Коментари - На Марс е имало огромен океан (видео) | IT.dir.bg
назад

На Марс е имало огромен океан (видео)

В далечното минало на Марс е имало океан с повече вода от тази в Северния ледовит океан на Земята, оповестиха учени от НАСА.

Обратно в новината

Коментари - На Марс е имало огромен океан (видео) | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Уау, 123 коментара под тази статия :) направо рекорд!

Всичкото BG-ец астроном!

Методът се нарича газоразрядна визуализация. Пионерите са семейство Кирлиан, но има още много имена. Проф. Константин Коротков пък е съвременен стожер на направлението. Наистина, има много за четене. Но, отново, някои неща са далеч отвъд нашата способност за обективно отразяване. Затова трябва да се научиш да използваш добре индиректната си мисъл и да си направиш извода дали наблюдаваш самото явление или негови следствия, които обаче предполагат принципно нов теоретичен модел, за да могат да паснат в картинката.

За последен път се включвам, не виждам смисъл да продължавам. Това, което се опитвам да кажа е за 2-та взаимно-допълващи се пътя на познанието - науката и духовните / религиозните / учения. За теб явно има само един път - този на чистата наука. Добре, карай си по него. Но помисли, както и в живота, ако караш само по удобните, утъпкани пътища, а не поглеждаш накъде водят и страничните пътечки, няма ли да пропуснеш да видиш голяма част от цялата околност т.е. да имаш по-глобален поглед върху цялото? Виждам, че нерегистриран ме е изпреварил, и аз имах намерение да посоча, че съвременната медицина е напълно безсилна в лечението на редица заболявания, къде защото умишлено се укриват постижения, но това е друга тема, къде защото просто само с наука и научен подход не става. Именно по тези причини от над 15 години аз се лекувам само с билки и не пия никакви хапчета. Хапчетата не лекуват, те само подтискат симптомите на болестта. Това е философията на съвременната медицина - пациентът не бива да се излекува, той трябва да се поддържа цял живот, за да купува лекарства и други медицински услуги за поддържащо лечение. За съжаление златният телец отдавна е превзел съвременната медицина и фармацевтика и тези хора едва ли си спомнят за Хипократовата клетва. Но това е вече друга тема.

Подходът ти показва, че вече нямаш интерес и се включваш само и само последната дума да е твоята. Щом вече се стига и до подобно пренебрежително отношение, ако ти е интересно потърси си сам в Гугъл. Информация за рейки енергия и рейки лечение има предостатъчно. Курсове се провеждат в почти всички големи градове у нас. Чудно ми е, че изобщо не си чувал за рейки.

Ти ако знаеш пък колко провали има съвременната медицина и срещу колко неща е или безсилна, или почти безсилна... Ама така де, какво да обясняваш на човек без реален опит. Иначе, трябва да ти призная, че у теб има някакъв прогрес - преди крещеше за някакви църквички и чука на Тор, сега гледам максимално вежливо я караш.

Аз пък не се интересувам, така че нямам линкове под ръка. Но имам Гугъл. Напиши в Гугъл "снимки на аура" - излизат линкове, колкото си искаш. за мен е достатъчно да знам, че аурата вече може да се заснема, но чисто техническите аспекти не ме интересуват.

Не разбра какво ти казах. Помисли отново. Определено имаш сляпа вяра в това, което наричаш "наука", но иначе се възмущаваш от религиозните люде.

Явно разговорът стана безсмислен... Кое говори много за мен? Хайде да не си наосваме фактите, просто казах, че съм посетил нумеролог - може да съм бил пък скептичен и просто да съм искал да си докажа, че съм прав? Въпросната просто си пишеше и излагаше изводите си, а аз съвсем не съм от баламите, колкото и да ви се ще. Пари не са ми искали, аз оставих накрая по желание. Знаеш ли, вече самостоялно навлизам в материята и имам дори изградена теория, но нито е за форума, нито пък за човек, който на всяка цена иска да си спаси праволинейния, елементарен светоглед (който по най-наивния начин нарича "научен"). Науката е нещо много всеобхватно и, в случаи като този, трябва да започне да разсъждава на много високо равнище, за да се опита да обясни причината. С простото битово мислене "щом мога да бухам добре с чука, значи всичко е пирон" (което за съжаление стана догма в науката), никъде не се отива. Вие също не стигате много далеч с него, освен да спамите клишета.

Не си губи времето и енергията да говориш с това де-а-гнусно нещо. Имаше един филм за един домашен любимец, дето принципно не бива да го храниш след полунощ. То (нещото) като види такава тема и такива тези става малко като този домашен любимец, точно след като сбъркаш го нахраниш. Каквото и да му казваш и убеждаваш - само ти хаби времето и ти точи енергията и успешно се вживява в роля на интериор - конкретно на счупен грамофон. Така че не си губи времето с него, остави го да пасе от добре наторената :) ливада, че някой навремето научно му е "доказал" ползата от тора и добре го е наторил с неизветрял естествен :) .

