На Марс може да се произвежда ракетно гориво

Червената планета е богата на рядко срещани химични съединения

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хлор, бе Гогов, ХЛОР е на български. Вземи поне научи химичните елементи - под 100 са реално използваните, не са безброй. ВЪГЛЕРОД, а не карбон. ТИТАНОВ, а не титаниев, ХЛОР, а не хлорин, ВОЛФРАМ, а не тънгстин, и каквото още беше се дънил там...

Това е забележително постижение на Дира - толкова много глупости на едно място!!!!!!!!!!!!! 1. Перхлорати досега не са получени нито чрез слънчева енергия, нито със силни магнитни полета. Има съвсем друг начин за получаване. 2. В статията се говори, че на Марс има замръзнала вода, въглероден двуокис и прах след което се стига до забележителния извод - "значи има много перхлорати". Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Ето ви още едно откритие за публикация - на Слънцето могат да се пекат наденички!

Сега учените се трудят над таймер, който да казва кога наденичката ще е готова...

Това може да стане е*ати бизнеса с наденички :) площ за реализация колкото искат, само да разположат скарите и са готови... :)

Ех, слънце, слънце - земьо македонска. И тука ли започнахте да си присвоявате слънцето и надениците. Това са изконно македонски неща. Слънцето си е македонско още от 4 милиарда години откак славния македонски вожд Слане Цено я е създал и обградил с два реда плет. Сина на този наш велик вожд е измислил наденичките и печенето им на скара на македонската земя. Така че веднага да се извините на македонския народ за тази фалшива новина. Вечна слава на Слане Цено, на който е наречена и една от първите македонски земи: Слънцето.

Не пишеш по темата. Трафика от IP ти показва, че имаш много интересна активност и в други сайтове

Казва се "Нерде Ямбол, нерде Стамбол", не само за да има рима, а защото и в двата случая окончанието -бол произлиза от "полис" /град/, новогръцки "поли".

Интересно, защо марсоходите не откриха такива вещества?!? Едно е в лаборатория, друго в реални условия. На планетата може да действат фактори, които не са отчетени при експеримента.

ти каза? и къде пише че марсоходите са екипирани с такива инструменти

А на теб Кой ти каза, че нямат?!? Ако потърсиш информация за "Кюриосити", ще се изненадаш... Цитат от целите и задачите му: "Проучване на химичните, изотопните и минераложките съставки в марсианската повърхност"

На Марс ноже да се прави и скара-бира. Но за целта, първо трябва да се стигне до там. На прилична цена.

Браво, Ванка!

Ако може да се прави скара-бира хич да не ти пука за цената на пътуването! За 2-3 месеца ще си избиеш разходите като гощаваш марсианците! А ако ги научиш и парцуца да лочат - още по-бързо!

Нещо не разбрах. Как точно се получава ракетно гориво от хлор.

Очакванията ти да научиш как се прави ракетно гориво от научно-популярни статии са... да кажем прекалено оптимистични.

Глупост 1: Перхлоратите не се използват за наторяване на почвата, защото действат разрушително на органичната материя и почвените микроорганизми; Глупост 2: Хлорин. На български е Хлор. Поздрави: Вашият дежурен химик

Не съм химик, но като еколог изкарах и курс по химия. Хлоринът не ми е познат като съединение, затова потърсих подробности в нета. В българските сайтове хлорина се ползва като синоним на хлор. Но в руската Уикипедия се описва като хетероцикличен ароматен пръстен, а магнезиевия хлорин се нарича хлорофил. Не пиша това, за да влизам в спор, а защото има различни версии какво е хлорин.

В контекста на тази статия "Хлорин" идва от некадърния превод на думата "хлор" от английски (chlorine). Chlorin (от английски) е базата на група органични съединения, които даже не съдържат хлор (в повечето важни случай). Извод - преводачът е научен (или поне химически) инвалид. Хлорът(Cl) е химичен елемент (номер 17). Най-разпространеното просто вещество на този химичен елемент също се нарича хлор(Cl2, двойката е долен индекс. Веществото представлява молекула от два атома хлор). Хлорът е изключително активно вещество, както в неговата атомна форма, така и молекулната. В свободно състояние практически не се среща - дори да се образува при високо-енергетични взаимодействия - ако има нещо наоколо той се свързва с него. Може ли да се ползва като гориво? - Не. Хлорът не гори. Хлорът образува няколко доста нестабилни оксида, всички от които са ендотермични т.е. енталпията на образуване е положителна величина. Хлорът и неговите съединения могат да се използват като окислители в дву- или поли- компонентни горивни смеси. Хлоратите и перхлоратите се използват успешно в такива системи. Свободния хлор, хлорните халогениди, оксиди, сулфиди и прочие, солите на всички хлорни киселини с изключение хлороводородната и т.н. други прости съединения на хлора са изключително силни окислители. По тази причина са доста разрушителни и "отровни" за повечето ако не и всички известни форми на живот - сбогом живот на Марс (е, може би перхлоратите не са повсеместно разпространени, така че кой знае...) Могат ли "готовите перхлорати" в почвата на Марс да бъдат извлечени и ползвани като окислител в многокомпонентни горивни смеси? Не знам. От всичко което знам следва, че енергията, необходима за отделянето им от почвата, пречистване, стабилизиране и т.н. би надхвърлила значително ползата от това, че няма да се синтезират. Допълнителните вещества - най-вече вода, необходима за процеса не е в изобилие на тази планета. Това че в почвата на Марс има перхлорати в относително "голямо количество" е известно от повече от 35 години. Пак тогава е направена оценка за евентуалното им използване като "енергиен източник". Всички оценки са били отрицателни. Т.е. някой ПРЕДЪВКВА темата с наукоподобни доводи. Педали. Аман от педали.

Няма какво да дирим на Марс, освен съкроща и скъпи сувенири, които да продаваме тук(ако има как да ги пренесем). Изследване на места като Европа, ми се виждат къде къде по интригуващи и с потенциал.

И как ще стигнеш до Европа без Марс? Точно Марс е точката от която ще се пътува и към Европа и към Титан и към астероидния пояс за ресурси.

Ами няма да е през Марс. Просто не е подходящ. Виж Луната е нещо друго...

А как Вояджър напусна слънчевата система без Марс? То по тая логика...не можем да стигнем до Уран, ако преди това не "отседнем" на Сатурн. Не мисля, че изграждане на "площадка" или база на Марс е икономически оправдано. Да по-малко е разстоянието от Марс до едикъде си, сравнено с изстрелване от Земята. Не мисля, че препъникамъкът са едни 80 млн км. в повече. Да, сигналът ще пристига по бързо до Марс, отколкото до Земята, но пак ще бъде 7 пъти по-бавно, отколкото в момента пътува сигналът Марс-Земя...така че проблемът не са 80 млн км, а 500 млн(от Марс до Юпитер). При всички положения трябва да има някаква форма на изкуствен интелект(или много добре обучен и зареден компютър с кейсове, дисижъни...), която да управлява апарата и сондата, защото командите от земляните(Независимо дали ще идват от Марс или Земята) ще идват след доста време. Така че...Няма практически смисъл да превръщаме Марс в площадка за изстрелване на апарати, защото няма да спестим нито кой знае колко разстояние, нито време.

вместо да се наливат безброй милиарди в поселение със съмнителен смисъл, може да се работи в посока разработване на изкуствен интелект.