Испански инженери успяха да извлекат питейна вода от въздуха

Технологията използва електричество за охлаждане на въздуха, докато се кондензира вода

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

... може би даже с по-висока ефективност, но на подобни технологии у нас или не обръщат внимание, или всячески им се пречи.

Пак откриха топлата вода

Топла вода?

Измамата е в неефективността и съответно в нерентабилността на тази технология. Има достатъчно информация в интернет за компаниите (повечетo startup fundraising), които спекулират с данните, за да получат държавни поръчки за неефективните си машини. Много по-ефективно и изгодно е да закараш една цистерна с вода от 100км, отколкото да чакаш половин година за събирането на същото количество (при това негодна за пиене) от въпросната машина.

Първо като прочетох заглавието и си казах - че моя влагоабсорбатор също “произвежда” вода. После като прочетох - портативната машина на тоя пич може да произведе до 80л вода на ден при 10-15% влажност. Е те това е вече пткритие. Гледам пишещите долу се присмиват че работи с ток. Ако не знаете най-доброто място за слънчева плантация е Сахара, която по стечение на обстоятелството е и най-сухата. Браво на човека!

Форумът на дир.бг е мястото, събрало най-много комплексари, сър. Под всяка новина се изказват гении, при това с обиди и тон, нетърпящ възражения. Като ми падне кръвното, чета коментарите на дировските диванни вирусолози под новините, свързани с ковид, и то кръвното ми се качва по естествен път, без хапчета.

Сега поразрови се малко и ми кажи от колко години се прави това експериментално при тази влажност. Щото вкъщи съм си направил същата с подръчни материяли да покажа на детето си що е това TEC и TEG. Ама нали трябва да величаем тъпизмите на Гогов.

Ганьовците знаят всичко. Затова живеят и мрат като прасета..

Тия прочетоха Дюн... ама вкараха и ток, да върти електромера... ха ха

Какво изобретение каква наука.....открили топлата течаща вода....това нещо го има от сума ти време....проблемът е че гълта много ток...има си къде къде по гениални изобретения....извличат влага от въздуха бе необходимост от ток...просто ги потърсете в тубата....но това не са доходоносни изобретения ...дето се вика бизнесмена къде ще сложи електромера за да прави пари... Туряш няколко модула на Пелтие и ще ти направят лед дори при 40 градуса...но си искат електроенергията.

Тези откриха Америка. Елементарен въздушен обезвлажнител...

първо и аз така реагирах, но като прочетох оскъдната информация в статията. Да извличаш големи количества вода при влажност 10-15% си е постижение. Но докато не се представят повече детайли, новината звузи като - испански учени направиха сладолед

Това и аз го мога, ще ги призная ако от въздуха изВличат мастика или в най лошия случай мента.

Може и ракия

Ама това Беър Грилс го прави с 5 камъка и найлонова торбичка.

Ами това се случва във всеки хладилник или климатик. Гениални учени!

боя

Сиг са се пръскали с маркуч вода в жегата :D

Сипер хипер гема технологии... мрежи край океана, влагооловители ... чудеса на съвременната техника... а аз за извличане на вода от въздуха си ползвам изстудената бира - муцка... Те в Испания учените да не са открили студената бира???

нобелова награда . Трижди хвала на такива учени , успяха да извлекат вода от въздуха.

принципа не е нов с нищо и това "успяха" в заглавието е смехотворно. щеше да е новост ако статията беше писана преди век. има си причина такава кондензирана вода да не се ползва масово. водните пари са относително малък процент във въздуха, което означава че за единица кондензирана вода се налага да преработиш големи количества въздух. Въпроса е че всъщност повечето микроорганизми във въздуха са именно в тази вода. в общия случай кондензираната вода е годна за пиене от гледна точка на химичен състав, но опасна от гледна точка на биологичен състав. особено щом става въпрос за някакъв постоянен процес. по цялата система се натрупват колонии от микроорганизми и отърване от тях няма. затова в инструкцията на всеки климатик ще прочетете: не пийте водата която се отделя. е ако няма друга вода, разбира се всяка вода е по-добра от никаква.

Аз пък съм виждал подобни инсталации в Перу! Представляваха мрежи опънати на един баир близо до океана! Не изискваха нито ток нито нищо! Там ми казаха, че давали вода, питайна при това, през целия ден, но най-много давали когато падне мъглата от океана!

Температурата на мрежата е по-ниска от тази на въздуха. Кондензира се влага и се стича в контейнери. Само влажен втздух трабва, с температура над 15С.

как се случва, ако температурата на въздуха е 16 градуса по целзий, а влажноста на въздъха е 30%? За един приятел питам...

Постът на ... щях да го пиша аз, ако той не ме беше изпреварил. Само че, случаят беше в пустинята Атакама в Чили, явно използват го и в перу. Колкото и горещо лято да е, в България преди зазоряване се образува роса по тревички и листенца. В Атакама разликата в температурата през деня и нощта е голяма, върху мрежата се образува много роса и тя пада в специални съдове. Относно бактериите - очевидно местното население си живее в хармония с тях. Все пак във Война на световете на Хърбърт Уелс точно благодарение на това, че сме свикнали с местните бактерии победихме марсианците. Та макар, че книгата е фантастика, точно това твърдение в нея е истина!