Стана ми любопитно, не спирайте точно сега :) Каква е теорията - ако има начин да се изложи накратко?

Не бъдете така нетърпелив - след време може би ще я видите, описана в книга, подробно при това ;)

Все пак, ако толкова държите да повдигнем завесата, ще отбележа само една истина - банална, но по-значима, отколкото можем да си представим; Всичко е свързано.

В продължение на горния ми пост. Имам лични впечатления от лечение с рейки енергия, въпреки, че не знам доколко мога да наричам това паранормално явление. Съпругата ми премина 7-степенното пълно обучение и беше инициирана. От 2 години лекува мен, себе си и домашните ни любимци с рейки. Мен засега ме е лекувал само от грип, тъй като не съм боледувал от нещо друго по-сериозно. Беше ми много интересно да се излекувам без да предприема никакво друго лечение. Аз по принцип не пия хапчета, а се лекувам с билки от 15 години насам. Но при въпросните няколко пъти, когато тя ми лекува грипа, не съм вземал никакви билки като лекарство, единствено изяждах по няколко лъжици мед на ден. Да поясня какво е рейки - за разлика от екстрасенсите, рейки-лечителите лекуват с енергия от космоса, докато екстрасенсът лекува с енергията на своето биополе и това го изтощава след всеки сеанс. Рейки-лечителят представлява един проводник на космическата енергия, която преминава през него и достига до пациента. Рейки-лечителят не се изтощава при лечението, защото не черпи от своето енергийно поле. Много ми е интересно какво обяснение ще дадеш на този вид лечение от научна гледна точка. Само не ми казвай, че е шарлатанство, защото сериозно ще те заподозра в научен фанатизъм. :-))

Няма как да бъда фанатик - изживях този период на млади години. Тогава бях закърмен с идеите на Българската Комунистическа Партия за диалектическия материализъм. Промиваха ни мозъците още от 1-ви клас в чавдарската организация, а след това в пионерската и после в комсомолската. Бях убеден атеист - фанатик. Вярвах сляпо без да се опитвам да мисля, такива бяха времената. Още ми е смешно как на 8 години се опитвах да убедя баба ми, че няма Бог. Но минаха години, понатрупах житейски опит, прочетох някои книги, водих разговори с много хора, размишлявах и сега смятам, че трябва да има не материалистична диалектика, а точно такава, каквато я е описал Хегел. И стъпвайки на тази диалектика смятам, че науката и религията са двете страни на един и същи медал. Ако науката и религията заработят заедно, човечеството ще постигне забележителен напредък в изучаването на околния свят. Сляпото придържане само към наука или само към религия е вече отживелица за мен... за другите - не знам.

Тъй като не ме бива в теоретичните обяснения ще дам конкретен пример. Мит е описаното събитие как Христос е нахранил с 2 риби и 5 хляба няколко хиляди души, мит е възкръсването на Христос. Религиозно учение е Християнството. Смятам, че и сам можеш да направиш разликата. Митовете са силно подценявани от съвременната ортодоксална наука, а те са ценен източник на информация за историята на човечеството през отдавна отминали епохи. Това е така, защото митовете представляват силно преувеличени и в резултат доста изкривени описания на реално случили се събития в дълбока древност. Въпросът е доколко точно ще можем да ги разтълкуваме. В съчетание с достиженията на съвременната наука те могат да ни помогнат в изграждането на хипотези за исторически събития от древността - например съществувала ли е Лемурия и Атлантида и ако да, къде точно са били, как е настъпил краят на тези древни цивилизации?

Аз само да добавя нещо по въпроса за митовете - сякаш не са толкова съчинени, колкото си мислим, поне що се отнася до някои от тях. Аз например събирам инфо от доста време относно съществата от рода на феите и леприконите. Е, колкото и да не вярват някои хора, пълно е със сведения, че тези създания реално съществуват... Та така, наистина трябва друг подход към наследството от древността. За съжаление е пълно с атеисти-фундаменталисти, които най-нагло се наричат агностици (или дори по-лошо - наричат се скептици).

Митовете не са фантазии или свободни съчинения, каквото е общоприетото схващане. Сега обаче нямам време, на работа съм. Ще напиша повече довечера.

