Коментари - Новият ”Правец” на пазара до месец | IT.dir.bg
назад

Новият ”Правец” на пазара до месец

Първите 1000 лаптопа “Правец 64М” може да стигнат до българския пазар в рамките на около месец, съобщи пред в. “Труд” бизнесменът Бойко Вучев.

Обратно в новината

Коментари - Новият ”Правец” на пазара до месец | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е, аз на моя му бях флашнал рома и като тръгваше ми пишеше "Кривец" на екрана ;)

val55

Не е важно да знаеш, и можеш всичко, а да знаеш, къде да го намериш и..... малко префразирано, но основното е казано от един велик учен... Успех на начинанието!

Като му се вързват вестникарите, редно е човека да се възползва - все пак от медиите няма по-мощна технология - ако решат, на всяка баба могат да обяснят аргументирано, че трабанта е ракета. Аз като си сглобявам всяка година за мен и още няколко за други хора между другото кво да кажа? Даже за хардуерист не се считам - последно си събрах една странна машина, за която си събрах чаркове от половината свят и какво от това?!? Всичко е по стандарти, иска се да прочетеш малко, но не кой знае колко и да си поръчаш, каквото е нужно. Подобни балони издават най-вече неспасяемата неадекватност на ония, които ги раздуват - не на човека с почистваща фирма за лаптопи, който си регистрира марка и си играе на носител на технология, а на ония, които въздишат по малките неща, а даже не знаят, че в България се прави и много сериозна технология от доста хора, но те дори не знаят как да я забележат. Най-лошото последствие от такива пристисквания по пресата е, че откъсването на българките технологични среди от останалите българи само се задълбочава след поредната недъгава изцепка и придихание на нищо неразбиращи писачи по някоя стара думичка или по лъскава кутийка. Благодарение на емиграцията тъканта на обществото се разкъса и след няколко години ще сме свидетели на глад сред раздутата псевдо-интелигенция, но нищо не може да се направи вече за събуждането й от съня, който приема за реалност.

Това, че друг се е сетил за идеята, а ти не явно ти тежи. Колкото и дълго да се опитваш да обясняваш колко е безсмисленно прозира едно нещо - завист

Какво от написаното по-горе е завист? Като видя някое изложение под мотото "произведено в България" и ми призлявя. Български ризи шити в Турция и Китай, български керамични съдове правени в Китай, мартениците?!?! сандък с 1 кубичен метър мартеници от Китай с транспортните разходи струва 300 лева, а вътре са сигурно няколко милиона мартеници, дори книжките с приказки на български дето са по 50 стотинки до левче са правени в Китай. И кое от цялата новина е новина? Едно изделие, купено от Китай има качество според цената си! Например ако искаш може една запалка да струва 1 стотинка, а може да струва и 5 лева. Същото е и за въпросните "правчански" 64-ки. Лаптоп с процесор i7 под 1500 е пълен боклук, било в това, че дисплея няма да е HD, било в това, че клавиатурата няма да е удобна за писане или ще загрява много бързо. Даже според мен обективна цена за хубав мобилен компютър с процесор i7, повечко памет и дисково пространство, който също така не прегрява след 2 часа натоварване, не ти стават очите като на вампир след като си бил пред него и прочие и прочие е минимум 2000 лева. И аналогично бедния българин, който си мисли, че разбира от всичко като види "Произведено в Правец" на цена около 1000 лева за i7/16 GB RAM/1 TB HDD и си умира от кеф, че ще си купи нещо "убаво". Да ама не!

това е малко като да одиш да те ритне кон за да видиш дали може да издържиш

Когато сглобяваш собствена марка се стремиш тя да има добро качество за да имаш съответно и повече клиенти. Когато сглобяваш безименни или фалшиви маркови, то за тях не носиш отговорност. Така че идеята на господина е чудесна.

Дупе се иска, дупеееее... То да цъкаш по клавиатурата е лесно!

Ми то повечето българи така мислят и затова тия дето не работеха с дупе избягаха по чужбина и тука да са останали, да са останали - колко да са останали? Въобще сме една държава на дупетата - дупе много, но акъл малко.

Всеки ден в България се сглобяват стотици, а може би хиляди компютри с калпави китайски части, захранвания-бомби, кутии-менте и т.н. Това изобщо не е повод за гордост, защото тези боклуци не издържат и 1/5 от живота на подобен марков компютър. При лаптопите нещата са още по-страшни. Затова дори в България няма пазар за немарковите лаптопи-боклуци.