виж човечеството е оцеляло по-голямата част от съществуването си без да има водоснабдяване с чиста и безопасна питейна вода. но пък и от близо век насам откак имаме относително добри водоснабдяване и канализация, болести като холера, дезинтерия и множество подобни някак вече не са ежедневие, както е било преди век. поне в по-цивилизованата част от планетата. сигурно има връзка с качеството на водата която пием, е може и да няма. ти как мислиш?

Чистата вода вярно има значение, но това не е само нейна заслуга. Трябва да добавиши добрата храна, съхранявана в хладилник, медицинското обслужване, топлият дом, физическата сигурност (да те изядат вълците или убие бикът днес е много по-малко вероятно), личната хигиена, обществената хигиена (битовите отпадъци се изнасят и унищожават ритмично), превенцията (ваксинацията но не срещу КОВИД) и редица други.

не говоря за здраве като цяло, а съвсем конкретно за холера, дезинтерия и подобни стомашночревни заболявания. при тях въпроса е почти единствено "какво ядеш и пиеш?".

Гледал съм това, работи но само при рядко срещнати условия. Огромна влажност и ниска температура, малко са такива места в света.

ДОРИ В НЯКОИ РЕГИОНИ НА СВЕТА КЪДЕТО ИМА НЕДОСТИГ НА ПИТЕЙНА ВОДА ПОЛЗВАТ ПОДОБНИ АВТОМАТИ ЗА ПИТЕЙНА ВОДА.... КАКТО И НА ВОЕННИ КОРАБИ.... https://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphericwatergenerator

Това у наше село му викаме молебен за дъжд. И нашио поп пали една свещ, пръска светена вода, прави един молебен за дъжд и вали. И така е било от памтивека.

Му казват бе

Интересно, колко ли въздух трябва да "изконсумира" една такава джаджа, за да изкара литър вода?

Изобщо не е интересно, въздух бол. Правилният въпрос е колко ТОК ще изхаби.

има ли значение, без ток се живее, без вода се мре

BajMihal

И къде мислиш, отива "изконсумирания" въздух? Ми връща се обратно при другия, но малко "подсушен". Така, че не бери грижа за въздуха, тока е по важен в случая...

И аз имам такава машна, нарича се Влагоуловител :) Купих си я от техниполис. Събраната вода от въздуха я изхвърлям в канала. Мисля, че не става много за пиене защото съдържа и прах.

такива машини има от ммнооого години 2001 в Щатите и ахме такава , че много влажно на полуострова за една нощ вадеше нд 10 литра вода може и 15 да бяха пълнеше конъейнерчето и спираше , висока към 80 см широка 40...на 30-35 градуса температура работеше

Хахаха. Климатиците го правят това от години!

а па можем да извличам вода от чешмата

Ако си от Перник - трудно!

Тия омбрета много назад. Че аз си пием вода от климатико дома да ги ева баш.

я, съм измислил, таратор на клечка,който се кондензира в стомаха и.....се ,,изхвърля" през ануса.

Ю. Корея произвежда такива машини и ги продава в арабските държави...

Па, у Канада на такива обезвлажнители на въздуха им викат "дехюмидифайър". Турат си ги у мазите некои.

и аз имам такава в мазето на къщата. Полезна е срещу влагата, но едва ли бих пил от уловената вода...

Указаният от теб продукт променя влагата в помещението от 50÷100% до 30÷50 %. Ако имаш техническо образование ще ме разбереш за какво говоря.

Купете си и вие един влагоабсурбатор и също ще извличате вода от въздуха , просто мошината за която е статията работи в по големи обеми

тва и ние го моем особено кат вали не требе и машина

Домашният ми климатик, тези дни "произвежда" по 50литра вода от въздуха на ден. Поливам си цветята на терасата с тях.

Испански ..... звучи като виц. Кои са те? Линия към официалната им разработка....имена, цитати публикации....няма такива работи. Ей с какво сте по-различни от любителите фейсбук журналисти? А най-тъпото е че някой ви плаща за едно копи пейст от фейсбук.

И ако въддухът е бил съвсем сух, значи са за нобелова награда.

Аз до вчера си мислех че хората изпростяват и изобщо че нещо ново скоро няма да видим. А, то глей какво велико откритие, какъв полет на мисълта, какви висини е стигнала науката..... Па за журналистиката да не говорим :)

Дюн. Аракис. Пустинна планета... :)

Открили топлата вода -, това всеки климатик или обезвлажнител на въздуха го прави. Браво за иновацията :)

Човека не е открил топлата вода. Човека е подобрил значително, вече съществуваща технология. А четете ги тия статии, преди да се изсерете в коментарите...

Цялата статия е за нищо. Ей, тук до мен сега има лазер за рязане на желязо. Като помощен газ при рязане се иззползва въздух. Влажноста на въздуха в лазера трябва да е под 1%. Маркуча с въздух минава през кутийка 30х30х30см която го охлажда монго сериозно и от време на време издухва събраната вода в една кофа. И това "чудо" работи на ток!!!! (удивително че не е на магия или поне на въглища нали?)

Ех Саше, ама ги разбираш тези работи. Хайде мисли как да направиш кибрит на газ. Успех с иновационният проект.

Абе ако изобретателя му сложи едно "иновативно" и "зелено" пред името на продукта ще лапне и някой милион субсидия от ЕС. Вече не се ценят истинските знания и умения и това да създаваш повече шум около себе си /фирмата ти.

И какво толкова е подобрил ??? Я сега земи та ни обесни ма назе,непросветените