Коментари - Елън Мъск разкри плановете си за Марс | IT.dir.bg
назад

Елън Мъск разкри плановете си за Марс

Шефът на американската компания SpaceX Елън Мъск разкри плановете си за колонизация на Марс.

Обратно в новината

Коментари - Елън Мъск разкри плановете си за Марс | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хора, да се пазим земята! Няма по- добра от нея. Господ ни е дал райско кътче, къде сте тръгнали?

Да живееш на Марс е все едно да се преместиш от Париж в Сахара.

голям мечтател, а уж милиардер. Кой ще плати мисията и каква ще е целта(ползата).

Цената на полета до Марс не е най-скъпото нещо в тази работа. Въпроса е, след като стигнеш Марс от какво ще живееш там? Какво ще работиш за да си плащаш за ресурсите, които ще консумираш там: въздух, вода, храна, жилище, енергия, проститутки и т.н.!? Всичко това ще е доста скъпо!

На мен ми е странно, защо искат да се местят на Марс! С тези мозъци може да направят нещо и тук да сме по-добре, а не на Марс, която не е подходяща за обитаване без специална екипировка! Иначе и тук може да се затворим във станции, то така и така климата се променя, това го знаем. А знаем ли какви са промените на Марс и дали не се случват по-бързо отколкото тук? Въпреки всичко има нещо странно в този стремеж, те знаят нещо което ние не знаем....

Всеки нормален човек знае, че Земята умира бавно с човешките действия срещу природата и огромното увеличение на човешката популация. Богатите ще опитат да се заселят на Марс, за да не усетят наводненията и темподобни бедствия на Земята

Мъскчо, мъскчо.....ако само с приказки ставаше, ти сигурно и акъл щеше да имаш, мойто момче! Ама нали си си краварче, повече наблягаш на рекламата и нищо на действието... Апропо - да не забравиш най-важното - първата ти работа на Марс е да построиш стотина джамии, за да си политически коректен!

Ами роби ще закарат ли на Марс?Кой ще работи и храни богатите господа имали пари да си платят билета до там.Те не са свикнали да работят и произвеждат.Те само консумират.Няма да могат да издържат от глад до следващия полет.

ИЗПОНАСРАХТЕ СЕ ОТ ГЛУПОСТИ

А в Раша по селата ядат само картошка и пият водка, мислят си че Раша е центърът на Вселената а Путkин - цар на Вселената.

но хората кито имат такива пари искат да си ги харчат на земята за земни удоволствия а не да съзерцават нищото на далечна планета.

За щастие, за някои хора парите не са всичко, както и предпочитат да стъпват на далечни планети, отколкото да се отдават на земните удоволствия. Това са хората, които винаги са движели човечеството напред.

марсианците дали са съгласни да ни приемат? Първо да се проведе референдум там!

Абсолютно всеки, който си мисли, че усвояването на околоземното пространство, както и на цялата Слънчевата система, може да стане с химически ракети....Е ОГРОМЕН наивник! Руснаците гледат в бъдещето, затова и създават ядрен ракетен двигател. А Мъск гледа в миналото, носталгията от 60 години, и ерата на Фон Браун. Колкото и големи химически ракети да построи, това се ще са си, кораби смъртници или камикадзета..Които никога няма да имат гориво, за обратен полет...... Така че, хората затворени в тези краварски тенекета, и при най-малката авария, ще са обречени на бавна или бърза смърт..... Въпрос на късмет. И само космоса ще чува техните писъци и молби за помощ!! А както знаеме, космоса е студен и безкрайно безмилостен!Бог да им е на помощ!

Ееей, как не се сетиха да те питат първо, че да не се мъчат напразно!

Ами много просто! Мъск работи с технологиите които са му достъпни! Факт! Цялата му научно техническа база, се базира на бивши ракетни инжинери от авиационните корпораци и някой друг от НАСА....Никой от тези хора, няма опит с ядрени реактори, или алтернативни двигателни установки, като руския проект предполага използване на реактивен двигател, при който тягата се създава от ускорен с електрическо поле поток от йони. Ядреният реактор доставя необходимия за този процес електрически ток, без радиоактивни вещества да попадат във външната среда. Предполага се, че като работно вещество в двигателя ще се използва ксенон...Опитния образец на двигателя, ще бъде готов през 2018 година...Ето това вече е бъдещето!!!!