Това е една част от истината, но в никакъв случай, не е цялата за сглобяваните машини. Като търсиш евтинията и ниско качество, тя те намира и имаш "Цомпютър". Но решиш ли да имаш машина, а не компромис, нещата стоят другояче, дори и да не е непременно маркова. Тъй като горе-долу е лесно да направя една качествена машина среден клас, нека вместо това задълбаем на по-дълбоко, та разликата да се види по-ясно. Я ми кажете как ще се държи следната конфигурация PSU: Corsair CX750 CP-9020015 MB: ASUS Z87-PRO CPU: Intel Core i5-4440 3.1GHz LGA1150 SSD + HDD: Samsung 840 Pro 256GB SATA3 MZ-7PD256BW +2 x Western Digital Caviar Black 2TB 64MB SATA3 WD2002FAEX - RAID 1 VC: ASUS ENGTX760 DirectCU II OC 2GB 256bit DDR5 PCI-E GTX760-DC2OC-2GD5 Опт. устройство: ASUS BW-16D1HT CASE: Thermaltake Chaser A41 VP200A1W2N на ценичка от 1200 евра спрямо да речем СЪЩИЯ като ценичка Dell Alienware или еквивалентен марков компютър от същия клас? Видеото е 264евра, ако ви интересува колко ще е с 2 карти за SLI вместо с една, само не съм сигурен дали захранването ще е достатъчно :) .

Ало троловете - жалки сте! Човекът не мрънка, че дупката на тоалетната чиния е накриво и се е осрал, а работи, а вие се чудите как да го оплюете.

Освен забавката с името, всичко друго е все едно да продаваш хладилници на ескимоси. Ама късмет на момчето, дано да не влезе с много.

Моля помогнете, изправен съм пред дилема. От 2004, всичките 5 компютъра съм си ги сглобил сам. Може ли да се нарека български производител на компютри? Ще е много добре за СВ-о... Още нямам регистрирана марка, но ИМКО все-още е свободна и ако се наложи, ще я регистрирам... явно, толкова трябва на човек у нас, за да се пише производител

не става.. трябва да са минумум 1000 и да се казват "правец", за да си спечелиш безплатна реклама и носталгичните възклицания на разни комунистчета (както вече се доказа с тази "новина").

Браво,продължавайте!Защото вноса на боклуци мина границата!Ако качеството на частите на лаптопа са гарантирани,какво по добро!Успех,за бъдещия българския софтуер!

За внос на какви боклуци говориш?? Ако си мислиш че това е български продукт нещо не си добре. и на финала да го наредим до конкурентите и тогава да съдим.....За съм за българското но не само защото е българско!!!

Root Sudo

fortunetechnology.com/view/3956/

Друго си е да му лепнеш лепенка Правец. Знаеш ли колко балъци ще се хванат? Съжалявам но не изпитвам патриотични чувства. Така си купувах "български" продукти, бях родолюбец. Най-накрая разбавах, че шарената "българска" керамика е внос от Китай, мартениците дори са внос от Китай, чесъна на пазара е внос от Китай, смилянския боб е внос от Китай. Вече не се връзвам на тарикати с надпис "българско". Гледам реално дали си струва цена/качество, ако направи нещо добре, но с лепенка ПРАВЕЦ не може да ме върже.

Така е. Идеята е да се стимулира българското производство, най-вече дребното на този етап. Един компютър няма как да е произведен в България с български части. А и от опит мога да кажа, че суровините необходими за производство в завод се купуват в зависимост цена-качество.

jizast

Епично! Български лаптоп с американски процесор и операционна система и тайвански чаркалъци.

Все пак е първия! А и нека не забравяме, че точно българин даден а света първия компютър, нека човека си стабилизира начинанието - и - кой знае - може и да доживеем един ден, когато всичко ще е произведено в България...