Както вече казах, митовете не са свободни съчинения или фантазии. Те са преувеличени и украсени описания на реално случили се събития в дълбока древност. Предавани устно от поколение на поколение в условия на липса на писменост, те неизбежно са променяни и постепенно зрънцето истина в тях е ставало все по-малко, а украсата - по-голяма. Това, което е достигнало до наши дни вече е толкова изкривено описание, че е много трудно да се разбере какво точно е разказано в тях. В нашето съвремие има вече специалисти по сравнителна митология, които сравняват митовете на различни народи и търсят да установят сходни описания на едно и също събитие. Сравнителната митология заедно с последните открития в областта на археология, биология, геология, вулканология, астрономия и др. науки вече е в състояние да изгради стройни хипотези за съществуването, местоположението и гибелта на древни човешки цивилизации, които доскоро бяха по-скоро митове отколкото реалност, а именно Лемурия и Атлантида. Препоръчвам 2 книги на Франк Джоузеф - Гибелта на Атлантида и Изчезналата цивилизация на Лемурия. Там между другото са описани различни митове на примитивни и съвременни народи и народностни групи, които показват много интересни съответствия за Потопа и други събития, които са описани и в Библията. Библията между другото представлява един сборник от събрани митове.

По отношение на странните същества описани в митовете има различни хипотези. Една от тях казва, че в миналото са извършвани генетични опити в следствие на които са се появили такива същества като описаните в митовете грифони, хидри и др. По-късно тези генетично променени твари постепенно са изчезнали. По отношение на свръхестествените същества като върколаци, вампири, таласъми, феи и т.н. една от хипотезите е, че повечето са вече изчезнали, но има и други, които твърдят, че всички тези същества все още съществуват, но броят им е много по-малък. Засега не е ясно каква е точно истината, но според мен каквото е описано в митовете под една или друга форма го е имало на нашата планета Земя в дълбока древност. Историята на нашата планета е много древна и изобщо не е сигурно, че както ни учи съвременната археология ние едва ли не сме излезли от пещерите преди 10 000 - 20 000 години и преди нас други цивилизации не е имало. Вече има и научни доказателства за това. Например преди няколко години в Канадска Арктика е била открита вкаменелост върху която се е западил отпечатък от човешка ръка - находката е на възраст 100 000 000 години - твърде голямо противоречие със съвременната наука, която твърди, че най-далечните ни предци са се появили преди 1 000 000 години.

"Идеята е да се вярва във възможно най-малко грешни неща." Това не ми звучи като идея, а като мото или девиз. А по същество:науката понапредна през последните години и успя да направи някои измервания и в тази сфера. Така например вече има апарати, които могат да фотографират аурата на човек. Джуна Давиташвили е жена, а не мъж и вече е в напреднала възраст, не знам дали още лекува. Навремето през 70-те и 80-те години на 20 век руски учени я изучаваха с различни апарати, за да установят как точно лекува, но не знам дали постигнаха някакъв резултат. Както вече казах и по-горе трудно е да се измерят с методите на науката подобни явления. Не съм чувал за този Дж. Рани, но само описанието на неговата идея ми е достатъчно за да го определя като пълен глупак. Никой сериозен екстрасенс, будист или практикуващ йога не се интересува от пари и от светска суета и шум. Така че при въпросния г-н Рани най-вероятно ще се тълпят псевдо-екстрасенси като тези по Езо-ТВ например.

Вече почваш да пишеш колкото да не паднеш по гръб, не знам дали усещаш... "Научният подход", на който така сляпо се оповавате, по тази логика също не означава нищо. Защото учените съпоставят периодично наблюдаеми явления. Ако 10 пъти повторят един експеримент и той даде резултати, които далеч надхвърлят вероятността за случайност, това не означава нищо, така ли? Или просто защото не можем да си го обясним за момента, трябва автоматично да отиде в графа "фейк"? Май не се разбрахме относно Мирозданието - точно затова намекнах в началото, че науката днес разбира нещата на ПОВЪРХНОСТНО ниво. Тя още не е дорасла до момента, в който ще започне да осъзнава цялата ни реалност като едно завършено явление. И така, любопитен съм да чуя вашето тълкувание - как един човек, знаейки моята дата на раждане и името ми успява да установи събитие от живота ми, докато в полицията примерно биха разчитали основно на моето откровение? Ако ми кажеш пак "налучкване", няма смисъл да пиша повече.

П. С. Струва ми се, че е желателно да добавя, тъй като може и да се получи неразбирателство - съвсем не става въпрос за един правилен отговор сред редица грешни. Просто това е нещото, което ме впечатли най-много и изпъкна сред останалата информация (отново вярна, но не толкова поразително конкретна).

Кръгозорът сякаш буксува напоследък... но така де, дори и да приемем, че се разширява, той съвсем не проявява тенденцията да се изкачи на принципно ново равнище. Още повече с това "емпирично" мислене. В крайна сметка има неща, които са доста отвъд нашата способност за обективен анализ и такива ще си останат (поне в текущата ни физическа реалност). Иначе, примерът с компютърната игра беше просто илюстриране на концепцията, не го приемайте съвсем буквално. Благодаря иначе, че признавате поне едно мое качество.