"краварски тенекета" Мисля че искате да кажете kowboy, когато става дума за скотовъдство в USA се говори за kowboy , в България за овчари ( пастир по поетично) (Когато бях овчарchе и овците пасях бях много благодарен макар и сиромах) , а в Русиа за кравари. Днес в България скотовъдството е в упадък. Та кравари има в Русия , а kowboy w USA. Kowboy е синоним на свободен човек, който се бори със стихиите - хвърля ласо , стреля точно и жвотът мъ е пълен с романтика . Животъ на краваря се свързва с крепостничеството или безправния колхозник или ратай на олигарха, който намира утеха във водката.

Абе "инджинерино", много пишеш за Щатите, че даже и мириканска дума употребяваш! Браво, употребил си я, ама ГРЕШНА. Кат' я научиш как си требе тогаз пиши за Америка и мириканците...Да ти помогна, че гледам езиците не са ти силната страна - COWBOY,

Марс вече е колонизиран. Другото са ала бала да обрулят пак данъкоплатеца.

човечеството трябва да се развива напред и ако иска да оцелле наистина ще се наложи да се пренесе на други планети. Но, не можах да не се възмутя на изказването "Когато са построили линията, почти никой не е живял в Калифорния - имало е само диви и пустинни земи." Моите уважения, но ха признайте си колко индианци сте избили, за да си разчистите място за железницата и новия свят. Не е имало никой по тези земи - друг път!!!

Не заменяй реалноста с фантазии, но внимателно наблюдавай и опознавай битието в което живееш. То се подчинява на строго дефинирани закони, които поддръжат първоначалмно установеният порядък в него в интерес на живота.

Кое е фантазия? Че европейците са изтребили местното население ли? Хайде обогати си знанията и културата и тогава се изказвай, че ставаш за смях, камо ли да говориш за битие, чието значение на думата става ясно че не знаеш.

По спомен цялото население на северна Америка преди да дойдат белите е било няколко десетки хиляди.

Ти си ги броил ли тогава бе кратуняр

ама много повече. Геноцидът над индианците е най-дългия холокост в света взел най-много жертви. Избити са над 90 милиона индианци, а към 2007 г в САЩ са останали към 90 000. Но американците и канадците не признават, както и турците не признават арменския геноцид и турското робство. И някой ще е достатъчно нагъл да казва, че преди да иде там белия човек не е имало никой, а и някакъв "реалист", ще твърди тук, че това са фантазии.

Да, не мога да отрека...Концепцията изглежда супер яко! Като всичките тия детски клипчета, и анимацийки на НАСА..Където те летят до Марс..И така вече 30 години:) А има ли нещо на лице създадено...Неееееееее!!! И все пак , бих предпочел да летя с руските космически кораби, с ядрени ракетни двигатели.... Ядрен двигател на който опитния образец ще бъде готов 2018 година....Пък лудите крави, нека си летят с допотопните химически ракетки:)Отколкото с краварските взривяващи се ракети.>Че то всеки знае: Краварскта ракета, най-взривяващата се ракета в света! Факт!!!

Така като те гледам отдавна си се залетял вече.

Така като те гледам, още пълзиш по земята, в селската кръчма...Какво, гони теоще махмурлука ли?:)

Стигам до извода че днешната младеж е супер необразована, абе тийнове прочетете малко научна литература за Марс и помислете ако можете колко е голяма вероятността да се колонизира Марс в близките 100 години. Дори да изпратят хора на обиколка около Марс след 20-30 години това е изключително рискова мисия и всеки участник ще бъде задължен да подпише декларация че ако стане нещо непредвидено близките и роднините му няма да могат да съдят корпорацията която ги е пратила там. Няма да намерим по-добро място от тази планета наречена Земя за това се грижете за нея вместо да си търсите идоли в научната фантасика.

Разбира се, че е рисково и разбира се, че Марс е по-неуютно място и от най-неуютните места по Земята. Но хора, които да искат да идат и да го колонизират има и сега - харесва ти или не. Дали очакваш, че някой ще тръгне на еднопосочна колонизаторска мисия натам и ще знае по-малко от тебе за това, което го очаква.