Ама ти не разбираш ли, че единствената разлика между него и другите, които внасят е лепенето на марка и губенето на време за празни приказки по медиите? Извинявай ама на някоя стара компютърна фирма мога да се доверя поне заради това, че с времето са показали, че реагират бързо на промените и разбират какво внасят, а вместо това от този човек виждам тупане по гърдите - кое е по-практично? В крайна сметка ще се самоунищожи тия човек с тия глупости - технология се прави с много труд и упорство, стъпка по стъпка и идея каква мозайка редиш за години напред. Аз с това се занимавам в мойто малко ъгълче от бранша и въпреки, че е малко много пъти се чудя дали не съм се захванал с повече, отколкото мога да преглътна. Всичко иска сметки, идеи, обучение на хора да използват вече направеното, създаване на екосистема около направеното - това е комплекс от безумно много неща, ама има хора готови накрая да повярват, че една лепенка прави чудо.

ами , сетил се човека , направил го ( поне прави нещо ) .

То и за Тиквата само това се чува/чуваше - "поне нещо правеше", ама само с "поне нещо прави" не се получават нещата, поради една проста информационна революция наречена WEB 2.0, която се изразява в това, че като някой ти каже нещо веднага в интернет може да провериш достоверността му и да му отговориш, че лъже например. Отделно сигурно не съм единствения който си пазарува от дребна електроника, дрехи та дори до авточасти от онлайн магазини, намиращи се в Китай, Хонг Конг, Германия, Франция, Англия .... на цени от 2 до 10 пъти по-евтино спрямо нашите пазари.

абе айде пак полудяхте с тоя правец :)))) компове отдавна се сглобяват в Бъглария! този докато го сглоби тоя комп от интел ще работят на 5 нанометра и процесора ще е Зи7! от една година се говори за това!

Този даже не си е направил труда клавиатурите да имат БДС надписване, а тези сглобки са 1:1 еднакви с китайските асемлери clevo, на които поръчаш каквото искаш, включително и лого на корпуса. Единственото хубаво от тази новина е да си спомним с умиление за този някогашен български продукт.

Че останаха ли динозаври, които още да изпоклзвар БДС?

това е официалния стандарт за българската кирилица

Много глупав въпрос от глупав човек. БДС клавиатурата е така подредена, че скороста на писане на машинописките по десетопръстната система е огромна. Писането на текстове с фонетична подредба на клавиатурата е пълен ташак. Писането примерно на немски с английска клавиатура е до 20 % по-бавно като разликата в подребите на двете клавиатури е само 2 букви.

Мога само да добавя: тъпо парче си.

Супер. Нека се пробва момчето и дай боже "държавата" (дето я няма) да насърчи човека като поръча няколко хиляди бройки за нуждите на държавната администрация.

И защо от него точно? Заради едното име? Хайде да сме по-сериозни :) Има доста добри фирми в България с много опит и добра база.

Аз знам, че "всичко" произведено в БГ е боклук. Има изключения, ама те са толкова малко, че клонят към безкрайност. от друга страна, ми се ще и ние да сме като хората. От трета, знам че няма как да стане ни едното, ни другото - докато са живи комуноидите и всички родени преди 1989, носещи срама на съучастници и теглото си като резултат от "винаги сме съгласни с пАртията". И много искам, на тоа човек да му провърви! Да му потръгне на него, че и на назе покрай него. А дано! :) Успех! :)

Голями глупости си написал :) Имаш талант. Шапка свалям. Не всеки може да се изложи толкова много на няколко реда :)

Ти си успял да го надминеш още с първото изречение.

За съжаление има много болни хора точно като теб, не само тук но и по целия свят

"толкова малко, че клонят към безкрайност" Ако нещо е безкрайно, как може да е в малко количество?!

Повтарям вместо него за по-тъпите. ... са толкова малко, ЧЕ КЛОНЯТ към безкрайност.

предполагам става въпрос за логаритмична функция - log 0 - безкрайност.

Аз знам ,че си глупак,...Made in Bulgaria

Да перифразираме - толкова "малко" си тъп, че тъпотата ти клони към безкрайност :)

Хубаво е ,когато човек с основно образование разсъждава върху такава материя като математиката. Все пак е донякъде прав -ако безкрайността е в знаменателя на някоя дроб

що го не крусти тато,хем малко по китаиски звучи, аз пук почвам булгар алпин да призвездам...явно е модерно да сме ретро а и комунягите сега сгте вузстановиват тезката индустря...

