Мълнии улеснили зараждането на живота

Изследването може да хвърли светлина и върху потенциалния извънземен живот на подобни на нашата планети

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По-важният въпрос е, Човекът, плод на чие генно инженерство е?... Защото, видимо, Създателят не си е свършил добре работата! ;-)

Светнало им е, че мълниите са действали, като дефибрилатор! Тряс и ето ти, Живот! :-D

Живота не е възможен без намеса някаква. Само механиката на коляното е толкова съвършенна че не е продукт на еволюцията

Ами хайде де, какво чакате? ... Супа с Фосфор в микровълновата и готово! Съвсем случайно, видиш ли, се появила поточната линия за протеини, заедно с молекулярните роботи и обслужващия персонал ... разбира се едновременно със хардуера и софтуера, работещ със случайно зародил се компютърен език ... забравих да спомена за програмиста свършил работата, ама нямало нужда от него и го съкратили веднага ... None Sense!

А, да не повярваш, в Йеил достигнаха нивото на СССР (Опарин) от 1924 година. "Происхождение жизни. М., «Моск. рабочий», 1924, 71 с." Все пак е някакъв прогрес.... Като за говедари.

Теорията на пОпарин е пълна глупост, отдавна никой не я взима насериозно. Първична супа, LOL.

Ко туй LOL, бе? Леко Обратен Лезбиец? Ах, кви сте ми метросексуални и модерни ... Мъсковчета розови!

Както и да се напъваш каквото и да се опиташ да измислиш миличък все си личи от 100 километра, че си все същият загубеняк щатен трол. Опитай да си намериш работа от която да не се срамуваш, толкова години се прехранваш по тоя жалък начин, ефектът от това, че те яде отвътре е все по-видим.

Никой не знае как се е появил животът на Земята, привнесен ли е и т.н. Случайно да се е появил изглежда невероятно, прекалено сложни са и най-простите организми. Ако пък е имало създател кой е създал създателя. Не знаем достатъчно за да можем да кажем как е започнало всичко. Навярно дори не знаем колко много не знаем в тази връзка.

4 милиарда години са достатъчни за еволюцията да направи от простия живот сложен. Дори само 2 милиарда години са достатъчни, щото първите 2 има само едноклетъчни, до т.нар. камбрийски взрив.

През 1953 г. американските учени Стенли Милър и Харолд Юри тестват теорията.

Това го учихме по биология преди 48 години.А сигурно и преди хиляда години са го предполагали.Но всичкото знание идва от Америка и то от вчера.Айде сиктер.

Да, ако една мълния шибне DP в муцуната - определено ще е добре за живота на Земята.

Не се гневи на лекуващия те персонал бе, вече и аз видимо съм част от него. Кенефната поезия излекувахме, имаш само редки рецидиви. Ще излекуваме и обсесивно-компулсивното ти разстройство, ей го вече аз съм основният отключващ фактор за него а не Мъск или мисиите Аполо - това ни дава повече възможности за контрол над заболяването ти. Сподели с доктора по колко пъти на нощ ме сънуваш и му разкажи естеството на сънищата си, може да му хрумне да ти предпише нещо дето досега не ти го дават в канчето с ежедневния микс.

Теорията че енергията от електрическите разряди на мълниите имат пръст в образуването на сложни органични молекули като аминокиселините въобще не е нова. Има правени дори опити това да се докаже експериментално. Само че между органичните молекули и живота няма знак на равенство. Астрономите откриват органични молекули дори в космоса. Ако зададете въпроса " как е възникнал живота на земята" всеки човек който си вади хляба с наука ще ви каже " Не знам как, но знам че е случайно". Априори се изключва възможността за разумна намеса отвън, и тук въобще не става дума за Бог, или други свръх естествени същества. Само че математиката, която все пак е по-точна наука от биологията, казва че не Земята, Вселената е твърде млада за да може живота да възникне случайно. Вероятността това да се случи е едно към десет на сто шейсет и осма степен. Това не съм го измислил аз. Ако ви преразкажа цялата теория как се стига до това число поста ми ще стане прекалено дълъг. Вероятността да се случи едно събитие, както знаете, е произведение от вероятностите да се случат всички събития водещи до него. Ако хвърлите монета вероятността да се падне ези е едно към две. Ако хвърлите две монети да ви се падне едновременно две ези е едно към четири и т.н. Вероятността всичките двайсет аминокиселини да се свържат така че да образуват белтък е горе долу приемлива. Все пак най-простия белтък съдържа сто и петдесет отделни аминокиселини, от двайсет различни типа подредени в точна последователност. За да съществува най-простата клетка обаче трябва да се образуват над сто и петдесет различни белтъка, това да стане в един и същи момент в едно миниатюрно пространство, това пространство да е отделено от околната среда от липидна обвивка. Освен белтъците в това затворено пространство трябва случайно да се окажат и нужните рибонуклеинови киселини, и още куп ензими и други биологични апарати правещи възможно съществуването на живата клетка. Умножени всички тези вероятности водят до онова безумно голямо число със сто шейсет и осем нули. Ако сложите в един кашон всички електронни елементи нужни за направата на телевизор, и го раздрусате вероятността елементите да се подредят и свържат помежду си така че да се получи работещ телевизор е милиарди милиарди пъти по-голяма от вероятността някъде в топла локва на повърхността на една мъртва планета да се появи жива клетка. Ако попитате обаче може ли телевизора да е изобретен случайно чрез раздрусване на кашон с електронни елементи всеки ще ви се изсмее. Истината е че за теорията за случайното възникване на живота на земята има точно толкова доказателства колкото и за теорията за разумна намеса в това събитие.