смешници! първо кацнете на луната после ми говорете за марс. занимавате хората с врели-некипели за да им отвлечете вниманието от това как цапате безогледно планетата ни и унищожавате природата! Земята няма алтернатива и който не го проумее е труп - буквално

Е това е, да бяха се сетили да дойдат да питат някого от умниците тук дето имате всички отговори ама като са тъпаци кво да ги прави човек.

Съшестуването на Бог е 100 % сигурно за наблюдателният, интелигентен и честен човек. Защото може да види подписа на Творецът навсякъде в битието в което живеем. Няма последвие по-голямо от неговата причина. Няма физически системи или в частност живи организми, по-комплексно устроени от своят създател. Всички те съдържат по-малко и по-просто организирана информация от информацията вложена в техният създател. Обратното не е възможно породи информационата и познавателна бариера. Бог e вечен без начало и край, който има единсвен живот в себе си. Той съществува заради вечният живот и е негов създател и поддръжник. Животът има смисъл единствено когато е вечен, за да не се изгубят постиженията му и за да няма страдание. Но вечният живот има смисъл единствено когато пребъдва в мир, любов, истина, смисъл, радост и хармония с нашият Създател и Поддръжник. Характерът на светият Бог, Неговото всезнание и всемогъщество гарантират този живот през вечността. Това са фундаменталните основи на живота и смисъла на същестуването. Затова Бог чрез Свето слово и дело се опитва да ни научи да живеем според принципите на вечният живот с любов към Бога и близният и стремеж към истината, което да ни прави свободни хора неподвластни на греха, годни за вечен живот в Божието царство. Той иска да се освободим от греха, който унищожава постеппено всичко заради което си струва да живее човек или всяко други интелигентно същество, създадено от Него. Вечният живот поставя точни изисквания към нашият характер и ценностна система.

В контраст Елън Мъск ползва за вдъхновител книгата "Пътеводител на галактическия стопаджия", в която авторът ни казва че смисълът на живота според него е числото 42 с което ни казва че спорд него няма смисъл. Такава е духоивната нагласа на всеки изповядващ религията на беззаконието атеизъм. Аз не мога да вярвам на човек, който в подтекст отрича смисъла на съществунето извън гордостта и суетата на плътският човек. Той поставя своят гръндомания над непреодолимите физически ограничения на тленното човешко тяло, предназначено за краткият ни живот на Земята, който ни е даден единствено за да се научим да живеем според принципите на вечният живот.

Това един горящ храст ли ти го каза?

търсят се балъци да си продаат земните имоти, да оставят целия си живот, и да се хукнат да заселват Марс сред камънаци ужасни студове и горещини, скафандри и животоподдържащи системи, за да може мъск да си прави милиардите, ей ся, веднага.

Гледах два пъти видеото. От 2002 година до днес са минали 14 години. През този период Муск много предпазливо увеличаваше мощността на двигателите си и те бяха газгенераторни . И накрая беше постигнет резултат еквивалентен на руските двигатели stage combusion , което си е голямо постижение. Но 42 двигателя е много голям брой. Двигателят на совалката работи при 220 атмосфери . Тя имаше 458 ISP , до първата аврия с Чалангер и го намалиха на сегашните 453. Руските двигатели са с 260 атмосфери , а тук 300. Двигателят на совалката беше за 100 кратна употреба , но на всеки два пъти имаше нужда от голям ремонт. Руските и мерлин 1д могат да се използуват 10 пъти , а тука става дума за 1000. Ако тези трудности се преодолеят благодарение на натрупаният опит , не би трябвало да има проблеми . Все пак не искам да се пиша капацитет, а само давам скромно мнение.

Аz проявявам един умерен скептицизъм, но адмирирам тенденцията за системи за многократно използуване. Тука се предлага една концепция , където всичко се използува многократно, като се комбинират положителните страни на големите ракети , серийно произвосдтво на двигатели, многократно използване и преливане на гориво. Единственото което мога да предложа допълнително , е че тези двигатели stage combusion на метан с регулируема тяга до 20 % от номиналната и с по висок ISP са подходящи за SSTO , което дава по голяма сигурност за пилотиран лек кораб с пътниците , след като и последният танкер е прелял гориво. И нямам нищо общо с критиките, които ни карат да си спомняме баснята за лисицата и гроздето .