Дами и господа коментиращи, Както винаги, по стар нашенски обичай, коентарите, с малки изключения, са изпълнени с много, много емоционалност и твърде малко с прагматично мислене и здрав разум. Ако успеем някой ден да преобърнем това, може и да успеем да имаме някакво родно производство на високотехнологични продукти. Така, за да сложите гордият надпис "Произведено в България", на какъвто и да език, първо трябва да докажете, че повече от 60% от себестойността на продукта е създадена в България. Това автоматично прави въпросният лаптоп небългарски. Преди повече от 15 години работех във една от големите (за българските разбирания) ИТ фирми. Работата ми беше да сглобявам компютри. За около 6-9 месеца сигурно бях сглобил вече над 1000 бройки. Брандирахме както клиента пожелаеше. Мога единствено да откроя един психолоически момент - идеята да се използва старата марка Правец. Нищо впечатляващо от останалите параметри. Ако някой го е обзела жалба за младост, разбира се е свободен да си купи "новия" Правец. Всъщност, ако трябва да съм изчерпателен, дори и стария "Правец" не беше абсолютно изрядна марка - не беше платен какъвто и да е лиценз, за който и да е от компонентите, произвеждани в България. Това важи и за ИЗОТ. Пожеланието ми е нистина да спрем да влагаме емоции в бизнеса, а повече реализъм и здрав разум. Бъдете здрави всички!

Има хора явно, които не см празеи мухьли. Могут да мислят и правят пари. Следващите см периферни устройства и сензорна техника в Пловдив. Слава

Ако с тия параметри и без инсталирана ОС по принуда се пусне на пазара под 900 лв. ще избие рибата.

на сайта им все още няма нова информация... седи си снимката:) в този техен проект, в начинанието им единствено ме дразни това, че лаптопът щял да има собствена ОС хахахахаха ... в бг на пръсти се броят хората, които могат да напишат собствена ОС (на асемблер, c/c++, паскал) и те по принцип пасуват:) не им се занимава:) познавам един, който може, ама не е толкова луд:) предпочита да не губи години в безсмислен труд:) хапва си, пийва си:) по-добре да си купите лаптоп CLEVO понеже този правец си е клево:) обаче гледайки клипчета в нета относно тази марка клево, то се достига до извода, че е боклук:) изборът си е ваш, но аз не бих препоръчал на някой този скалъпен лаптоп:) иначе похвално все пак за идеята, инициативата, куража, средствата на тази фирма, обаче ще си останат само с мерака:) искат се много пари за РЕКЛАМА! ...и може да успеят на чужди пазари, а дори и тук... обаче само рекламка в сайтчета и статийки не върши работа... трудно се намират балъци:) но ако бройките им са само 1000 лаптопа, то може и да се минат толкова хора:))))) да отварят е-store,ecommerce в сайта си, да търсят дистрибутори и успех в продажбите, но си е набутвация май:)

няма ли китайчета, тайванчета дето да "шият" таблети на ишлеме:) по-модерни са сега тези машинки:) таблетчета-маблетчета , табфони-мабфони хахаха остаряха тези големи лаптопеци:) ееех, пак от правец изостават бре:) хората к'ви малки pc правят, а ние българите пак такива големи компютри "сглобяваме", "създаваме" :)))))) к'ви сме си изостанали хахаха

Боже господи, да не познаваш Цецо кукото? Собствена ОС, значи да се ползав нещо свободно с което да се разпространява машината. Андроид и ИОС са такива решения.

Root Sudo

iOS е свободна ама друг път. Големи специалисти се извъдиха всички. Най вероятно човека е имал предвид Линукс базирана ОС. Дано да му потръгне. Евала на човека за усилията да направи нещо. Най лесно е да плюете. Айфоните и те са на американска компания сглобявани в Китай, ама хората си ги ползват и не серат по форумите. Айде със здраве.

нека омразата започне... СЕГА! :)

Лаптопите с i7 започват от 1400 лв. ,ако наистина са на цена до 1000лв. ще е добре.

Няма как да стане това нещо, поради простата причина, че цената на i7 дори второ поколение е 350$ на бройка за 10,000 закупени бройки. А въпросната машинка е китайче, правено от clevo и ако вложиш повече от половината за процесор, то за другите компоненти не остава друго освен да са с ниско качествени градивни елементи. Подобен пример е с марката Привилег, която е китайче асемблирано за България.

Навремето в Пловдив се произвеждаха колите Булгаррено. В началото всички части бяха вносни. Накрая в 1971 г. 40 % от частите бяха българско производство. И ако не бяха спряли производството нарочно , заради Ладите, щяхме да имаме почти българска кола. Както в Румъния правят Дачия. Така, че нека да похвалим нашият инициатор за Правеца. Нека да го произвежда и да има и български части в него. Там е истината, останалото са злобни коментари.