А сега го умножи по броя планети във вселената и ще се получи огромна вероятност. Е тука на Земята това се е случилио, но на безчетните други планети не.

Дада, можеш ли да си представиш колко е голямо число със сто шейсет и осем нули. Един Гугъл има сто нули. Тук имаме още шейсет и осем след това. Броят на всички галактики, звезди и планети е пренебрежимо малък на фона на това число. Нито аз, нито ти сме първите които сме се сетили за това че във вселената има много планети.Тъй като броят им не достига някои учени сега намесват теорията за Мултивселената за да обяснят как се е появил живота. Тоест в една от вселените сред безкрайното множество вселени които плуват в една Мултивселена все пак се е появила жива клетка. Безкрайността наистина осигурява нужния брой възможности, само дето още никой не е доказал съществуването на Мултивселената. И последно. Ако наистина сме супер късметлии и на една планета от безкрайното множество планети във всички вселени се е появил живот това означава че това е събитие с крайно ниска вероятност, и е безсмислено да търсим живот където и да било другаде във Вселената. Ако обаче на Марс учените открият следи от минал живот това ще означава че живота на земята не е резултат от супер случайно събитие, и цялата теория става на прах.

Брей, доживях да видя смислен пост с тоя подпис, чак не вярвам да е от често ползващия го автор. Прекалено дълъг е та не бях го прочел когато писах моя казващ същото, ако бях нямаше да постна нищо.

Коя е най- простата клетка? И кога? Най- простата клетка сега ли имаш предвид или преди 4 милиарда години? От каде имаш сведения за клетките преди 4 милиарда години? Или най- простата клетка е пак някакво математическо построение?

Ако застанали пред един Еърбъс А380 искате да си представите как е изглеждал първия самолет трябва само да екстраполирате с отрицателен знак. Махнете сложната навигационна апаратура, махнете климатичната система, системата за поддържане на повишено налягане, махнете хидравличната, и пневматичната система за управление на самолета, и така постепенно махайки един след друг различни елементи ще останат само тяло, крило, и елерони за управление. Това е така наречения минимум на опростяването след която това което получите вече няма да е самолет. Същото е и при клетките. Екстраполирайки с отрицателен знак постепенно вървите към опростяване. Махате ядрото, махате ДНК-то, махате постепенно други биологични механизми които са се появили в процеса на еволюция / като средствата за придвижване на клетката например/. Така постепенно стигате до така наречения минимум на опростяване след който просто няма живот. Една такава максимално опростена клетка трябва да има липидна обвивка която да я отделя от околната среда, специализиран белтък който да играе ролята на врата през който в клетката да постъпват хранителни вещества, и да се изхвърля отпадъка. трябва да има биологичен механизъм който да преработва постъпилите хранителни вещества, и да осигурява енергията нужна за съществуването на клетката. Тази първична клетка трябва да има биологичен механизъм за размножаване / без размножаване няма живот / Не на последно място трябва да има биологичен механизъм който да управлява всички процеси в клетката, тоест трябва да има РНК, и още по-важното от някъде трябва да се вземе генетичната информация записана в това РНК. Нищо от така изброените елементи не може да се появи в резултат на еволюцията защото първата клетка не може да съществува без тях. Те трябва да възникнат едновременно, в едно ограничено като обем място. При това опростяване се стига до клетка която трябва да има над сто и петдесет различни белкъка, рибонуклеинова киселина, прости въглехидрати, мазнини, ензими, липиди, и т.н. Вероятността всичко това да се появи едновременно в един микроскопичен обем от някаква топла локва е едно към десет на сто шейсет и осма степен. При това без да се отчита химическото замърсяване от веществата разтворени в тази локва.