отде се научи да пишеш така бре тапак

Тоя нещо ме подсети за филма "Господин за един ден" ли беше. Като им събираше пари за апартаменти.

Извинявам се - "Опасен чар".

милички, радвайте се на последните Руски технологии и не гледайте в муждата паничка. Кой каквото може. само едно въпрошче? Да не ви изпреварят и да заселят Марс, че дотам само долари се ходи. Долари имате ли? Или може би университети на нивото на техните ли имате? Много пищите :) Тарикат мъж ни риве.

Този е ебси мошеника. Обаче радва пъпчивата публика.

залага име, богатство, престиж, всичко, в името на някаква фантазия, все едно ти да заявиш че цура от петия етаж, дето излиза с мутри с мерцедеси, ще е твоя до една година и това го заяввяваш по тв, примерно, или да излезеш на трибуна и да кажеш - .ей съм! Е не е лесно. Ся някой ще каже: надува балони да цоца държавни пари, да така е лесно, ама в бг, в САЩ, евреите жив ще го изядат, ако е само театро.

Я ще го изядат, я заедно ще изядат баницата, която са им дали лудите, я него ще го хвърлят на кучетата да го изядат, пък те ще изядат баницата... Недей така... едноизмерно. Животът е хубав.

Като гледам, тук е пълно с пъпчиви тийнейджъри, чиито мозъци са заквасени с всякакви мултфилми, фентъзи и хорор с извънземни рептили. Аланкоолу, човек трябва да е много, ама много гладък гьон в главата, за да се хване на въдицата на американското Остап Бендер. Човекът продава мечти като захарен памук на панаир, а шарани наоколо - цели пасажи. И кълват, кълват... :)))

Когато самият Мъск един единствен път отиде до Марс, кацне на планетата и после се върне в кейп Канаверал, тогава ще го приема на сериозно.

Аз ще приема сериозно и ако отиде до МКС и се върне.

Няма значение какво мислят такива като теб. Аланкоолу.... Смешко... С този твой изказ и парен влак ти е много.

И що се напъваш да им отваряш очите бе майсторе. Тебе някой подгони ли те да станеш от стола пред телевизора и да ходиш някъде. Аааа, ма много си загрижен за другите, как не се сетих.

Браво на Елън Мъск! Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му!

В случая по-точното е "Човек е толкова голям мошеник, колкото големи са мечтите му".

"Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му" Колко е хубаво човек да чете нещо позитивно за бъдещето. Едно време всички тези идеи бяха само по страниците на "измислената" литература, а сега ги чуваме от устата на хора с пари и възможности. Аз съм малко над 40 години и искам да доживея поне да видя колония на Луната или на Марс..., а колкото до "Златно сърце" пожелавам на всеки от вас поне веднъж да има възможност да го открадне... :)

И как моля ви се ще си изстреля ракетата този, ,кравар''без руски двигатели?М?Май пишете без да мислите?

Как ли ще диша светът без съветска помощ, дааа. Отде ви изравят бе.

И тия китайците ги правят. Сто броя за 2 долара... Много са евтини.

Е вие сякаш сте спал. Руските двигатели са на керосин и течен кислород. А тези на Мъск са на течен метан и течен кислород. И са много по ефективни от руските. Ракетата Атлас 5 е с руски двигатели , и Jeff Besos ( Blue Origin) щял да достави два метанови двигателя по 250 тона тяга единия за да ги замени.

Това е факт. Дето се вика , когато фактите говорят и Боговете мълчат, но не и троловете , дето ми пишат минуси. Не знам колко са евтини китайския аналози, но тука се спомена едно число от 2 лева . Е това не е вярно сигурно, но вероятно има споразумение ( няма лиценз ) за използуването на РД 180 китайско производство.

Ами ха де....и аз туй се чудя!

Предлагам Дада да се кандидатира още за първият полет! Подкован е теоретически и най-вече идеологически, а за чичо Сам и в Дълбокият космос отива с "The Star-Spangled Banner" на уста. Няма да липсва на никого и така ще прочисти малко генофонда на България.

Генофонда ще се почисти от тъпаци като тебе. Ако аз си ида средния коефициент на интелигентност ще падне главоломно, ако путлерастите като тебе си идат България я чака светло бъдеще.

