Китай иска да има алтернатива на Windows и MacOS

Пекин се подготвя за тежки дигитални санкции в случай на разрив в отношенията със САЩ

Обратно в новината

Коментари - Китай иска да има алтернатива на Windows и MacOS | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От коментарите разбрах,че майора си е избрал правилен Ник.Военните не се славят с много акъл.:)

Microsoft блокира изтеглянето от Русия на инсталационни образи на Windows 10 и 11. Наред с това САЩ прекъснаха вносът на съвременни чипове към Москва. САЩ блокира и спира всичко на всеки, който не и е угоден, Русия не е спряла до сега на никого да си купува ресурси, но иначе папагалите пеят, че независимоста е когато си подлога на САЩ.

Така както Русия спира природния газ за европески страни ли? И днес имаше статия, в която се дискутираше и какво правим, ако Русия ни спре доставките за Козлодуй. Редно е да се замислите кои са папагалите, ако на папагалите мисленето въобще се отдава.

Малко информация за японците от личен опит: Виждам тука, а и усещам ... как в България благоговеят пред великите японци, както и пред могъщия Китай ... Японците са може би най-дисциплинираните, най-работливите, най-сизнателните хора на света !!! НО: това е така защото те живеят в един постоянен страх от земетресения и цунамита, които там са почти ежедневие. Японците изобщо НЕ са умни хора, ами изключително упорити, работещи ... тоест "ТЪП НО УПОРИТ". Японците изобщо НЕ са добри хора, макар че ги смятат за такива ... по време на ВСВ такива зверства са вършели в Китай, каквито нито германците, нито руснаците са правили ...Преди ВСВ Япония е опкупирала за 36 години Корея ... и там са принуждавали повече от 200.000 жени да проституират за военните ... Японците живеят в едно общество между феодализъм и капитализъм: пълна доминация на мъжа в семейството, множество феодални порядки навсякъде - подчинение на по-старшия, рязане на пръсти в Якудза, там е нормално за семейните мъже да ходят без да се крият в публичен дом ... Японците се опитват по всякакъв начин да имитират американците - каубойски шапки, пънк прически, рок музика ... те се унижават от собствената си идентичност, прегръщайки западната ! Изводът е : японци и китайци са си едни МАЙМУНИ, със среден ръст 165 см, тегло около 25 кг и мозък малко повече от тоя на петела !!!

Собствена ОС, колко да е собствена... базирана на западни технологии - Linux ядро, Qt за интерфейса... Искали и собствени процесори да имат ама и тях ги правят копия или на ARM или на x86. Пак западни технологии...

.

.

Хубаво е да коментират хора, имали работа с двете ОС. Та, значи Линукс-а не ставал за сериозна работа - значи не правя нищо сериозно: - като на шега мигрирам софтуер в облака - като на шега работя с Docker, LXC containers - като на шега мониторя разните му там тунели, през които си говорят приложенията - като на шега си пускам Ansible и Kubernetes ... Другите неща не са вяжни :) И всичко това от 8 години ежедневно само с Debian Windows пускам веднъж годишно, за да ми се развъртят вентилаторите на машините, ей така, за профилактика :) Честно да ви кажа, не знам защо ползвате Windows ?????

Kliment

Windows се ползва защото има много потребитески софтуер създаден за него . Като почнем от MS Office(който не недостижим за офис програмите под Линукс) Минем през сериозните системи за графично проектиране и стигнем на милионите игри.

Ако развият и алтернатива на х86 цена няма да имат. Трябва да се понаместят малко нещата че не е честно само гад навсякъде я .

ох заболя ме главата половината "разбирачи" тук пишат 'приложения' за уин, мак и линукс очевидно знаничта им започват и свършват с ползването на телефон

Има само една ОС и тя се казва MacOS, всичко останало е копие!!!

Ааааа хахахахаха Искаш да кажеш, че MAC OS е копие на Darwin, което е копие на NetBSD….

И е базирана на уникс също както линукс.

