Какво постигна SpaceX 20 години след създаването си

Днес компанията на Илон Мъск е по-успешна от космическата програма на Русия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Q_p за блядовете

Всъщност важното е, че Мъск ще продължи да произвежда ракети и много скоро ще го произвежда в такива количества, че ще трябва да се въведе антимонополното законодателство. Подобно на петрола в САЩ в началото на миналия век. СССР са изиграли своята роля в тази надпревара, но плановата икономика и тоталитарното управление имат лимити, които свободният пазар и демокрацията не познават. Това което не разбират русофилите и тези в русия е, че СССР не съществува вече. Сори! Хората искат да живеят без репресии, искат барбекю в задния двор и нормална работа. Малко се отклоних, но новото изписване на ‘т’ ме вдъхновява. Да, може да си продуктивен с опрян “пистолет до главата”, но всъщност можеш, да си много по-продуктивен като знаеш, че те чакат много пари и хубав живот, ако бачкаш и си свободен. Свободен във всеки един смисъл на това, ДА СИ СВОБОДЕН! За това просто не сръвнявайте SpeceX и Роскосмос!

Ти не можеш да сфанеш Тоталитарната държава симимат ресурси и си ги ползва а Мъск купува от пазара.Първото е много по ефективно от второто

руснаците са успели да пратят до 3ма в космоса, а този канадец може и повече, затова няма причина някой да купува каквото и да е повече от фалиралите комунисти.

Мъск е боклук, спонсориран от правителството

мри то злоба русоробе. Мъск сам самичък постави на колене Роскомикс и ги разпърца като рускини на магистрала. Направо ги смаза и ги направи смешни.

BajMihal

Ехе, налъме!?! Как е - цъфтят ли? Трябва да са вързалЕ вече налъмите май... Бях се затъжил за глупостите ти...

Българчета мили, не осъзнавате ли , че сте роби, не случайно ви наричат славяни. Този човек е спонсориран като новият месия. И това не е случайно, трябва да има надъхване на масите. Като гледам и вие как сте се "назобили" с това направо ме хваща страх. Какво е постигнал/придобил Мъск, а сега се сетих ракети и технологии от НАСА и най-голямата икономика в светът - САЩ Която на свой ред "цоца" от целият свят. Браво.

Така е щото ти се иска или го прочете издълбано в масата на селската ви кръчма? Де ба нещастните ти злобарчовци пропаднали в живота.

Два пъти повече от руските мърши за 150 години.

Когато излети Старшип-а...първите думи на Москва ще бъдат: "Станков, стига дра за тези двигатели....отдавна можем без тях"

Руските двигатели изстрелват Атлас-V. А пък Старшипът нещо не се чува. Няма дата дори за тестове. Защо ли ?

Българите всичко знаем , всичко можем , най умните сме и сме на последно място в Европа по стандарт на живот. Защото е на приказки само.

Този глупак нищо не е направил освен да присвоява парите на данъкоплатците в сащ.Дори не можа да прекопира руския ракетен двигател РП 180 и РП 220.Всичките му усилия бяха напразно а двигателите му се взривяваха.Крадец от класа замина наш Боко.

Така така, путьопоклонниците газ пикаете от мъка. Така трябва.

Ти можеш ли да четеш знаеш ли други езици? Какви совалки какви глупости ви бият по кухи-е глави.Всички ракети с американски двигатели се взривяват.Добре че руснаците им дават двигатели за да видят и те какво има в космоса.Че и им дадоха и МКС до по отпочинат.

Броя на гръмналите съветски и американски ракети е равен. Седни и чети

вЕрно ли бе? А стига бе... Малееее... И въпреки че е толкова некадърен размаза като плужаци Роскомикс ... Евала на пича

Така ли? Интересно, а какво ти самият направи за последните 20 г.? Успя ли да изстреляш ракета успешно? Успя ли да изстреляш спътници, да произвеждаш коли? Направи ли поне половината пари на Мъск? Хайде, дай да прочетем за постиженията ти.

Тва агне върза акомулатор за електромотор и получи признание като че ли е открил електричеството. Всичко около него е абсолютен скам, чат пат го досрамява та си казва кое как е, което му прави чест така или иначе, в днешно време съвеста не е особенно често срещана, особенно по неговите места.

Ми що ти не направи нещо по-голямо от него?

