Измериха най-краткия времеви отрязък

Учени от университета "Гьоте" във Франкфурт открили колко време отнема на един фотон да премине през водородна молекула

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

понятието фотон означава квант електромагнитна енергия те вълна с радрична дължина от микро и рентгенови вълни да радиовълни дълги по няколкостотин метра и освен това във вакуум скоростта на т н фотон е равна на сщоростта на рентгеновите лъчи с които е измерено и как са отчели релативисткия елемент в това нещо?????

На руски и други езици е зептосекунди, а на български е септосекунди.

И аз горе-долу толкова го измерих...

Добре де, сериозно ли има хора, на които се плаща, за да откриват подобни никому ненужни простотии?!?!

Това са научни работи, не се опитвай да ги разбереш!

И на тебе как ти промени живота това "откритие"? А като си много учен обясни на простите!

Да измерят балъците колко милиона се точат за секунда от мъск и сие

След като измериха най-малкият отрязък от време, сега ще измерят и най-малкото тегло, като претеглят мозъка ти. ;)

Физиците, били използвали "рентгенови лъчи за измерването." Може и да не разбирам, но излиза, че Rö-лъчите са още по-бързи, след като им позволяват "резолюция", с която да видят как фотона преминава през водородната молекула? Отново ние ли сме балъците, или псевдо-науката ни превзема със свърхсветлинна скорост? Или (дай Боже), това е поредната измислена новина? ;-)

Е, явно е че ти си тъпак. Ренгеновото лъчение е електромагнитно лъчение, т.е. движи се със С, както всяко друго ЕМЛ. Освен това, е с подходяща дължина на вълната, при която взаимодействието с електронната обвивка на атомите е с най- голямо сечение.

Ебати глупостите!!!

За да може да видим с каква скорост се движи.Дали доближава тази на светлината или не.

Тъпак! Чети бе, то е написано....

Скоро се очаква ново откритие: "колко трае 1 секунда"... Това ще бъде върха на измерванията!

1/86400 от денонощието

Колко трае 1 секунда е дефинирано , като времето за извършване на определен брой трептения на цезивия атом в точно фиксирано възбудено състояние. Не е ясно обаче, каква точно тъпота искаш да проявиш с коментара си?

Не знам кой ти е наслагал толкова плюсове, вероятно защото повечето четящи не са специалисти. Затова ще обясня, като се опитвам и да не обиждам. Колко трае една секунда се измерва от доста време и наистина това е един от върховете на измерванията. Доколкото знам, в момента точността на това измерване е около 1е-16 и е най-прецизното от всички. Тези измервания са важни, понеже те дефинират мерните единици и, съответно, точността на всички останали измервания. Предвид и че секундата дефинира метъра, а заедно участват в дефиницията и на някои от другите основни мерни едници, то измерването на продължителността на една секунда е фундаментално във физиката. В ежедневието това обаче няма някакъв осезаем ефект и затова е разбираемо масовото невежество по въпроса.

Това са простотии. Дайте по-добре най-дългия времеви отрязък - за да видим кога НАСА най-сетне ще кацнат на Луната...

Не ти се получи, затъпяваш все повече...

И на НАСА не им се получи. Нито преди, нито сега. Което ме води към някои изводи и за бъдещето...

А дали не могат да измерят короната с каква скорост се движи, а?!?!?!

Е това е, смятам за една зептосекунта да си го преместя. Най-много две

Най-краткия времеви отрязък е времето за което български пощи доставят малък колет !

- Какво е наносекунда? - Интервалът от време между светването на зелената светлина на светофара и сигнала от клаксона на пернишки голф зад теб.

Прочетох "Социалистите от университета "Гьоте"

Без квантуване на време- пространството няма как да има движение. Винаги ще има за изминаване 1/2 от пътя до където и да е. Движението не само не би могло да бъде завършено, но не би могло да бъде и започнато.

няма такова нещо. пределните възможности на даден измервателен уред се определят именно от пределните му възможности за точно измерва конкретната мярка, не от математическа гимнастика която можеш да направиш в последствие.

Ти явно тъпееш и пишеш без да вникнеш в това, дато е написал човека. А той пише за философската концепция на безкрайно малкото. За да стигнеш от А до Б, първо трябва да минеш през средата на това разстояние. Но за да стигнеш до средата, трябва първо да минеш през средата на средата и т.н. Винаги ще имаш да изминаваш 1/2 път от нещо, ако пространство- времето е непрекъснато. Ако е квантово, на дискретни отрязъци , тогава нямаш този проблем.

Жената прочете новината и възкликна " Ето , че имало нещо дето да свърши по-бързо от тебе"

Най- краткия отрязък време (квантът време) следва да е времето за което ел. магнитен квант преминава най- късото разстояние, което е Планковата дължина , която е 1.6 х 10 на (-35) метра. Отвъд тази граница разстоянието си губи смисъла, а следователно и времето.

за два пъти по кратко време един знатен войвода поглъща тава с пълнено агне

Фотона не беше ли светлина? Като знаем скоростта на светлината и големината на молекулата и с обикновена елка ще го сметнем! Или не съм прав?!

Може би със сметало с нанизани кухи кратуни ще го сметнеш по-точно. Особено ако са с големината на водородна молекула...

Най-малкият времеви отрязък е времето между светването на зелено и клаксона на стоящия зад теб пернишки голф.

На мен ми трябват 2 часа да стана сутрин .

едно двойно кафе

Заглавието е подвеждащо. Няма как да бъде измерен толкова малък времеви интервал. Би могло теоретично да бъде изчислен.

Вярно че си затрит. Прочети оригинала и ще видиш как става....не само теоретично.

Осигуриха и за догодина грантчето.

Ми що не си го осигури ти?

Щото е честен човек - той само дава по 20 лв на полицаите, кат го питат "и ко праим ся?"

Най-краткия времеви отрязък е интервала, за който фотон минава през ушите и кратуната на гогоф, не намира препятствие и излиза.

Егати кефа, майна. Камък ми падна от сърцето, когато прочетох това!