Бугарреното ни го спряха французите, защото започнахме да дъмпираме техните пазари в северна Африка, а лиценза ни беше само за България...

точно

Мижи да те лъжем :)

хората не що са изтрещяли в България се правят части за Мерцедес и БМВ, дали на баварците или швабите им е скимнало че колата е 1/20 Made in Bulgaria Имам си шведска резачка за дърво - Huscvarna, с части произведени в САЩ и Бразилия, асемблирана в Китайр познайте каква е по националност. а Тойтота ми е от Англия, значи не е японска! а какво ще да е !!!

Да...в Мездра зле платени женици се стискат да идат да пикат и плетат кабели за BMW и Мерчо. Кога ли ще пламнат, питам се аз. Естествено, не жениците....

с десен волан ти е Toyota- та!

Някой изкарват пари с тролене, други- с предприемчивост

Абе хейтърите тролят за удоволствие, не за пари. Ако беше за пари - ехеее, няма да можеш да се разминеш от ферарита из България.

мухахахахаххаааааааааааааахахахахахахаа (излязоха ми сълзи от смеееееееееееех)

ако покрай марката предприемачЪТ прилапа и производствената площ на "Правешница TECH", па да опне там един голф-клуб или база за отстрел на муфлони или архари....направо си заслужава да внесе 1000 китайски компютЪРЕ и да ги брандира със смешната емблама. Преди години един друг финансов гений, Бисер Димитров, изнесе чесъна от БГ (ама тогава имаше) в Испания и внесе тонери и апликатори за копирни машини. Даже си беше кръстил предприятийцето "Малко и високоефективно предприятие", и това по комунистическа време и постановление 56. Ами как да не е високоефективно, като внасяше газови запалки от тези прозрачните, от 20-30 ст, които се продаваха по 4 лева! Соц-гъзарите си плащаха... А за Фанук, Прогрес и други такива слуша ли ви се?

Този после го арестуваха във Франция за данъчни измами и със социалното осигуряване.

бисер имаше по партийна линия план за приходи от валута по второ направление, но не бяха уточнили как, а той беше направил в Пловдив съвместна фирма с РанкКсерок за копирни апарати Бултекс, но по линия на Коком, ни доставях стари чаркове, при положение, че ни е по линия на ИНКО имахме технологията за нови системи,та се чудеше бисер какво да прави и накара направи ..... конезавод, три години изпълняваше плана за постъпления от валута по второ направление и влезе в затвора, въпреки че тъста му беше гл.прокурор на НРБ

Точно така беше. Ама нямам време да се "развърна" да описвам тези неща. Щеше също и да ни залее с 1GB HDD! (това - малко преди да го приберат французите) Ами ако човек се отплесне да опише и съпътстващите тъпотии, извършени от други ?!? Виждали ли сте вие и чували ли стe за "главния конструктор на персонални компютри" проф. Килил Боянов? Ами че той беше съветник и на Гоце кажи-речи до онзи ден! Можете ли вие да си представите на какаво интелектуално цунами се подлага човек, ако поговореше тогава със зам.-директора на комбината "Правец" г-н Панчев ( well known as Тъпанчев)?!? Идват тука някакви и пищят: "Хеътъри!" Пичове, ние не сме хейтъри,напротив, ако някой завъди шарани в Арияна ще му ръкопляскам, но Правешката история сме я гледали и ни е писнало от нея!

Тук са се събрали 10 пишман патриота и пишат ли, пишат... глупости. Момчето се е справило с рекламата, за което БРАВО. За съжаление, този бизнес не е никак лек /говоря от позицията на 15 годишен опит/. Сега следва следното: ще внесе 50-60 бройки, ще им налепи по един надпис ПРАВЕЦ, ще ги продава 1-2 години, ще е 2000-3000 евро назад и всичко ще свърши. Как се скача на Леново, Дел и HP, бе младежи :) Това не са чушки на пазара.

Та изброените от теб са китайски чушки, макар, че пише Hewlet-Packard и т.н. на американски език :). Нека да започне, да се продължи с развиване на местно произведени части и ето ти работни места и растеж.