Линукс в момента е на 90% от всички сървъри в света. Преди това този дял беше на HP-UX, Sun-Solaris, AIX, OS-400, OS-390: все Unix с-ми. Windows-a се оказа като сървърна оп. с-ма ЕДИН МАЙТАП ... Обаче като Десктоп компютърна опер. с-ма преобладава Windows все още. Причината е, че в началото на появата на Линукс, беше много трудно да се работи с него и само хора, обичащи командния ред предпочитаха Линукс. Само че това вече отдавна НЕ е така. Сега Линукса във всичките му дистрибуции е като Windows по отношение трудност за работа ... Не е вярно, че болшинството нови програми били все на Windows - всичките ги има и на Линукс. Разликата е, че при Линукс програмите ТРЯБВА да са безплатни, както е и Линуксът, а за Windows - платени, което стимулира създателите на програми да предпочитат Windows ... но тенденцията в света на информацията е да се печели от реклама основно, а не от самия продукт ... така че със смъртта на Бил Гейтс ще се ускори и смъртта на Прозорците !

Да, идеята на Линукс е да се използват безплатни приложения, но има и приложения, които са платени. А и е невъзможно в днешния свят всичко да е безплатно.

Сещам се за една, дето я няма за Линукс, AutoCad и викат ... хе, хе, хе ... искаш ли още?

НЕ се изказвай неподготвен: BricsCAD is an excellent alternative to AutoCAD, regardless of the operating system. ... LibreCAD is a free, open-source 2D modeling program very popular among Linux users. ... FreeCAD is another open-source CAD but with a focus on 3D modeling.

FreeCAD не е никак близо до истински AutoCAD, нито е особено съвместим с надстройките на аутокада… Основния проблем на линукс като desktop операционна система е прекалено богатата на разнообразие и несъвместимост системна библиотека, графична система и т.н. Производството на добро приложение, което работи за всеки линукс е невъзможно, дори според специалисти в тази ниша като Линус Торвалдс…

Виж сега: Една програма работеща на Windows 3.1 от 1995 година ЩЕ работи и на Windows 11. Една програма работеща на Fedora 3 НЯМА да работи на Fedora 36 !!! Това е проблемът при Линукс, че програмите, работещи на старите версии МОЖЕ И ДА НЕ работят на новите версии !!! Тоест при Линукс нямаме "backwards compatability" както при Windows. При Линукс има 2 течения: 1)Debian( ... Ubuntu) 2)RedHat(Centos, Fedora, Mandrake, ...) След като при Линукс няма "backwards compatability" е възмойно една програма да не работи на всички Линукси, особено ако са от 2-та различни стрийма. За целта се инсталира Qt на всеки Линукс и един същи код го компилираш на различните с-ми ... и готово !!!

браточка работя с Линукс всеки ден и още е далеч от уиндоса по отношение на настройки. Да не говроим, че ми се случва неведнъж някви пакети да омажат споделени библиотеки и после други програми ен тръгват. Това се случваше едно време с уиндоус 95 и 98. И аз искам линукс да е най-якото нещо, ама уви още не е. Няма защо да лъжем хората.

Това НЕ е възможно ако сваляш от официалните хранилища за съответната дистрибуция. Аз работя на Fedora и какво ли не съм инсталирал и до сега НИКОГА проблем не съм имал. Ако обаче сваляш от други неофициални места, то тогава сам си си виновен ...

Ами замрази си пакетите бе, да не се омазват. Аман от разбирачи ...

Ползвам само GNU/Linux от години.

Явно не правиш нищо сериозно, освен да четеш ДИР-а!

Линукс има някои предимства, но разбира се и много недостатъци. Причината да е с 10-15% пазарен дял, и никога да не се наложи сред масовия потребител. Повечето хора искат да натиснат копчето за включване и да си свършат работа, а не да се преквалифицират в софтуерни инженери. Отделно, има хронични проблеми със съвместимости с някои приложения и апликации - просто е последна дупка на кавала, всичко се пише с приоритет win и osx. На който му харесва да си го ползва, ама айде няма нужда от агитации колко невероятен бил. Ако беше, отдавна да е изместил уиндоуса. А китайците ще направят функционална ОС толкова, колкото у руснаците - както практиката досега показва. А за собствена архитектура процесори да забравят. Водещите производители на know how и технологии в тази област отказват достатъчно съдействие, оттам нататък е мисия невъзможна. Правят някакви криви прототипи и дотам. С копиране не става, за другото нямат ресурс.