П. С. Личен случай - ходих при една нумероложка. Знаех, че могат да познават някои неща, но просто не очаквах как ще ме удари в земята - каза ми нещо, което просто няма откъде да знае. Знаят го моите близки познати. Е, дали да го определим като паранормално? Но какво е паранормалното на практика, може би една по-дълбока степен от законите на Мирозданието? Откъдето и да го погледна обаче, събитието ме впечатли дотолкова, че наскоро се захванах лично с изучаването на нумерология (иначе съм навътре в математиката по принцип).

Ще го обясня така - да вземем една компютърна игра и да си представим, че човечетата вътре са реални същности. Те могат да изучат играта, да отразят явленията в нея и закономерностите, чрез които се проявяват, но не могат да докажат директно съществуването на разработчиците и да обяснят из основи тяхната работа... О, напротив, оставам точно с обратното впечатление за него. И нека не даваме ограничено определение на термина "паранормално", защото се оказва, че е доста широко понятие - с лежанката беше просто пример (сега съм на 160 килограма, спрямо моите 75, което е добри цифри, така, че ще видим - впрочем, възраст и начин на тренировка не касаят никого, но явно не сте тренирал).

Аз ще ти отговоря - няма да има такава система въобще. И, говорейки за това как природата се възпроизвеждала, ще ти дам нещо за размисъл; кой е този "естествен" процес, който кара биохимичните реакции например да се формират в цялостен организъм (забележи, че използвам "се" - сегашно време). Тъй като това е доста изкуствено поведение за самите биохимични реакции - да създават завършен организъм, с много сложна геометрия и разнообразни структури, нанесени една в друга и работещи в перфектен синхрон.

Няма как да очакваш доказването на нещо, което се счита за фундамент на реалността, да бъде подобно на доказването на наблюдаемите в самата реалност явления, не мислиш ли? Още повече, че днешната наука има просто способността да отразява света, но не и да го обяснява на фундаментално ниво. Единственото доказателство, което ние на практика сме способни да изведем и осмислим, е косвеното. А Джеймс Ранди е един медиен палачьо, нищо повече. Ако забелязваш, доста добре си подбира тези, които "оборва" (все някакви евтини фокусници, които, честно казано, се досещам на момента как си изпълняват номерата). А и тази негова награда сякаш няма никаква юридическа стойност - и да я спечели някой, гарантирано ли му е, че ще си получи парите веднага? И още повече - какво означава паранормални сили? Ако аз примерно вдигна 1 тон от лежанка, ще ми дадат ли наградата?

Гравитацията на Марс е по-ниска отколкото примерно на Земята и съответно най-лекия елемент водорода не може да бъде задържан в състава на планетата и атмосферата и. Съответно без водород няма как да се образува молекулата на водата. Интересен въпрос е ако в миналото е имало вода значи масата на Марс трябва да е била значително по-голяма и по какъв начин после планетата е олекнала така, че да загуби водорода и съответно водата?

Ако приемем, хипотезата изразена в статията за вярна, не смяташ ли, че Марс е олекнал доста, губейки тези огромни количества вода в космоса, а не обратното т.е. да олекне, оттам да намалее гравитацията и след това да изгуби водород. Водата също има маса. Освен това не виждам как ниската гравитация може да бъде причина да се изгуби водород, който е във вече свързано състояние т.е. е под формата на вода. Така или иначе Марс в момента е мъртва планета, тъй като няма магнитно поле и не виждам какъв интерес може той да представлява като евентуална бъдеща колония на земните жители... освен може би за добив на някакви минерали. Ние имаме на разположение жива, дишаща,разумна планета Земя, която всячески се опитваме да умъртвим от известно време насам, а в същото време кроим планове за колонизация на планета, която е мъртва и негодна за живот.

сагласен сам с коментара ти.относно това че марс е мартва планета сащо, но марс може да баде варната кам живот. парво трябва да се задвижи гео-динамото за да саздаде магнитно поле, това може да стане сас серия от контролирани сбласаци с астероиди. астероидите сащо така ще доставят и водата на марс. от сбласаците не само ще се достави вода и ще се задвижи геодинамото, но ще почне и услиена вулканична деиност която ще задвижи ихварляне на тонове парникови газове в атмосферата. от това ще последна покачване на температурата и понижаването на температурните амплитуди в резултат на което ще има и изобилие на течаща вода. колкото до това дали си заслужава мисля че няма две мнения по вапроса още една планета би решила проблема с повишаването на популацията, би била и стартова площадка за мини операции вав астероидния пояс и други работи.(сещам се за поне 20-на неща но не искам коментара ми да прераства в роман :) п.с. извинявам се за грешките от транслитерацията

