Коментари - Лазер ще чисти космическия боклук | IT.dir.bg
назад

Лазер ще чисти космическия боклук

Австралийски учени планират да обстрелват потенциално опасни космически отломки с лазерни лъчи.

Обратно в новината

Коментари - Лазер ще чисти космическия боклук | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нали щаха да ги събират заради ценните метали???

от кога на самолет с 240 пътника викат боклук?!!

Плановете за разчистване на боклуците в орбита (както и филми в които боклуците там са голям проблем) съществуват поне от 40 години ПРЕДИ някой да се сети да пусне анимационния филм Гравитация. Aйде не се докарвай на нивото на пуберите, дето като пуснаха Титаник (ремастеред версията) на Камерън, наводниха интернет с глупости от сорта "Ама как така е по действителен случай? Не е ли измислена тази катастрофа?".

Гледам, че някои тук се чудят как точно па с лазер ще ги свалят тия неща и що кат светиш с фенерче не местиш нищо - много е просто: 1.Фенерчето не излъчва достатъчно интензивна светлина, която да изпари мат'ряла в зоната на нагряването и реактивната струя от парата да действа като ракетен двигател; 2.Лазера е първо кохерентно лъчение(какво па е това - википедия), но да кажем, че е РАЗЛИЧЕН тип "фенерче" - такова, дето не се разширява бързо в конус и освен това може да се фокусира върху предмети и "налива" много енергия върху малко площ - изпарява матряла локално и струйката пара отклонява като ракетен двигател, понже повечето парченца са с размерите на станиол от бомбони и горе-долу същата дебелина и тежест не трябва много за да се отклонят и да тръгнат по спирала към по-ниска орбита, където пък аероспирачката (т.е. "триенето с въздуха) си казва думата и боклука пада...

A кои ше чисти боклукa в HC?

Cyce

Лазар :D

;Австралийски учени планират да обстрелват ; ЗА ДА ПЛАНИРАШ НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ИМАШ ЛЪК,ПУШКА, ЛАЗЕР, НЕЩО, НАВЕРНО С БУМЕРАНГ, ТИЯ УЧЕНИ НЕ ЗНАЯТ ЛИ ЧЕ И РУСИЯ И САЩ ПРЕКРАТИХА БЕЗСМИСЛЕНИТЕ СИ ВОЕННИ ПРОГРАМИ. ЛАЗЕРА Е ВСЕ ОЩЕ НАУЧНА ФАНТАСТИКА И НЯМА ДЪЖАВА КОЯТО ДА МОЖЕ ДА ФИНАНСИРА ТАКАВА РАЗРАБОТКА. ОТ КЪДЕ ВАДИТЕ ТАКИВА НОВИНИ

Ние ги пращаме в космоса и после ги унищожаваме... Защо не ги оставим да паднат - сателитите са с такива размери и маса, че е рядкост да се случи някой да успее да достигне земната повърхност цял (или поне големи негови парчета). Според мен това е едно излишно разхищение на средства. :)

Проблема е в това, че боклуците са станали прекалено много и наистина започват да пречат на космическите мисии. Преди време излезе информация, че около 50 000 фрагмента се връткат около Земята, като по-голяма част от тях са с колебливи орбити. Тази цифра ми се стори доста голяма, но нищо чудно и да е вярна...

Проблема е, че ако ги оставим да паднат сами, трябва да чакаме няколко хиляди години заради скороста и орбитата им. Да, така или иначе все някога ще паднат сами, ама дотогава представляват заплаха. И 99% от боклуците, са точно това - боклуци - парчета останали от действали някога сателити, които са се блъснали един в друг (и съответно 2 сателита са създали хиляди парчета - всяко едно от които се отчита като отделен боклук - сега това го умножи десетки пъти за десетилетията откакто пращаме сателити в орбита). Преди години Китай и САЩ взривиха по 1 сателит - Китайците да си пробват оръжието, САЩ да им напомнят, че и те имат такова. Това създаде още повече боклуци. Та - вместо да чакаме стотици/хиляди години и да рискуваме живота на астронавтите и работещата техника - трябва да се мисли и за разчистване.

А Лазар - софийските ...

Да, вярно е! "Лазер" ще чисти космическите боклуци!!

Доста фантастично звучи. Тия за законите на Нютон чували ли са? Как точно ще отклонят сравнително масивен обект от траекторията му със светлина?

Колега, а ти за законите и откритията след Нютон да си чувал :) ? Като например, че извън атмосферата на Земята светлината има доста по-силно изразено механично въздействие. А и тука става въпрос за лазери... Т.е. официална проба на лазерно ПВО с обхват отвъд атмосферата :) .

Светлината има точно толкова изразено механично действие, колкото и на земята. Проблемът е, че то е доста слабо, а и като светиш от земята, е сравнително трудно да накараш нещото да падне на земята (не казвам, че е невъзможно).

Иначе за ПВО-то си прав.

Американците вече официално въоръжиха кораб с лазерно оръдие. Как ли така след десетилетия опити им е хрумнало да поставят обикновен прожектор като оръжие ....

hehe-то е още пъпчив тиин, ма добре че поне е чел нещо по физика

Де да бях... :)

Има понятие като слънчев вятър. Разглеждаха да пратят такива изследователски "платноходи" в космоса, които да се задвижват от слънчевият вятър. Проблема е началното ускорение, което е много бавно.

Именно за това говоря. Светлинното налягане е доста слабо. По-скоро биха ги изпарили, отколкото да им променят орбитата.

Има един специалист по този въпрос,но мистериозно изчезна край турския бряг на Черно море-Оник Читакян!

РУСНАЦИТЕ ИМАТ ПО ДОБРО ОРЪЖИЕ ЗА ОБСТРЕЛ, КАЗВА СЕ "МАКСИМКА" ( кабриолет с картечница) БУМ,БУМ, И НЯМА БОКЛУК В КОСМОСА!!

"Снимката" направо ме подкоси. Особено "лазерния" "лъч", който минава зад някои от звездите.

Явно идеята, проектирането и изпълнението ще са по филма "Гравитация". ОЧаквайте "Гравитация" 2,3,4 ...

Не минава "през", а заради дългата експозиция звездите минават НАД лъча. И виж в гугъл за star trails. И после помисли дали кавичките са уместни.

Не е снимка. Не е лазер. Не е лъч. От никоя кавичка не се отказвам. ПП. star traits нямат отношение към това, че "лъчът" е нарисуван ЗАД звездите.