При нас приемаме всякакви,хлъц,дори и със висок коефициент на дивотия,хлъц

Можеш да отидеш и до Луната да провереш какво е състоянието на знамето и дали е разпъната дръжката.

Компаньонки в ракетата ще се предлагат ли?Ако не,не тръгвам!

теб пък кой те е викал?!

За такова нещо трябва на мен да платят, не аз на тях да плащам. Отивам на няква друга планета с 99% риск за живота ми, кой знае дали ще си дойда жив и здрав, около мен сигурно ще умрат няколко човека. А пък там когато отида, ще строя къщи, ферми, ще правя експерименти, накрая ще правя деца с някоя и т.н.... Мъск е умник, но това явно не го е премислил...

Отиваш само ако искаш, никой не те кара насила. Когато Тур Хайердал решава да преплава Тихия океан със сал, веднага намира 6 доброволци (без заплащане). Така че луди глави винаги ще се намерят.

Ще заселим, ще отидем, ще струва 200 000, ще ..... Най-вече ще Ви оберем паричките.

Е какво си се загрижил толкова за другите, на тебе така и така няма какво да ти се обира.

Боко вече е конструирал българска ракета без двигател. Това е външната му тоалетна в Банкя. Очаква се пренасянето и до космодрума. След това Боко кляка върху тухличките и дава пълна газ. И Марс ще задминеме биля.

"а пътешествието до Марс ще трае между 80 и 150 дни" ?! Нещо не ми излизат сметките.

И какви са ти сметките? (copy): На теория Земята и Марс биха били на най-близко разстояние, когато Марс е в най-близката си до слънцето точка, перихелий, а Земята в най-далечната си, афелий. Така разстоянието между двете е само 54,6 милиона километра. Това обаче не се е случвало досега. На най-близко разстояние двете планети са били през 2003 година 56 милиона километра. Двете планети са най-далече една от друга, когато са в най-отдалечената си от слънцето точка и на противоположни страни. Разстоянието помежду им тогава е 401 милиона километра. Средното разстояние е 225 милиона километра. Най-бързият космически кораб излетял от Земята е от мисията на НАСА Нов хоризонт .... със скорост от 58 000 км/ч. Времето, което ще е необходимо за този кораб да достигне Марс е както следва: най-близко разстояние: 942 часа или 39 дни; най-далечно разстояние: 6 944 часа, или 289 дни; средно разстояние: 3 888 часа, или 162 дни при двойно по-малка скорост и в прозореца на най-малко разстояние сметката излиза перфектно.

Dimitar Todorov

Сметките ти са изключително криви, защото не включваш гравитацията на самото слънце и това, че всичко се върти бясно около него. Космическият кораб след като излети от земята, започва да се движи по орбита около слънцето така, че започва да изостава от земята, но и да се отдалечава от нея, като за половин обиколка около слънцето вече започва да се доближава до орбитата на Марс. Разковничето е в избора на момента на старта да е такъв, че при приближаването си да се получи така, че Марс да се окаже там някъде. Де факто се изминава много повече от средното разстояние между земята и Марс.

"със скорост от 58 000 км/ч" - ъъъ, колко време се е ускорявал ? Че и аз се замислих за претоварванията при ускорение и, респективно, спиране.

това е човек който сега, на момента променя света. Възхищавам му се и стискам палци да успее.

Смело изказване,и дано да намери още смели хора с пари за това пътуване!

Щом Колумб е стигнал Америка... значи винаги ще се намерят :))))) Все пак по онова време са му казвали, че ще падне от ръба на света...

Концепциите за полет до МАртс и създаване на колонии там не е нова. С нея са ни запознали не малко фантасти от 20 и 21 век, които са я рисували във въображението си написали на хартия. Но те ше си останат фантасти завинаги. Защото е физически невъзможно да се преселим на Марс. Не можем да платим цената за това. Няма никава рационалност в такава идея. Тук всъщност идеята е друга. Целта на горделивите и суетни строителите на богохулен вавилон е да внушават в обществото митологията за безкрайните човешки възможности извън всяково желание за реализъм. За целта изплзват познаните ни медиийни гурута, звезди на интертейтмънта.

Бе и на мен на "интертейтмънт" и на шоу ми бие работата. Като каква е възвращаемостта на този огромен ресурс, който би се насочил към Марс!?