Не се сещам за друг процес при който водата да бъде загубена в космоса. Загубата на водата разбира се е засилило ефекта на олекване. Би било интересно да се направи мат. модел и се пресметне сегашната маса на планетата плюс масата на предполагаем океан дали ще се получи маса с гравитационно поле достатъчно силно за да задържи водорода. В природата постоянно протичат процеси на разлагане на водата и на нови съединения под въздействието примерно под въздействието на космическа и слънчева радиация. А иначе си прав за лошото стопанисване на Земята и че Марс е мъртва планета и предлага много по-неблагоприятни условия за каквото и да е развитие.

Отговор до ТТ. Не се сещам за друг процес при който водата да бъде загубена в космоса. Загубата на водата разбира се е засилило ефекта на олекване. Би било интересно да се направи мат. модел и се пресметне сегашната маса на планетата плюс масата на предполагаем океан дали ще се получи маса с гравитационно поле достатъчно силно за да задържи водорода. В природата постоянно протичат процеси на разлагане на водата и на нови съединения под въздействието примерно под въздействието на космическа и слънчева радиация. А иначе си прав за лошото стопанисване на Земята и че Марс е мъртва планета и предлага много по-неблагоприятни условия за каквото и да е развитие.

да имаше вликия македонски тихи океан но вече го няма

Енергията трябва да е вложена по строго определен от конкретна технология начин за постигане на определен очакван и конструктивен резултат който може ад повиши порядъкав системата. Всеки взрив също внася локално голямо количество енергия в системата, но не изглежда да води до по-голям порядък, а обикновенно внася силен безпопрядък в нея. Кръговрат в приородата има зашото така е проектирана за да поддърба жизненаната среда на човека. Без поддръжка този порядък постепенно пренинава в хаос благодарение на действащите визични закони и енергията от слънцето ускорява чувствително този процес. Затова всичко създадено от човека трябва да се поддържа за да същестува и работи в изправност. Благодарение на същият процес всички организми на тази планета стареят въпреки поддръжката и умират след определено време. Човека също усилиено подпомага този процес на увеличаване на ентропията в последният век. Не съм чул някой човек с конкретни намерения да разчита на случайносттта и ненасоченото енергийно въздействие за да получи някакъв удовлетворителен резултат и повишение на порядъка в системата локално. Винаги използва интелект и технология за цела. Природата е прозиведението на интелекта, а не самият интелект. Има компютърни алгоритми които вземат решения вместо човека и могат да управляват сложни физически системи. Но те не са интелект, а само само продукт на интелекта, който ги е създал и който имитират. Природата е произведение на висшият интелект - Творецът и законодател на тази вселена. Действащият принцип е че по сложното е изградено от по-прости елементи, но тези по-прости елементи се организзират от Висшият разум , който създава по-низшият разум с по-ниска от себе си функционалност. Обратното е невъзможно в тази вселена с тези действащи физични закони.

"Кръговрат в приородата има зашото така е проектирана за да поддърба жизненаната среда на човека." Единствено с това не съм съгласен. Земята не е нарочно пригодена за жизнената дейност на човека. По-скоро той е създаден с такива жизнени показатели, които съответстват на тази околна среда и съответно успява да оцелява в нея.

Планетата е създадена с идеята за човека а не обратното. Каква ще е причината да поддържа такава сложна екосистема , където всеки организъм има своята ключова роля, ако не за да поддържа оптимални условия за живота на божието творение?

"Те хората са осъзнали далеч назад, че слънцето минава по небето телгено в колесница, а нощем минава в подземни тунели за да се качи отново на небето през деня." Смесваш митовете с религиозните учения. Има разлика между двете.

Как да обясня на един агностик идеята за Бог, след като за теб съществуването на Бог е или неизвестно или непознаваемо по подразбиране. По-лесно ще ми бъде да убедя вълкът да другарува с агнето вместо да го яде. Но нека да опитам да сложа поне едно начало. Твърдолинейните последователи на науката вярват, че нещо съществува единствено ако могат да го измерят физически, химически или поне да го изчислят математически. Не е възможно на настоящият етап с такива методи да докажеш съществуването на духовното начало - можеш ли да претеглиш душата на човек или да я замериш с уред в някаква мерна единица, за да докажеш, че съществува. Нима можеш да обясниш как йогите левитират или лежат върху дъски с набити гвоздеи докато отгоре минава 2-тонен камион? Дали можеш да измериш как Ванга е достигала до своите пророчества или как Джуна Давидашвили лекува с ръцете си? Има много реално случващи се неща, които не можеш да измериш или обясниш на базата на съществуващите достижения на науката, но това не значи, че те не се случват и не съществуват като явления.

dobrin

лuzат

Температурите на Марс са много ниски, средната е минус 60-65 градуса Целзий, ако е имало океан ,то той ще е пребивавал замръзнало състояние,с изключение на тесният екваториален пояс ,където Т. се качва над нулата. В статията не се казва ,как е изчезнала водата на Марс. За да има толкова вода трябва да има и доста плътна атмосфера.но гравитацията на Марс е ниска ,едва 38% от земната и той не би могъл да я задържи.