Ще би откраднат…не е за първи път, а копирането им е на много високо ниво. Като се замислиш че почти всички чипове се правят в Китай от китайци…..

За малко... Всъщност се правят в Тайван от тайванци. А те не искат да имат нищо общо с китайците. Ама въобще

Не знам САЩ да са искали да имат уиндоус или пък юникс ... ама си имат, защото пазарът го е наложил. Компартията искала ... хахаха

Пълно с разбирачи ....

На оня по долу, дет "линукс била същата боза", му полжелавам наистина да седне да се захване с него, малко, щото сериозно се излага. "Бозата" е всичко, което е със затворен код, и ти не знаеш какво има вътре, и какво точно прави. Това са Мак и Уиндоус. Откакто разбрах, че за моят Дел нямало драйвери за видеото, ако сложиш повече рам, и преминах на Линукс. О, чудо, всичко заработи отново, отдавна не знам какво да е ти вие вентилатора на процесора, или да ти смуче батерията като лудо. Оказа се, че излишно съм добавил рам - тя реално вече никога не надвишава половината си обем при използване, а свап-файл е забранена дума при мен. За пълната донастройка на линукс-системата няма и спор, Мак и Уиндоус имат още много години да се учат, ама много много. Помежду другото, реших така и с Андроид (модифицирано ЛИНУКС ядро) да се позаиграя, с осмичката, и о, чудо, като изчистиш гугъл и всякаквите простотии от него, става чудесна операционна система, реално без никакъв трафик, напълно заместваща лаптопа ми, за всичко, за което го използвам, а е само 10-ядрен, 4 -годишен телефон с 2к дисплей. И батерията взе да държи по три дена. Така че, тия дет ми разправят каква боза бил линукса, е хубаво да седнат, малко да видят за кво става въпрос, пък след това да плямпат глупотевини. Че и малките деца ще им се смеят. А колкото до дос-а, дос си беше чук. Възможно най-леката, и най-непретенциозната ОС. Дос и Уиндоус ХП СП3 са единственото, дето е излязло от Микромеките, което си остава записано в историята със златни букви. Всичко останало е плява и боза. Същото може да се каже и за Мак, там пък след Стив Джобс няма никакво развитие, продават едни и същи боклуци, с козметични подобрения, водещи до големи вътрешни ОС проблеми.

За съжаление и това ще ни забранят да инсталираме свободно или ще го напълнят с вируси за да не се ползва. Unix/Linux е алтарниатива за тези които разбират. За останалият свят е мъгла.

Амиии мога да кажа, че линукса може да бъде боза със спагети понякога, не толкова колкото андроид, но все пак доволно… За всичките си години майкрософт (почти) не са чупили съвместимост в user space api, докато това е бруталното ежедневие в линукс. В кърнелчспейс нещата са по-добре, но не всички апликации комуникират с кърнел. Като се добави и изключителното разнообразие на несъвместими линукс дистрибуции и нещата добиват грозна (даже малко страшна) картина… За това сериозните приложения за линукс често потдържат само 1-2 вариации на линукс…

Явно не си виждал лицензен windows, както и не си виждал лицензен (да имам в предвид платен по-скъп е от уиндоус и се плаща годишно..ако искаш) линукс… Явно ползваш безплатен линукс да пишеш тук, да слушаш музика и да гледаш пиратски филми… Windows 10 е изключително стабилна ОС, почти винаги работи по-бързо от линукс за десктоп приложения. Windows 11 е по-бърз от 10, но още има какво да се желае по потребителския му интерфейс

Операционни системи има бол и сега, да убедиш хората да си пуснат програмите за тях, а другите хора да си използват тези програми под някакви операционни системи, които не са масови - там е мъката. Хубаво нещо са линуксите, ама проблем е комерсиалния софтуер - да речем складовите програми у нас са масово за уиндоус. Има и всякакъв друг софтуер, включително игри, които си искат Уиндоуса. Иначе за домашно ползване без игри - линуксът е чуден, но с някои проблеми със съвместимости, какво да се прави.

