Коментари - Екипажът прекарва полета до Марс в дълбок сън? | IT.dir.bg
назад

Екипажът прекарва полета до Марс в дълбок сън?

Финансирано от НАСА проучване разглежда нов начин да се намалят значително разходите за експедиция до Марс. Той предвижда екипажът да прекара полета в стаза.

Обратно в новината

Коментари - Екипажът прекарва полета до Марс в дълбок сън? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тва що го казват сега, като запълниха местата. Що не го казаха в началото. Пак да си урЕдат техните хора! Сега немам шанс никъф!

Залитат в крайности. Никога няма да има колония на Марс. Абсолютно безсмислено колосално скъпо занимание. Но темата е подходяща за лаишки програми като дискавъри и нашънъл порнографик и други средтсва за масова заблуда.

То Митко Пешев, чете, не чете,знае, не знае, но винаги има мнение.Явно, комсомолците не са се загубили.Просто са сменили цвета.

Интересно - голям интерес към Марс и ама никакъв към Луната, от американска страна!?!?

и за марс щ им мине мерака като го пренесат в някое студио,и развеят знамето в безтегловно сустояние.тези капути са едно бла-бла и нищо повече от кравари.

а мускулите няма ли да атрофират?

Дъ;бок сън и ще има дълбокоо гърлооо ,наричано още марсианско гърлооо!

И като отидем на Марс какво ?! Просто ще видим до какво ще докараме Земята със скапания си начин на живот!

ПО СТРАШНОТО Е , ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ ПРЕКАРВА ЖИВОТА СИ В СЪН

Съществения проблем при цялата тази научна фантастика е космическата радиация. Освен това се смята, че Марс е загубила до голяма степен озоновия си слой, защото е загубила магнитното си поле и няма кой да я предпазва от слънчевата радияция.

Какъв озонов слой те гони?! Там няма свободен кислород изобщо! Откъде ще се вземе тоя озон?

След прочитането на 43 безсмислени коментара стигаме до извода защо в България нищо не става. То пълно с идиоти който по далече от носа си не виждат и всички идеи за нещо ново им се виждат дяволски и алхимия.... Ако пишеше новина как Бойко построил магистрала Хемус щеше да е пълно с овации какво постижение на науката е това :)

А може би в България все още има здраво стъпили на земята РЕАЛИСТИ, които трудно се поддават на Западното промиване на мозъци, а?

Радвай се, че има западно промиване щот ако останем само на изтока щяхме да сме в каменната ера още. 100% се радваш на телефона измислен от Александър Греъм Бел или на телевизията американецът Хърбър Юджин Айвс или на компютъра измислен от Джон Атанасов (българин в Америка). Всички много разбирате и нищо не допринасяте накрая за прогреса. След 100 години най вероятно докато в България текат поредните избори, хората ще се радват на колония на Марс.

Колкото и да са вцепенени, не може поне малко да не серат и да пикаят, а това общо взето е проблем, защото ще се събудят затънали в....

44 е прав...мнооооого тъп народ.От всичко рабират, на всеки акъл дават, и псуват всеки.Били сте реалисти.Ами като сте реалисти си отворете очите и вижте си батака в който сте затънали и продължавате да затъвате. Примерно да си чувал за катетри.... и колко може да отделя човек когато е на интравенозно хранене.

Е, те това е най-свежият коментар! Освен затънали във фекалии, те ще се събудят и брадясали и космати като папуаси и нищо чудно марсианците да ги сбъркат с Планетата на маймуните!

признавам... Ама никъде не съм попадала на това за надуваемите капсули. Но дори и при това положение ще водят доста трудно съществуване. Това за различните видове мускулни атрофии и други поражения са го споменали по-долу, за това го пропуснах.

Наци.

Летаргията е много специфично състояние на мозъка, което поддържа функциите на органите и мускулния тонус, но в безтегловност не е ясен резултата. Може като стигнеш да не можеш и да пръднеш дори..

1980-та дрън дрън. Още през 40-те се пробвахме със затворниците в лагерите.

Ако прелистят библията ще прочетат, че живот има само на земята, другото е пустош.

На Земята, особено в България,отдавна сме изпаднали в летаргичен сън.