_stankow

Ами за 20 години след създаването си постигна това, което Русия постигна преди 60 години. От 1945-та до 1961-ва - само за 16 години, в разрушена от война страна. Направи една ракета-носител в две версии, един доста скромен двигател "Мерлин" и един доста компромисен космически кораб - Драгон. С милиарди от военни поръчки, с държавни субсидии и много, много пари спечелени от спекулации на борсата. Това е всичко. Останалото са приказки за вдъхновени юноши от младежката организация на "Да, България". Няма Раптор, няма Спейсшип, няма междупланетни полети. И няма да има, не е лъжица за неговата уста. Многото стартове в момента са заради поръчката за изстрелване на спътниците от Старлинк. Като се позапълни съзвездието и като свалят от орбита МКС и бройката ще спадне, сега е пик заради "заселването" на основата маса старлинкове, които са нужни за войната в Украйна.

Ех Потуранков За 60 години не съм чул Роскомикс да е ползвала една и съща ракета 2 пъти. Дори Бурана им се разпадна. Използваха всичките ресурси на Русия само и само да се държат на ниво, но това в крайна сметка доведе до разпадането на СССР щото не издържаха на темпото. Мъск след многото си успехи с други фирми които разви на макс хвана една малка фирмичка и с нея разката Роскомикс които не мръдаха и йота развитие от как еврея Шеломов дойде на власт и направи виско орташка работа с русо-евреите роднини и приятели. Ако погледнеш - Русия няма ни една поръчка до сега от друга държава. Сега погледни колко поръчки има Спйеската и електрона и от колко държави. Ум да ти зайде колко зле е ластика на Рогоносин. И точно ти най-малко имаш право да говориш за държавни пари - първо щото Роскомикс е 100% на държавни пари и второ - щото парите дадени от правителството на САЩ са за платени полети, а не за развитие на ракетите на Мъск. Така че русоробски потуранчо - гледай си кирливата педеРАссия и бомбите и се радвай на убуйствата на жени и деца

Защо тогава сащ още използват руски ракетни двигатели и са закупили 100 броя за запас.Покажи един успешен полет на говедата с тяхен двигател.

Кой бе? Мъск ли? Че и 100 имал... вЕрно ли?

Руските ракетни двигатели се ползват, защото Русия спечели търга с най-ниска цена. Търга е организиран от частна американска компания (ULA) за ракетите и Атлас, с които изпълнява поръчки на НАСА. Вече се отказват от тях, като поръчват двигатели от компанията на Безос - Blue Origin. След като обявиха, че ще поръчват двигатели на Безос, Рогосин обяви, че спират доставките. Удобно... понеже част от материалите за тия двигатели са вносни и заради ембаргото няма как да се внесат. Така че и Енергомаш остават без поръчки..

_stankow

Търг ли ? И кои са били другите участници в търга ? И какви са били техните параметри ? Каква е била цената ? Аз не знам - да чуем !

_stankow

За ... (нерегистриран) "Русия няма ни една поръчка до сега от друга държава" Защото на всички страни страни им е забранено да ползват космическите услуги на Русия. Санкции. То така и баба знае да печели "в честна конкуренция". Забраняваш на всички да купуват и после викаш - ама глей, ти нямаш поръчки. Русия имаше клиенти - ЕКА, мисията до Марс, корейските стартове, OneWeb - английската версия на Starlink, за тях бяха поръчени двайсет старта. Но американците ги прецакаха. Своите - англичаните прецакаха. Разчистват за Мъск. Така всеки знае "да печели пазар с авангардни продукти". Чрез заплахи и санкции. Те и борчетата през 90-те точно така "печелеха пазари" :D "парите дадени от правителството на САЩ са за платени полети, а не за развитие на ракетите на Мъск" Да, освен едно десетина гранта за няколко милиарда. Последните два гранта: 50 милиона "за проучване дали Старшип може да се използва за пренасяне на товари от една точка до другата". Аха, той на 10 км не може да се вдигне, товари ще пренася. 100 души пехотинци, без система за спасение и в произволна точка на света, където го чака онази, куката да го хване, как беше там. И кой ще го презареди, за да се върне, никой не казва. Иначе - да, за многократна употреба. Но само един път и само в едната посока ! :D :D И едни 2.5 милиарда миналото лято "за разработка на спускаем апарат на Луната". Нормален скафандър не могат да разработят, двигател не могат да си пуснат без да изгори, стартова стол нямат, щели да правят спускаем апарат на Луната ... Хайде да видим.

Лъжеш Потуранков. И нямаш доказателства. За пореден път си като руски циганин.

В тоя бизнес путлерастка изтривалке договорите и полетите се уговарят за година напред. Не ти е селски магазин от днес за утре.