температурата на марс е ниска в момента поради липсата на атмосфера. парвите 800 милиона години след образуването на марс е дествало гео-динамо подобно на това на земята, което е саздавало електромагнитен щит. след като електомагнитният щит е изчезнал атмосферата заедно сас водата която се е изпарявала постепено е била отнасяна в космоса от сланчевия вятар.остатаците от този океан (10-15%) се предполага че се намират под повархноста на планетата погребани от прашните бури които продаляват с месеци на марс и могат да обхванат цялата планета.друга причина за изчезването на атмоферата е от сбласкването на атомите в горния и слои при което по леките атоми като водорода и хелия придобиват достатачно скорост да преодолеят гравитацията (земята губи 3 кг водород и 50 грама хелии всяка секунда). надявам се че коментарат ми ти е помогнал. п.с. извинявам се за грешките от транслитерацията

Енергията сама по себе си не внася порядък в системата независимо дали е отворена или затворена ако не е контролирана и правилно насочена според предварително обмислена технология от висш интелект. Хората така произвеждат благата. Никой не внася енергия по случаен начин за да очаква конструктивни и функционални подобрения в определена област. Може лесно да се убедите в това когато се сетите как влияе слънчевата енергия на материята и до какво води тя. Дали до организация и промяна от просто към по-сложно или от по-старо към по-ново или обратното. Оставете си къщата или колата без поддръжка под открито небе и ще разберете значението на думата ентропия и неконтролирано енергийно въздействие.

Чудно ми е защо висшият интелект не си е организирал енергиите, ами ги оставя да ми скапват колата и къщата? Подобно нехайство е привично по-скоро за низш или липсващ интелект.

И аз, както The agnostic, смятам, че приведените от теб аргументи са неубедителни. Ако се абстрахираш от въведените от човешката цивилизация промени в околната ни среда, ще видиш, че на Земята има един съвършен, хармоничен механизъм. Атеистите го наричат Природа или природен кръговрат, а за привържениците на духовното начало той е творение на Висш Разум. Що се отнася до затворените и отворените системи, смятам, че във Вселената едва ли има изцяло затворени системи - всичко е взаимно-свързано и всеки елемент си взаимодейства с останалите елементи т.е. планетите, звездите, звездните системи, галактиките и галактическите купове - всички те представляват един съвършен механизъм. И едва ли този механизъм се е създал от само-себе си по пътя на природната еволюция - именно тук е разликата между схващанията на агностика и моите.

Не случайно за древните египтяни Слънцето е било Бог ;) ето ви мощна енергия, "божествена",даваща начало на всичко живо на планетата, проникваща навсякъде, и дори на суб атомно ниво. Хората са го осъзнали далеч далеч в дълбока древност.

Статията е ориентирана куъм хипотетичната но никога недоказана космическа и биологична еволюция, но без да се отговори на въпроса кое е фундаменталното необходимо условие което трябва да бъде изпълнено за да е възможен еволюционен процес при наличие на подходщи за целта физични закони, всичко свързано с тези теории е безполезна риторика и спекулиране. В момента действащите физични закони увеличават ентропията с времето и не толерират самоорганизацията на материята от просто към сложно, а действат в обратна посока и винаги ентропията е поне една крачка напред преди всяка дребна проява на някаква форма на самоорганизация възможна на най-ниско ниво.

Въпреки че си толкова помпозен и с мания за уникалност във вселената нещата се случват и не можеш да им повлияеш с кухи теории!

Спахте ли добре през нощта? Струва ми се че бъркате поста?

Фундаменталното необходимо условие за еволюционен процес не се признава от съвременната наука и по тази причина скоро няма да бъде открито. Това е Бог или по-точно вселенският разум, който пронизва материята на всичките и нива - от суб-атомното през планетарно, галактическо до вселенско. Докато науката и религията не осъзнаят, че представляват двете страни на една и съща монета и не заработят заедно няма да има никакъв съществен прогрес в изучаването на околния ни свят. Всички достижения на науката до момента са фрагментарни т.е. показват ни малки късчета от общото цяло и затова повечето хипотези и теории са доста неубедителни. Все едно да се опиташ да отгатнеш каква е картината на пъзела, докато си наредил 1 милионна част от него и дори нареденото не е събрано на едно място, а е разпръснато в ъглите на пъзела.