Докторант, водещ автор на изследването..... Навремето и аз ги бутах моите бездарни докторанти за първи и кореспондиращи автори на статиите които аз пишех, но после спрях. Почнаха да стават много нагли.

Тази теория е поне на 50години.

Така е. Новото сега е само в ефекта с навързването на фосфора.

Обикновена кражба на научни резултата от демократите. Сигурен съм, че не са цитирали Опарин. Там така се прави, изчакваш да мине време хората да позабравят някои неща или пък малко ги променяш и след това шумно ги обявяваш за свое откритие. Нали на демократите им искат публикации под бройка, иначе няма заплата. А истински новите неща в науката не се правят по 5-10 пъти годишно, как да напишат толкова статии че да си оправдаят заплатите и да си отчетат договорите. А оттам, как да си платят ипотеката на къщата, колата, че даже и тоалетната хартия, и тя им е на кредит.

Можв би... Глупости на търкалета! Твърдението за мълнийте създаващи живот е аналогично на твърдението за гранати подреждащи стаи при избухването си...

Пълни глупости, пари и време пропиляни за едно детинско предположение. Всяка глупост се публикува свободно в медиите в стил "Земята дали е плоска". Мълнията ви е ударила директно у мозъко.

теорията на Опарин на половин страничка се споменаваше още в учебника по ботаника за 6-ти клас, някъде около уроците за фотосинтезата и дишането

Тия мълнии създават, ама аз чрез гръмотевици отнемам живот. Като пръдна и котката излиза от стаята.

Преди 40 години по биология учихме теорията на академик Опарин как е възникнал живота. "През 1924 г. Опарин лансира теория за зараждането на живота на Земята чрез постепенна химична еволюция на въглеродни молекули в първичен бульон. Според него животът се заражда случайно, след като прости органични съединения еволюират в самозараждащи се сложни съединения (коацерватна капка) и с помощта на електрически разряди (светкавици)" Тази статия е със 100-годишна давност :)!

Фосфорът е ключов за живота, гръбнак е на ДНК и РНК и е важен компонент в клетъчните мембрани. Това ли е пишело в учебниците: В ранните години на Земята този важен елемент е бил заключен в неразтворими минерали. Досега се смяташе, че метеоритите, бомбардирали Земята, са основната причина за наличието на фосфор на планетата. Някои метеорити съдържат водоразтворимия минерал с фосфор шрайберзит. Когато мълния удари земята, се образува фулгурит от свръхнагряването и понякога изпарението на камъните и скалите на повърхността, като се освобождава фосфорът от тях. Затова фулгуритите могат да съдържат шрайберзит. Тази статия само показва колко си прост.

...И мълнии ще го прекратят. Затова за по-сигурно се крийте в мазето при провизиите.

"...преди 4,5-3,5 милиона години...". Тогава може би са се появили предшествениците на съвременния човек. Може би пак от мълния...

Мдааа, изтекла е "секретна" информация от учебник по биология за 9 клас от 1972г. А тези учени ако се доберат до учебника от 10ти клас, Нобеловата награда им е в кърпа вързана...

Списание Космос.

Това за светкавиците и някои съединения образували се след това се пише и говори още от преди 50 години. Започвайки с учебниците по биология от онези времена, и стигайки до една теория с възраст от повече от пет десетилетия.

Преди 40 години така пишеше в учебниците по биология за девети клас. Всяко ново е добре забравено старо в модата и биологията.

Не знам тези учени как си въобразяват, че днк ще възникне от самосебе си и млн ще се саморазвива и усложнява и адаптира винаги само в една посока. И защо на никояндруга нам известна планета тези процеси не са протичали и не протичат така?

Колко планети са познати? И защо си въобразяваш , че еволюцията е била е една посока ( всичко сочи обратното) ?

да откриеш Америка, че то това същото го пише в старите учебници по биология. Първичната атмосфера от метан, амоняк и въглероден диоксид, мълнии създават аминокиселини и нуклеотиди, появяват се първите белтъци и РНК, комбинират се и е станал първият вирус. Аде ся и аз да кандидатствам за откритие

Ама нещо пропусна фосфора, за който всъщност става въпрос тук.