Те САЩ хубаво искат да режат Китай... ама кой тогава ще им прави чипове, кой ще им сглобява айфони и така нататък?

Индия например или Бангладеш, Индонезия....Сглабячи колкото щеш, зайчик.

Ама какво ще сглобяват сглабячите, ако текущата индустриална зона на планетата - Китай бъде изолирана? Нали се досещаш, че преразпределяне и стартиране наново на цялата идустрия, вече изградена през последните 30 години в Китай, ще отнеме нови поне 20 години. Докато не излезе нов проблем и с "новите" страни. А държавите все пак са ограничена бройка на тази планета.

проблемът не е само в сглобката, но и в частите за тази сглобка ;) САЩ се опитаха да преместят сглобката на IPhone в САЩ и Индия и не успяха, защо най малкото няма производител на болчета например, няма научен персонал който да може да го прави и така нататък ;) и накрая пак се върнаха. За да го направят ще трябва поне 20-30години и огромно финансиране, което не е възможно от страна на САЩ в настоящият момент. САЩ са Титаник в момента и е необратимо за съжаление

Ю. Корея и Тайван са най-големите производители на полупроводници ...

И ги доставят директно в Китай за реализиране на готово изделие….

В момента ползват Kylin Линукс. При него с "wine" - среда която се използва за работа на Уиндос програми (доста ограничено!) могат да се ползват стари версии на MSoffice, Photoshop и доста други. Има и доста големи комерсиални зависимости, лицензии, които ще създадат проблеми.

Ами ще си прекопират и откраднат - с това са известни в последните 100 години!:) А, да - докараха китайския вирус ковид-19, загинаха 40 000 души само в България и не дадоха цент за компенсации и възстановяване. Ама Ковидландия...какво да очакваш

Не знам как по меко да го кажа ама ти си малоумник

С инсталационните образи. Системният ще ти обясни. Китайците си имаха някаква ОС Червена звезда, базирана на някой Линукс. Ама нещо не и провървя. Голямото предимство на Уиндоус е, че за него има всякакви популярни и добре работещи приложения. Те пък могат да имат връзки едно с друго и се получава високопроизводителна и сигурна софтуерна екосистема. Другите също правят, даже имат отделни успехи. Но като Уиндоус още не са направили.

Няма такъв спайуеър като бозата на Килл Гейтс. Ма вие нямате какво да криете така че за вас е най-добрата операционна система. Линукс отдавна не се инсталира през терминал и има поддръжка за видеокарти и периферия. Умните хора ползват Уиндоус от години само за да си пуснат 3д играта. Но и на това му идва края: https://www.youtube.com/watch?v=6T_-HMkgxt0 Апълският спаиуер за сега се премахва с Little Snitch.

Se taia

Идва му края на уиндоус :) Това го слушам от 10 години и все не се случва. Потребителския дял на линукс е едноцифрено число. Пак преди 10тина години беше около един процент - има повишение, НО има много още докато линукса замести уиндоуса. За останалите ти бълвочи няма смисъл да коментирам. Който иска може да спре данните, които системата праща към сървърите на майкрософт.

БайМихал, андроида на джаджата в ръцете ти, от която пишеш тук е линукс базиран и е на е на няколко милиарда устройства по света - и дела продължава се увеличва ...

Se taia

В грешка си за андроида пич, Няма нищо общо с линукс, изцяло джава базиран е. Ама ти откъде да знаеш такива подробности.

Бай Михале, ти си в грешка. Няма как Андроид да е базиран на Java, защото Java е вирт. машина и за да работи, трябва да се инсталира върху хост опер. с-ма. Андроид ползва ядрото на Линукс, което е едно и също за всички дистрибуции на Линукс. Това че в Андроид Студио се пише на Java и Kotlin, не означава нищо повече. Всяка опер. с-ма трябва да има достъп до хардуера, а Java НЕ може да достъпи хардуера !!! За целта се ползват системни функции написани на С/С++ посредством JNI ... Java Native Interface. Така че няма как Андроид да е базиран на Java, защото Java не достъпва хардуера, а Андроида това иска, а това го има наготово в Линукс ядрото ... Сега вземи един вибратор и с иго набий отзад, та белким проумееш какво ти се казва ...