Моля посочи си източниците за написаното от теб.

Напълно е възможно остатъци от марсианска цивилизация да са дошли на Земята. Ако погледнем древните източници, в шумерската цивилизация епосът на Гилгамеш, в Индия Рамаяна, Египет,при маите. Въобще навсякъде в древността се говори за същества, дошли от небесата.Дори Библията описва подобно събитие, прочетете за пророк Йезекиил. Това НЕ може да е случайност, нито пък да е изцяло художествена измислица на древните автори от различни краища на света.А според мен, тези същества дошли от небето, са по-скоро марсианци, а не от дълбокия Космос, доколкото Марс е най-близо и напълно възможно да се преодолее като разстояние със живи същества на борда на космически кораб.

Възможно е твоето твърдение да отговаря на истината, защо не? Това което ме озадачава е, че в такъв случай би трябвало марсианците да са се развили много по-рано, разбирай по-бързо, от тукашните разумни форми на живот. Какво би породило такова ускорено развитие, при което дори междупланетните полети ще са овладяни? А в същия момент по повърхността на Марс няма нито една следа от разумна дейност.

Ами ние на практика не знаем дали няма следи от разумна дейност. Няма как да сме сигурни, че НАСА не са открили нещо, което на този етап не се оповестява.Лично аз смятам, че има много сериозни основания да се правят толкова много проучвания на Марс. И предстои да се изпратят още и още прецизни апарати за изследване средата на Марс. Та може да са открили нещо, свързано с минала цивилизация. И все пак, докато не отидат хора на "на място" така да се каже, не можем да знаем със сигурност какво е и откъде произлиза.

Ти остави вода, ами ако нефт бликне там? Или пък ънобтейний?

Нали на Земята намират отломки от метеорити дошли от Марс! Ако е имало такъв голям удар на Марс, който да изхвърли в космоса такива парчета и те да достигнат до Земята, защо този удар, да не е изхвърлил в космоса и голям процент от въпросния марсиански океан? И той също да е достигнал под формата на огромни ледени късове, нашата планета! За Библейския потоп четем - "Всичките извори на голямата бездна се разпукнаха и небесните отвори се разкриха. И дъждът валя на земята четиридесет дни и четиридесет нощи. Водите се усилваха твърде много на земята, така щото се покриха всичките високи планини намиращи се под цялото небе. Петнадесет лакти (30 метра) по-горе от тях се издигнаха водите, та планините се покриха." Ето така може би е дошъл океана от Марс на Земята? :)

"Нали на Земята намират отломки от метеорити дошли от Марс!" Това е хипотеза, при това малко вероятна. За марсианския океан дошъл на Земята под формата на потоп, предполагам се шегуваш. Потопът на Земята е много по-вероятно да е предизвикан от сблъсък на Земята с голям метеорит или комета. Друга причина може да е рязка промяна в климата - затопляне при което изпарението на вода от водните басейни се е увеличило също така рязко и след това същата тази много вода е падала обратно под формата на прекомерни валежи + топене на ледените шапки по полюсите.

Преди няколко милиона години на марс имаше развите цивилизация. Тя се радваше на благосъстояние и небивал успех. Но както хората тук и там се разчиташе на изкопаеми горива и горими материали. Това довело до огромно по мащаби замърсяване и променило атмосверата. Живота бил невъзможен. И тогава се построиха корабите. Трябваше цивилизацията да бъде запазена. Качиха се много млади мъже и жени, но технологията не беше пробвана до тогава. Всички те измряха поради грешка в навигацията попадайки в гравитационното поле на Юпитер. След това построихме нови кораби , оцелелите се качихме и тръгнахме. Към земята. Два от корабите се разбиха при кацането, третия в който бях аз успя да кацне. Другите потънаха в дълбокия космос. Тук на земята ни очакваше адът. Един от корабите катастрофирайки предизвика ядрена зима. Почти всичко измря. Оцелелите се изправихме срещу армия от динозаври тъкмо започващи да развиват интелект. Много от нас загинаха. Спаси ни факта, че настъпи ледников переод. Динозаврите като всички огромни гущери забавиха реакциите си и това ни позволи да ги унищожим. По време на ледниковия переод, успявахме да се прехранваме от замръзналото динозавърско месо. Популацията ни нарастна значително. Започнахме да се разселваме из планетата. За съжаление всички технологии бяха изгубени повреме на войната с динозаврите и трябваше да започнем отначало. Е резултата е това което виждате. Всички родени на тази планета получиха генетични деформации от които започнаха да остаряват и умират. Много от нас през годините загинаха, бяха убити. Вече незнам и колко сме останали. Кацнахме 12000 но днес дали има и хиляда от нас да са живи. Като гледам цивилизацията създала се тук се движи в същата посока на самоунищожение. Разберете съсипете ли тази планета - край! Друга подходяща за живот до тази звезда няма! Това е.