Сравняваш постиженията на фирмата на един човек с тези на целият СССР. Умно.

_stankow

Не аз, други ги сравняват. Аз само оспорвам. И "постиженията" на целия СССР изобщо не са сравними с тези на Мъск. Защото за същото време (20 г.) бяха разработени не само ракета-носител и космически апарат. Това беше между другото, за публиката. Бяха разработени десетки ракети и космически апарати, беше изградена космическа индустрия, десетки предприятия, военна индустрия, стратегическа ядрена триада, космодруми, станции за следене, кораби (!) за следене, междупланетни станции. Реално беше достигната Луната и Венера, за първи път. Беше развита космическата медицина, космическа наука, балистика, свръзки. Изобщо, ама изобщо не може да се сравнява. И не знам защо някои го правят. Мъск и Роскосмос. Къде е Мъск ....... къде е Роскосмос ..... Къде са задачите на единия, къде на другата фирма .... Просто планина и мишка. Една ракета. Едно двигателче. Едно корабче. Пък било то и многократно използваемо ... Наистина не разбирам как може да се сравняват ! Все едно СпейсX срещу цялата американска космическа индустрия !?!? Смешно самохвалство.

Станков за пореден път доказваш, е си тотален тъпак. Спейс Х изстреляха апарат към Луната на Израел. Финансирането от държавата е под 30%. Има два двигателя. колкото целият СССР за толкова време. Верно не им е давал различни номера и имена на различните усъвършенствани жерсии, но примерно Мерлините имат поне 5 модификации. СССР е разполагал с около 4 трилиона долара сегашни париили с по около 200 милиарда на година, докато Спейс Х е разполагал с около 20 милиарда долара или по около 1 милиард на година. СССР е разполагал с милиони роби и нископлатени работници, а Спейс Х със от 200 до 12 000 високоплатени служители. И въпреки всичко Спейс Х има 154 орбитални и далечни полета повече от полетите на СССР за същия период с около 80 , изстреляли са повече апарати, а самата фирма е изработила повече сателити и ги е изстреляла - 2091 сателита Старлинк.

Израелският апарат Берешит се разби, не го пишете постижение на СпейсХ. Другите ви цифри не са верни, но пак вижте съотношението. Просто са несравними СпейсХ и Роскосмос. И по финансиране, и по задачи, и по история. А двигателите да стотици. Ходил съм, гледал съм ги, пипал съм ги, снимал съм ги. Стотици. Последно бях в музея на РВСН през ниември. Мерлинът е ширпотреба. Рапторът - провал.

Русия или СССР имаш в предвид? Не за друго, но Корольов е украинец.

_stankow

Да де, само дето баща му е учител по руски език, а фамилията на майка му е "Москаленко" :) Завършил е в Москва, работил е в Москва, служил в РККА, целият му трудов път като инженер е в СССР. Така че както Корольов е украинец, в същата степен украинците са руски и съветски хора ... Вернер фон Браун немец ли е, или американски гражданин, или и двете ?

BajMihal

Фон Браун е имал ИЗБОР приятелю. Това росоробите не го разбирате, защото не можете да видите нещо, което не ви е спуснато отгоре. Карольов не е имал избор. Ако имаше, надали щеше да остане в СССР. Същото важи и за пленените немски инженери, които са изградили основата на руската космическа програма...

спейс екс направи ракате, част от която може да се използва отново - колко струва въвеждането на тая част във вид подходящ да се използва е друг въпрос. Но това , което постигна спейс екс е много много тлъст договор за под-изпълнител на НАСА, което е често използвана схема с държавни организации - пишеш някой като единствен доставчик и избягваш бюджетния процес, който трябва да се повтаря всяка година. Тва са милиарди долари от американския данъкоплатец... Друго, което ме втрещява е как НАСА с целия наистина огромен научен потенциал в екипа с който разполагат, целият огромен бюджет не са изобретили тая ракета, но пича с бакалавър по физика успял...

Ба си нескопосаните лъжи. НАСА работеше с Бойнг и все още го прави. Нямаш едно доказателство за измислиците си.

Наса работи с Мъск, Боинг и Безос. Отделно спътници и произвеждат Нортроп-Груман и Боинг. Не е като Роскосмос - да прави всичко и то нескопосано.

да и с Цукерберг, Станишев, Виденов... аре без тъпотии

Ами смятай тъпчо, след като ракетата лети 3 седмици след кацането й от които 1 седмица е транспорта

Този пич е или гений, или късметлия или агент на ЦРУ и ФБР! А, може би и трите... Но, както и да е, постигна много!