Ресурса е нищожен, разходите са огромни. Ама още по-огромни са помощите за безработни. Разликата е, че разходите в този случай ще са за развитие на технологиите, от които ще има полза най-вече на Земята. Докато разходите за безработни и мързаливи комундета са вода в каца без дъно.

Dimitar Todorov

Да направиш бекъп на цялата планета е безценно и всяка уважаваща себе си цивилизация би го направила при първа възможност. Елън Мъск е решил, че възможността му е реална и действа. Ръкопляскайте отстрани, не плюйте.

Иване, да не би ти да се опитваш да ни внушаваш разни митологии! Защото си мисля, че въпроса, който всъщност измъчва душата ти е: Ако Бог не съществува, чий роб ще бъда тогава?

По принцип мечтите са безплатни, но в случая това няма да останат само мечти и няма да са безплатни. Това е ясно на Мъск и той действа, като инвестира всичките си ЛИЧНИ пари в тази и други глобални идеи. Всъщност Елън Маск можеше спокойно да си живее с милиардите, да си направи като руските олигарси 200 метрова "Яхта" и да спре да се занимава с каквото и да било. Обаче човека е мечтател и то не на дребно. Затова инвестира всичко в идеите си. Може да греши, може да се провали, но ще опита всичко. Дори и да не успее, технологиите които ще създаде с парите си, ще бъдат от огромна полза и тук на Земята. Определено е наясно, че на Марс ще е изключително трудно и ще се опита да намери решения за всяка и най-малка подробност. Та това ми напоня на вица, който се роди тези дни: Когато Путин чул за намеринията на Мъск, казал, "Това което този се опитва да направи ние, отдавна го постигнахме с каторгите в Сибир. Затова Роскосмос няма интерес от полети с хора до Марс, Луната или където и да било, но като част от Военно-космическите войски има задача да се преработят междуконтиненталните ракети в междупланетни, както и да им се добавят още бойни глави.

Мъск е образован човек, който е СПЕЧЕЛИЛ пари. Руските олигарси са селки тъпанари ОТКРАДНАЛИ пари. Нарича се различна ценностна система. Тук има доста население, което много харесва крадливата, руска, ценностна система.

Злобеете ли, ватенки! Когда рубладжиите с човек на Луната! КОгДА копейкаджийте с вседеход на Марс! коГДА рубладжийте с орбитален телескоп!

Пий си хапчетата или хОди се прегледай, не си наред с главата!

Заети са да си пазят своето. Ама ракетите им до МКС не са гърмели скоро. Виж, 112 ти го каза.

Миналата година ракетата им гръмна. Верно с товар за МКС, а не с хора и то дни след гърмежа на СпейсХ с товар за МКС. Та това скоро е твърде относителна величина и въпреки това е по-скоро отколкото гърмежа на СпейсХ.

Много са добри в анимацията особенно в тримерната.

С какво Марс е по-привлекателен от Луната?

има вода - наи важното!, по близка гравитация до земната от луната, има и други неща но ме мързи да изброявам, вземи и прочети малко

Благодаря!

Има и атмосфера, макар и мнооого по разредена от нашата и 95% състояща се от CO2

Все пак, за да се тераформира, Марс трябва да получи магнитно поле някак, за да спре слънчевият вятър да му издухва неостаналия кислород от атмосферата. При наличие на магнитосфера, атмосферата ще се уплътни като се обират свободни молекули от околомарсианското пространство, атмосферното налягане ще се повиши, температурите ще се повишат и ще може да се задържи течна вода на повърхността, за да образува езера и морета. Естественият начин за създаване на магнитно поле на една планета е приливна вълна от тежък спътник като Луната. Марс има два мъника, които не вършат работа. Някак трябва да накараме Церера или Юнона да се приближи към Марс и да се улови в орбита около него. И да почакаме два милиарда години :)

А защо трябва да тераформираме Марс до степен да стане същия като Земята? Друга възможност е да се променим ние. Какво пречи Марс да бъде заселен с генномодифицирани организми, които издържат на условията там, а сред тях да живеят едни генномодифицирани хора! Защото няма какво да се лъжем, един ден част от това ще се случи, но нас отдавна няма да ни има.