Има един сайт от доста години Али Баба ,който Yahoo го продаде за 7 милиярда,та избираш си какъв лаптоп искаш ,като кутия и параметри и надпис на кутията и си го поръчваш на части ,тети пращат готова мостра срещу минимално зплащане гарантирано от сайта и ако го харесаш не е нужно дори да ходиш в Китай. Тайванските производители отдавна произвежат в Китай ,така че с тайвански части африкански с каквито щете...

Ей за това дяволите в ада са си загубили работата. Българи-емигранти за без пари дърпат хората обратно по казаните...най-вече своите.

Печално е, когато един човек прави крачка в правилната посока, да се намират толкова хора, които не само не му казават "Браво!", ами се стремят да го оплюят! Никой от плюещите не би се научил да изказва собствени мисли, ако се не беше научил да говори и пише, копирайки и повтаряки след родителите и учителите си. Жалка картинка сме!

Просто хората не виждат нищо оригинално и специално, че да му кажат Браво, освен присвояването на търговска марка да е постижение ...

емблемата да беше красива, а то...

100% си прав !

Аре гениалния Бай Ганьо да каже ква е разликата между сглобен в Китай Правец и сглобен в Китай PowerMac. И нямам предвид разликата в хардуерните спецификации.

Бай Ганьо е въпросния пишман бизнесмен, който е решил да пробутва евтинджоси с надпис Правец. А ти си обикновен глупак.

А ти плювачо, какво си направил през животеца си, освен да тролиш??

Първо МАКовете са се правили в Америка по техни проекти и задания, сега пак се правят в Америка. Това в Китай си е ишлеме. В нашия случай изобщо проекта е някой си (най-вероятно краден) продаден на нашия човек барабар с платките. Само да си лепнеш лепенката.

На този от картинката истинската марка му е Клево. И Пл*сио продават Клево, кръстени турбоХ.

Като чета болшинството от коментарите ми става тъжно за България :( За съжаление нещата отиват на още по-зле щом мнозинството от хора са станало толкова злобни, завистливи и криви на всичко и всички.

Искам да коментирам новината от друг ъгъл. Според мен човека тръгва в грешна посока. Опитва се да предложи нещо стандартно при наводнен пазар. При тази ограничена серия, би трябвало да заложи на носталгията и да вдигне цената, но и опаковката трябва да е по-нестандартна. Или изцяло да заложи на евтиното. Малка РАМ и т.н. Единствено ДОС и всеки сам да си качва ОС

След като хардуера ще е изцяло чужд, а софтуера няма да има нищо общо с България, кое аджеба е българското на това .... изделие? Като му гледам цената - хиляда лева, не бих си го купил в абсолютно никакъв случай. Уте ако този чичак реши да не се занимава повече, кой ще ми поеме гаранционния сервиз? Не бих го препоръчал и на приятели или познати. По-скоро бих им препоръчал да НЕ го купуват!

Ми - марката. Както е при много други "западни" продукти :)

Прочетох ти малоумното сравнение за Айфон малко по-долу. Айде сега се напъни малко за да разбереш каква е голямата разлика.

аз ще си купя *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не разбирам на Бай Ганьо кво не му харесва? Че някой се е сетил да прави пари като възстанови една умряла марка? Не бил български. Ми естествено. И айфоните ги правят в Китай, с китайски части - ама марката е американска нали? Същото важи и за ВСИЧКИ останали марки. Кво сте тръгнали тука да дрънкате колко ни е скапано всичко. Ей затва сме на тва дередже. Вместо повечето коментари да са в подкрепа, те го плюят. И що? Да не би правеците едно време да са били скапани, та сега веднага автоматично новите и те ще са скапани? Ама едно време били с бг части. Ми отворете вие цех за производство на рам, хардове, процесори, видео карти и после друг да отвори цех за сглобяване на конфигурации. Кат няма едното и другото - къв ви е проблема, че някой който НЕ КРИЕ, че използва чужди части, си плаща да му сглобят машините в Китай и да ги продава тук под марката Правец ?

Трябва да си малоумен, за да подкрепиш една откровена КРАЖБА на търговска марка. Сравненията ти с "айфоните" и др. са пълни глупости. Втпросният пишман бизнесмен няма АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО с компютърната марка "ПРАВЕЦ"

Кражба my ass, марката е свободна, отиваш, плащаш си и я заемаш. Тази марка не е на дядо ти, че да я краде.