Хубаво, че явно има хора, които не гледат какво пише в библията, че иначе щяхме още да мислим, че слънцето се върти около земята, а дъжда са сълзите на Дядо Боже. За Марс пък въобще нямаше да знаем. Ама друго ме интересува мен - ако не сега, то след 20-30 години и ако не американците, то я китайците, я индийците, я някой друг, ама в крайна сметка ще пратят хора или животни на Марс. Тогава ще има живот извън Земята. Какво ще кажеш тогава? Ще си признаеш ли, че библията не е всичко?

Тия от НАСА нямат с какво да изведат човек в орбита олколо Земята, за Марс тръгнали???

1 тон кола на Марс?

Човек "1 тон кола" не познавам. Виж "Ванко 1" и "100 кила" съм ги чувал...

Да, а като се събудят няма да могат и да пръднат без чужда помощ, камо ли да станат. ;)

Каква е тази фантасмагористична маниакалност "Хора на Марс"!??? Няма ли най-накрая да излезе поне един нормален и истински учен, който да обясни, че при съвременната технология такъв полет е НЕВЪЗМОЖЕН!??? След 100 години - може би.............

пращането на хора на Марс е изпращане на сигурна смърт или най-малкото доживотен затвор. Те имат техниката да ги върнат, но телата им няма да издържат на обратния път заради силната радиация в космоса. Не се знае дали и на отиване няма да се разболеят от рак. Ако въобще успеят да се преборят с всички трудности: да успеят да сглобят техника за правене на вода, да отглеждат успешно растения, да не умрат от рак, да не им се разхерметизират скафандрите и още много други, са обречени да живеят на много тясно пространство. Модулите при Марс 1 са с 2-3 метра площ, и това ще е площта, която ще ползват през целия си живот. Голяма авантюра ще е за първите, но както е писал някой по-долу първо да създадат роботи, които да изградят малко по-приемливи условия и тогава да пращат хора.

Специалист ли си, че го твърдиш?

сте на друго мнение, може да го напишете :) Аз специалист не съм.

И радиацията и липсата на силна гравитация. А и никой не твърди, че който отиде на Марс ще се върне. Ще се върнат само тия най-първите, които всъщност ще прелетят край планетата и ще се върнат, без да кацат там. А за модулите -и в момента в орбита има няколко "надуваеми" капсули, които ги изпробват точно за тая цел.Никой няма да прати човек да живее на площ от 2-3 метра - тва е площта при капсулите за изстрелване в орбита.

"Ако вцепенението се съчетае с интравенозно хранене, екипажът би могъл да се постави в състояние на хибернация по време на полета до Марс, който при най-оптимистичните сценарии ще продължи 180 дни в едната посока." Лесно е да се каже. Защо не цитират колко пари ще струва това интравенозно хранене? Спомням си, че имаше една българка пациентка, на която и бяха махнали всичките черва и на практика нямаше черва. Та се хранеше само така - интравенозно! Повярвайте ми, храненето през устата е хиляди пъти по-евтино! Но иначе, интересна задача. Пожелавам успех на първите завоеватели на Марс, когато и да стане това!

Всъщност по-големият проблем е че човек не реагира особено добре в условие на безтегловност, като добавим и радиацията за която реално почти нямаме защита и добавим прекалено голямото разстояние, смятам че сме много далеч от такава експедиция. За Колумб навремето единственото притеснение е било храната, водата и времето. Но все пак е разполагал с данни като...земята е кръгла ....и със сигурност ще срещне земя. Не знаел само, кога? А тук въпросителните са прекалено много при това доста по-сложни.

... и както казват сърбите - "еб*ем ти откритието Колумбееее ;)

Геннто инжинерство ще реши проблема с радиацията и атрофията породена от безтегловноста .... един ден. Трудното ще е да се наложи сред някви моралисти и издухани от религията тикви, но ще стане след 2-3 поколения

Представителите на "Бай Брадър" при 12 броя екипаж за седмица луднаха и се изпокараха а едни "марсианци " за 180 дни може да пожелаят да отидат до Юпитер.

Заради пари искат да осакатят хората. Като не са готови да не ходят до Марс.

Интересен, но в никакъв случай евтин начин за превозване на трупове до Марс.

Глупости! Като се събудиш от 6 месечен сън, ама въобще няма да имаш нужда от уреди за възстановяване на физическото състояние. Единственото, което ще се спести е храна и кислород. Едва ли точно те са големия проблем!