вЕрно ли ЦРУ? :))))) ха ха ха вече се чудите от къде да измислите нещо да го очерните. Размаза ли Роскомикс - размаза ги. Направи ли така че Рогозин да изглежда пеленаче и да уволнят 2/3 от Роскомикс? Направи го. Има ли 16 полета са над 10 тона товар, докато нито една руска ракета (дето изстреляха 7) не е вдигнала над 10 тона? НАправи го. Върна ли си всички степени и капсули и ползва ли ги много кратно без да замърсява с железни отпадаци океаните? напарви го. Умиурате от яд и си измисляте алтернативни истини.. разузнаването му давало пари... поне да беше казал правителството или НАСА... Роскомикс кой и дава пари? Най-некадърните винаги сте били най-злобни. Все дргу ви е виновен за проваления ви живот.

Аз си лежа на брега на Индийския океан с крака потопени във водата и си пия бира "Lion" strong, 8.8%! А пък ти си драскай, колкото си искаш! Нещастник...

ха ха ха... махни сега виртуалните очила и виж мазната ти тениска нагнетена в гащите ти как с опъва по шкембето ти :))) Аз па съм на 150 метровата си яхтя на Карибите и гледам рибите :)))

Глупости са тва че Мъск има повече ракети от Русия и Роскосмос. Докато тоя африканси евреин праща някоя и друга рокета в околоземна ниска орбита, то руските ракети могат да достигат всяка точка на Слънчевата система. Затуй всяко сравнение е безрпредметно и безразборно в полза на Роскосмос и Росия.

Руснаците са по-напред и от македонците. Имат станций на Алфа-Кентавър. Летят до там със летящи чиний създадени от Роскосмос на базата на чертежи от Третия Райх.

именно - постиженията на НАСА, Руската програма и Европейските космически програми не могат да бъдат омаловажавани, защото някой е изстрелял ракета в ниската околоземна орбита 60+ години след като тва се е случило за пръв път.... и от тогава хиляди големи мисии - някои целящи да достигнат извън Слънчевата система - май воаяджър вече е извън нея.

Прави ми впечатление, че хората много му се радват на Мъск, а и си мислят, че е абсолютен гений. Истината е, че основното нещо, което постигна е да купи готови компаниии и да си ги присвои. Визирам Тесла ( оо да, тя не е негова измислица, ) визирам Paypal. И сега с този SpaceX всички си мислят, че прави опити за проучване на космоса. Пълни глупости. Много добре вече е напълнил небето със сателити, които ни следят, контролират и най-вече манпулират.

Фантасмагории тия ракети летът без двигатели и направо кацат на всички планети в слънч. Системи.

TOI NE GO POSTIGNA C R U MU GO DADE Slezte na zemiata .....

небето с космически отпадък туитеро Мъск,,,,

Е ко постигнал... То се вижда - размаза рашките като голи охлюви под вакяк. САЩ - 25 полета, Спейската от които 16, а Роскомикс 7, и 4 от които под 3 тона товар, докато Спейската винаги с над 14 тона.

Не плаща данъци и са издържа от държавни мангизи.

Прав си. Роскомикс е така. Този е платил повече данъци отколко цяла Русия.

Как лудо обичаме американски черен гъзолизис!!! Как американския бюджет и НАСА тайно и явно наливат милиарди във фалиралия многократно артист Мъск. Как прославяме "частната инициатива",с чужди пари разбира се. Как създаваме фалшиви легенди.. Странно защо не се похвалим с 50 милиона американци на купони, повече от цялата С Корея...

не че нещо, ама на Роскосмос кой му налива пари?

А-ха-ха-ха. Че и тука дават купони на хора с по 5-6000 лева заплата, тъпако.

Това не е чак такова постижение! раССия е един изостанал кенеф, с лидери крадци и малоумници! Като Нигерия, но със сняг!

това техническа грешка ли е , че вместо САЩ сте написали Русия?

Не е грешка. Статията е за космически постижения, а не за летящи музейни реликви.

вярвай си, вярвай си колкото си искаш, ако този измисленяк ти е идол, ясен си ми

Ако Рогозин ти е идол е ясно що бръщолевиш глуписти ;)))

Паради И " спецялни операции" А Мъск вече преследва Марс Чие е бъдещето? Реторичен въпрос

Това не се нождае от коментар! Всичко говори само за себе си!

*нуждае

Шефа е най богатия човек в света.