Аз пък смятам да подкрепя родното, ако е качествено, дори само заради това, че е родно и сантимента от едно време. Ако не се е справил е съвсем отделен въпрос, но ако е на ниво не виждам причини да не си купя. А това за марката са пълни смешки - пише, че е свободна от `91-ва, така че щом смята да я възроди - супер. Не сме открили топлата вода - и навън се съживяват подобни марки от фирми, нямащи нищо общо с оригинала, чрез продукти, които имат малко или отново нищо общо с оригинала.

Ти запознат ли си, че марката е без патент и собственик от 23 години? И ква е глупоста с айфоните? Да не би да ги произвеждат в САЩ, с американски и европейски хардуер?

Разработването на собствен софтуер се оказа малко по-бавно, отколкото очаквах, и са необходими още доста тестове, помисли си Вучев. "Много си прав!" - отвърна му Google (за по-младите - на 7ми километър някога бяха компютърните институти на България)

Нека първо да го видим. Хвалбите после.

Вижте докъде се докарахме! Абсолютна байганювщина. Човек с пари (наследени или изкарани с труд или спечелени) решава да отвори производсто - повече работни места и подобряване на икономиката, а вие веднага от завист писвате"Ма това ще е за пране на пари, ма т'ва е измама, ма т'ва е комунистическо". Не може ли просто да му пожелаете успех. И заради вас (хейтъри или иначе казано завиждачи) ние сме на това ниво на бедност!

Какви работни места, какво производство? Ти май не си в час? Единственото Българско тук е гравираното име 'Правец'..

Дори и това не е българско. Логото "Правец" също е гравирано в Китай

Аз казах ли ви че най-накрая ще се стигне да производство на цели проводници. Кондуктори демек! Айде, да е спорна и честита, и доходоносна....

Успех!!!

такива инициативи са полезни за България евала..

Ми то е като да възстановим на пазара сорта ябълки "Златна превъзходна", като я заменим с помело от Виетнам.

Още преди няколко месеца нещо ме дразнеше в новината и сега пак. Накратко казано същото като с Българското сирене и Българското мляко по магазините. В тях просто няма нищо Българско. Сиренето не се с наше мляко , даже не е и мляко. ТА тази ситуация да рекламираш Български компютър с нищо Българско в него е само за да обереш парите на иначе родолюбиви хорица, но излъгани в случая.

Да бъдем реалисти! В България няма вече заводи, няма производство, дори и да иска някой, няма как да направи "чисто български" компютър, защото няма къде да го прозиведе. По същата логика все едно американците да спрат да си купуват Apple, щото са правени в Китай. В крайна сметка марки много, но компонентите са почти едни и същи.

Доста хиляди бройки лаптопи "NO name" са сглобени и продадени в българия през годините, но никой търговец не е бил такъв лъжец да го промотира като "Български" компютър.

Ти отварял ли си някога лаптоп, без значение от търговската марка, пробвай някой път и не забравяй да напишеш в браузъра ИД-то на производителя на кой да е компонент. След това моля да споделиш резултата, колко странно - Dell не произвеждат памет, матрици, дискове, IBM/Lenovo не си произвеждат WiFi комтролерите, нито модемите, аъъъ и процесорите - абе какви за какви IBM-ми въобще говорим, или пък за Dell, HP, Asus, Compaq и въобще . . . :)!

Ами те и вносните компютри не са американски, френски или японски. Всичко се прави в Китай и максимум 1-2 елемента в Германия или Тайван... Така, че не виждам лошо в проекта на човека.

Честно, не мога да разбера някой. значи, когато няма нищо което да се произвежда в България, плюете, че сме много зле и сме заникъде. когато има някой дето се е хванал да направи поне нещо, което да кажем, че е ново и българско, пак плюете, че било с чужди части и тн. айде дайте вие идеи, направете нещо, та тогава пак да коментираме. бил с чужди части. е колко от примерно големите парки са само с техни части? въпросът е риторичен.

Cyce

Балтона и копчето. Ако купиш балтон и му зашиеш копче, това значи ли че си ушил балтон? Така и с тоя образ...не се бъркайте "беърбон" с "части"... При все, че ако предлагаше примерно Hi-End линиите на Клево, определено щях да съм му от клиентите, та ако ще и "Тодор Живков" да тури на лепенката отгоре!