. днес в по-ниските категории почти всичко (често всичко) е заварено на дъното, в по-високите категории имаш модулни лаптопи. предполагам нещо подобно ще се случи и с настолните компютри.

Значи човек ако не разбира от автомобили, ще му е все тая дали трябва да смени свещ или цял двигател???

С две думи. Говориш глупости. Чиповете ще се слагат от производителите на дънии платки. Те ще решават да ползват ли такива процесори или не. Освен това ясно пише, че става въпрос за микрокомпютри, където пространството е ограничено и където никой не прави ъпдейт само на процесора.

Беърборните са така от 20години. И ти се изказа...

няма толкова залупени роботи да ви четат статиите.

Каква иновация! Революционно!! Процесорите вече няма да са на сокет, а ще са запоени на дънните платки! Така потребителят ще бъде прекаран да не може да прави ъпгрейд, пък това 5 нанометрова технология, това сериозно повишение в производителността, това поддържане на разумни температури при максимално натоварване - всичко това тях не ги вълнува, да се занимават конкурентите с него... Къде беше Интел преди 20 години и в каква карикатура се превърна...

Що врякате без да знаете за какво говорите бе. Запояват (най-после) чиповете защото цокълът и крачетата на чипа, както и по-гилемия размер на цялото нещо имат по-голяма индуктивност от тая на прехода чип - BGA - платка и при днешните скорости това не е пренебрежимо, има какво да се изстиска и от там. Времето, когато можеше да извадиш от цокъла буркан ABL-1 и да сложиш друг е отминало преди мнооого десетилетия, дойде ред и на тия цокли, това е положението. И на паметите им иде редът, то те бяха наред преди процесора ама как да е.

та дрънкаш

до тъп Човека има право. До сега не ми се е случвало да сменям процесор на ПЦ. Виж видеокарти -да. Не мивърши работа роцесора, смням системата направо. Пък и какво им е на АМД?

Проблемът е ,че и сега е труден ъпгредйда. Единствено можеш в едно и също поколение - примерно от и3 на и5 и т.н. Новите процесори , нищо че ползват един и същи сокет не са съвместими с 1-2 поколения назад дъна (въпреки ,че промените при тях са минимални). Общо взето идеята е да може колкото се може по-малко неща да се сменят и да те карат да цоцаш пари за всичко. Апъл го прави това от десетилетие .

Socket?

Проблемът е много по-ясно изразен в Хром, отколкото във ФайърФокс.

Подкрепям. Голяма мъка е да се сложи мнение. Около 1/3 от опитите ми не успяват. Понякога се чупи още преди да ме кара да цъкам автобуси, светофари, зебри, водни стоянки и т.н.

а дира да вземе да смени тея аматьори програмисти и да намери професионалисти, които да оправят сайта и най=вече тая глупост 'не съм робот', която НЕ РАБОТИ!!!!

НЕ може, те дира специално си търсят програмисти да са тъпи като тях....