Нормално, той Бай Михал е Джава базиран соросоиден джендър, неопределен все още ... Променливо Податлив!

И аз искам да има алтернатива на китайските стоки, но уви няма.

Иска, иска, иска, но едно е да искаш и т.н. 20 години не са успели. Докато исканото се материализира, гнусните капиталисти ще наложат нещо съвсем различно и пак ще се започне с искането. Не става само с кражби, gamechanger трябва, но...

Нищо няма да постигнат тия маймуни ... НИЩО !!! И защо им е тоя напън, след като всички дистрибуции на Линикс, с изключение на RedHat са безплатни ??? През 80-те, японците се пъчеха, че ще стават N:1 нация по иновации, освен това щели да включат повече протеини в храната, за да пораснат по-високи ??? !!! Аз не виждам нищо от японските полюции да се е случило, освен че продължават да крадат технологии от американците и германците ...

Японците крадат технологии??? Пхахахахаха :-))))))) Полюциите са при теб, явно :-))))

През 70-те години на миналия век, когато в Германия отиват 3 млн. турци гастарбайтери, Япония праща една група от високообразовани инженери в Германия, които се представят за емигранти от Филипините. Германците им дават статут на бежанци и право на работа. Тия тарикати кандидатстват в заводите на БМВ като чистачи ... Приемат ги и вечер след работа немските инженери си оставяли всички чертежи и документи по бюрата, а чистачите чистели и ... снимали !!! Така в един момент им откраднали технологията за производство на ламарината и много други неща ... и офейкали !!! Та това са японците - до сега те нищо не са измислили сами. Само крадат от Америка и Германия, след това подобряват откраднатото и го продават като тяхно изобретение.

Бай Видоре, не искам да те засегна, ама си много прост.

Към "Кремълски Хобит": 1) Виж сега ... няма нито една операционна с-ма, създадена от японци, нито дистрибуция на такава 2) Няма нито едно устройство от аналоговата и цифрова схемотехника, създадено от японци 3)Няма нито едно откритие във физиката, математиката, химията ... създадено от японци Японците имат една гейм конзола, някакви роботчета по заводите и едни жалки телевизорчета от миналото ... Като се почне от времето на средновековния ренесанс, всички открития се правят в Европа, а от 20-ти век нататък и в Америка.

Ти потвърждаваш тезата ми, че под кръглата шапка акъл НЕ вирее ... Тези японски нобелови лауреати по физика и химия ... НЕ са открили НИЩО СЪЩЕСТВЕНО ! Техните открития са едни мижави напъни да покажат, че освен да ядят ориз с пръчки, могат и друго ... Аз имам предвид ВАЖНИ ФУНДАМЕНТАЛНИ ОТКРИТИЯ, а техните са второ и трето разрядни ... Никъде в учебниците за средно и висшУ НЕ се споменават японски откриватели от нивото на Айнщайн, Менделеев ... Японците са едни полу-диваци, които живеят в нещо между феодализъм и капитализъм. Там ако напуснеш фирмата, в която работиш, се счита за жестока обида и е непростимо ... Тамошната мафия Якудза си режат пръстите като диваци, ако нещо се издънят ... Живеят като скотове и плъхове в едни миниатюрни жилища, понеже са пренаселени ... и гледат алчно към Австралия ...

китайците ще го направят, ако трябва ще изкопират уиндоуса и пак ще стане, да му мислят американците ако и Китай ги отреже, а ние също

Se taia

Какво точно да му мислят? Хе я ей Индия, пак ще имат евтина работна ръка в изобилие.

БайМихал, има една малка, но съществена подробност - индйците никак не са толкова работливи и съвестни като катайците.

Se taia

Съвестни китайци - ХАХАХАХА. Разсмя ме искренно. Честно, защо си мислиш, че Китай все още флиртува със запада? Просто защото всички започнха да се преориентират към други азиатски страни за евтино производство.

хаха ти сериозно ли ще сравняваш Индия с Китай? смешно е, нито имат инфраструктура нито нищо, а че са по-мързеливи всички го знаят, и не забравяй една маалка подробност, не се знае дали Индия ще избере САЩ пред Китай