Китай създаде отворена платформа за ускоряване на разработването на собствена десктоп операционна система, в опит да се отърси от зависимостта на страната от чужди системи като Microsoft Windows и MacOS на Apple, пише South China Morning Post.

Kylinsoft, дъщерно дружество на държавната China Electronics Corp, миналата седмица обедини сили с повече от 10 китайски субекта, включително Националния изследователски център за индустриална информационна сигурност.

Проектът, наречен "openKylin", позволява на програмистите да публикуват и споделят компютърни кодове, свързани с операционната система Kylin.

Усилията идват на фона на нарастващото напрежение между Съединените щати и Китай.

Пекин се подготвя за по-сериозни дигитални и технологични санкции в случай на разрив в отношенията със САЩ.

Китай иска да има собствени процесори, със собствена архитектура и производствен процес, независим от САЩ. Наред с това страната иска да е готова със голяма палитра от свой софтуер и ОС.

Заради войната в Украйна Microsoft блокира изтеглянето от Русия на инсталационни образи на Windows 10 и 11. Наред с това САЩ прекъснаха вносът на съвременни чипове към Москва. Китай иска да е готов за подобен сценарии.

Стремежът на Китай към конкурентна вътрешна операционна система продължава от десетилетия, като някои кандидати вече са налични на пазара. Kylin първоначално е разработен от Националния университет по отбранителни технологии на Народната освободителна армия, който лицензира Kylinsoft за търговски приложения от 2014 г.

Въпреки това, тези опити все още не са довели до нито една китайска система, способна да съперничи на Microsoft Windows, който е лидер на пазара с 85 процента дял в континентален Китай.