Колко години се занимавате с такива научни проблеми?

Да си чувал за думичката атрофия. Нека ти обясня... Атрофията на мускулите се получава при продължително неизползване. Следствието е намаляване на мускулната маса, с всичките последствия от него. Пример: Ако ти е счупен крака и го обездвижат за 2 месеца, след това той е видимо по-слаб от другия и се налага рехабилитация. Представи си какво ще остане от мускулната маса след 6 месеца... Не е нужно да имаш докторат за да ти дойде на акъла.

Стазата за нуждите на космическите пътешествия е много сериозно предизвикателство и науката скоро няма да го овладее. Ако изобщо го овладее някога. Жул Верн беше фантаст реалист, докато някой модерни мечтатели си падат по фентъзи.

Да бе! А при телепортация - и хич няма да ти трябват...

Аз пък се питам защо отведнъж толкова много им се иска да ходят там че и хора да пращат? Или има нещо което крият от нас за реалната цел на мисията. Или наследниците на тези дошли от там на земята си търсят нещо обратно..

Нищо не крият. Просто искат да внушават на масите, че съвременната наука крачи с бързи темпове.В действителност е в много сериозна криза, както и икономиката между впрочем заради сбърканите принципи.

В природата има такова нещо - да видят само как го прави баба меца. И никаква атрофия после не се наблюдава

Може би защото гените на баба меца са доста по-различни от гените на човека. Нали не смяташ че ще издържиш на жажда в пустинята колкото камила?

То в природата има и дървета, които живеят по 6-7000 години и безсмъртни медузи. Това какво е променило при нас?

На старото открито на 4300 години. По стари няма открити.

Я изведи баба ти меца да спи в космоса и после пак кажи дали няма атрофия. Проблема не е толкова в продължителността на съня, колкото в липсата на гравитация по време на съня.

Абе може след няколкостотин години да измислят как да се пътува до там. Засега си четете някое романче като Одисея в Космоса. Има по-важни проблемчета като Ислямска държава.

да не четем после само по стените на пещерите за одисеите

Стъпването на човек на Марс ще струва по-малко отколкото програмата за Луната. НАСА се е отказала от човешка мисия до Марс. До десет години, ще има роботи, които ще заместят космонавтите напълно, не казвам хората, но дейностите на космонавтите, напълно. Затова не се и бърза. А иначе на всеки две години има мисия до Марс, разбира се, непилотирана. Преди на Марс да има автономна база, едва ли може да се говори за пращане на хора там. Базата трябва да бъде създадена от роботи, които могат да издържат на радиацията на повърхността. Самата база ще е под повърхността на Марс. И доста дълго разходките там няма да са като питник.

Тази база за да е създадена от роботи хуманоиди, първо трябва да създадат роботите. Ма това хич не е лесна работа. Енергийното осигуряване и прецизните двигателни функции са сериозен проблем. 10 години са прекалено оптимистичен срок.

До десет години... гати вица. Тва разбирам тук на земята да имаше роботи които да могат да построят не база, ми колиба, да си помечтаем за 10 години. Ако знаеш за такъв робот кажи де, може па да изоставаме от технологиите, аххахахахаха.

Абе хубаво, ама малко недомислено! Щото то добре да спиш 5 - 6 месеца, ма после като се събудиш ще ти трябва поне година да се възстановиш от тоя сън и после пак на обратно още 5 - 6 месеца сън и като се прибереш директно ще те закопаят с почести в некое гробище!

А дали е планирано връщане?

Може и да ползват джуджета (без да обиждам хората с такова заболяване). Ще спестят място и храна. Щом намесиха финансите работата е ясна.

Ще пратим Путим, той ще е шеф на екипажа, ;-)

А защо требе да нанкат. Това са 180 дни, а не години После на Марс нема медицински екипи да ги възстановяват

Turnokopa

Не четеш. Икономия на храна, пространство. Т.е. обем и тежест до една трета.

Малко като в научната фантастика ... кой знае.. може и да стане

Няма ли да атрофират мускулите за 6 месеца сън. После ще са като сварени макарони. Ако има някакво лекарство, което да се влива със системата и да поддържа тонуса на мускулите непроменен. И после ако корабът е толкова малък къде ще се сврат на "сухо", ако се наложи, трябва да има готова база на марс.