Супер го изкара :) Само ако може динозаврите да са измряли от глад поради липса на растителност а не от забавени реакции защото не са баш като гущерите а са топлокръвни ;)

...то маи каквото и да каге човек: и да, и не -все моге да се примеме за вярно/невиярно.. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Типичен псевдонаучен шаманизъм.науката се напълни със оракули които изказват смнели ххипотези базирани на дигитални симулации с които можеш да докажеш всичко, което те устройва и ти пасва на душевните нагласи.

...пак изхвърляния в името на сензациите. "Районите в близост до полюсите " са полярните шапки на Марс. Отдавна е установено и доказано, че се състоят от "сух лед" - замръзнал въглероден двуокис и ...съвсем малки количества вода. От статията излиза, че те са съставени само от вода - като земния лед. Отиваш на планетата, слагаш буца лед на газеничето и пиеш топъл чай: )))....при всички случаи, океанът и реките текли на Марс в далечни геоложки епохи не са били от водата, която знаем днес.Днешната марсианска атмосфера се състои от 96% въглероден двуокис, или както е прието днес - въглероден диоксид. Това не е никак случайно.Част от марсианската "вода" вероятно при катаклизъм се е изпарила в атмосферата, другата по-голяма част - в космоса.Иначе е много привлекателна хипотезата преди стотици милиони години на червената планета да е имало реки от питейна вода, местна цивилизация, която си построила пирамидите и сфинкса.След катаклизъма, марсианците дошли на ...Земята и тук също си построили пирамиди и сфинкс: ).....

Spirit

Изобщо не е установено, че полярните шапки се състоят от сух лед. Това се предполагаше преди около 20 години, но сега вече категорично се приема, че полярните шапки всъщност са замръзнала вода,точно като нашата.

Само че с малко повечко деутерий, щото протият се е изприл.. :)

не съм съгласен, но това е лично мнение. Двете са свързани - вода и атмосфера.от нашата вали дъжд - може да се пие, нали?? няма как там атмосферата да е от 96 процента въглероден диоксид, а в шапките да си има чиста вода....просто едно време имаше наука, а днес всичко е ...сензация.Вижте какво става - мине, не мине някой ден и хоп, открили нова "годна за живот" планета....отдалечена на някакви си 200 000 светлинни години от нас....

Spirit

Преди около 350 милиона години на Земята е станало така нареченото "голямо измиране"- почти нищо не е останало освен някакви си микроорганизми.Каква е конкрената причина-това никой не знае. Само след няколко десетки милиона години-земята отново гъмжи от живот, настъпва ерата на динозаврите. Тези милиони години са абсолютно нищо от астрономическа гледна точка. От къде е сигурно, че подобни процеси не са започнали да се случват и на Марс в недалечното минало и той да изглежда такава безплодна пустиня сравнително отскоро-само от някакви си десетина милиона години.

Говорите за неща които няма как да се потвърдят и не са документирани от никой жив свидетел а са хипотези на еволюционната теория, която отдавна е изгубила връзка с реалността.

Spirit

Интересно обаче как точно учените определят възрастта на океана на 4,5 милиарда години, а не примерно на 425 милиона години.

Имало е, но са дашли древните македонци и са го пресушили.

Ако е бил от вода - да, ама ако е бил от водка... тогава руснаците ще трябва да са свършили тая работа...

Според мен водата е изчезнала поради човешката бездарност в далечното минало. Същите същества населили по-късно Земята, за да запазят потомство

Нищо не е имало, няма и няма да има.

ти ще кажеш!

А китове имало ли е в тоя огромен океан? Не требе ли да намерят кокали от поне един огромен кит там?

ами ако отидеш с една кирка да покопаш може и да намериш. запиши се в мисията за марс

Има кичове - останки от кича на измрялата марсианска цивилизация - свинксове, пирамиди (фараони) и балъци за милиони.

Yankee, go home!!

Нещо не разбирам, как планетата ще изгуби водата си в космоса? Някой може ли да обясни? Ама без простотии, моля.

Изпарява се.

Че то и на земята се изпарява, ама не отлита в космоса.

слънчевия вятър я издухва

Какъв е този "Арктически океан " на Земята в заглавието? Не знам да има такъв. Има Северен ледовит океан.

Ма той Северен ледовит, ма

добре де като е имало толкова вода как не е останала една бактерия поне. нема и следа от живот там. станге, ах? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.