Откриха озонов слой на Венера

Откритието показва, че човечеството може да проучва атмосферата и на екзопланети

Обратно в новината

Коментари - Откриха озонов слой на Венера | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

сега трябва да спасим озоновия слой на Венера, на Земята вече го спасихме

Все пак там има водна пара и атмосферата освен сярна килселина е основно въглероден двуокис. Така че от него може да се извлече кислород. А въглерода е основният материал на живата материя. Заради Венера ги е страх от парниковият ефект, който там води до неочаквани в началото температури от примерно 470 градуса. А в началото са очаквали на места да е 45 градуса. Не случайно наричат Венера двойник на Земята. Има сходни размери и гравитация. И спорят трябва ли да се тераформират планети, примерно с ядрени взривове. На пръв поглед е напълно неморално, да освиним друга планета според нашите разбирания. Условията там може да са подходящи за разни живи същества на Земята, като покрай вулкани, например в Атлантическият океан, където се разделят земните плочи и се хранят със сяра, и са под голямо налягане.

От какви материали ще се произведе колонията, проводниците, процесорите, екраните, хранителните вещества...? Откъде ще се добиват в продължение, след като вече сме се установили там?

ще се пращат от земята ... поне първите 50 години.

Как от къде - от Китай.

Условията на повърхността на Венера са като в седмия кръг на Ада - 500 гр.С, 90 атм. налягане, кипяща сярна киселина на капчици. Абсолютно невъзможно за обитаване. Най-дълго оцелелият космически апарат там е издъхнал след едва 17 минути ! Най-подходящата височина за обитаване на Венера е 50 км. Там температурата е 27 гр.С, налягането е 1 атмосфера и гравитацията е около 8.5g или около 85% от земната. Освен това на тази височина се наблюдава и квази-магнитно поле, генерирано от триенето на няколко йонизационни слоя в атмосферата, движещи се с около 350 км/ч около планетата. Една земна колония, носена от този вихър, ще прави една обиколка на планетата за 4 земни денонощия, вместо за 120, колкото трае едно Венерино денонощие. Това магнитно поле е от съществена важност за защита на бъдещите летящи колонии от слънчевата радиация, която е в пъти по-силна от тази около Земята, тъй като Венера е с 50 млн. км по-близо до Слънцето от Земята. С откритието на озонов слой, макар и 1000 пъти по-рехав от земния, имаме и някаква ултравиолетова защита. Имаме и още слоеве атмосфера нагоре, за защита от метеорити. Излиза, че условията за колонизация са направо прекрасни, възможно най-добри от цялата Слънчева Система, извън Земята - позволяват работа в открита атмосфера с обикновен костюм, без да е под налягане. И кислородна бутилка, разбира се. Ако и атмосферата беше с химически състав като земната, щеше да е супер, но за съжаление не е. 95% СО2, малко азот, плюс доста сярна киселина във вид на облаци от фини капчици, за радост разположени основно под 50 км височина. Така че имаме в изобилие суровини за производство на кислород и въздух, водород - за гориво, и Вода. Материал за изграждане на колониите ще бъде доставян от Луната - сглобяеми елементи от Базалто-фибърен композит - 3 пъти по-здрав и 3 пъти по-лек от стоманата. Енергия ще се доставя основно от соларни панели - слънчевата радиация е поне 10 пъти по-висока от земната, а гориво и нощна ел.енергия - от MOH Gas централи. Масовото заселване и изграждането на гъста мрежа от стратосферни аеростатни станции на Венера ще създаде естествено засенчване и рязък спад на парниковия ефект на повърхността , с вероятност след няколкостотин години например да имаме постепенно тераформиране и създаване на условия на повърхността, близки до земните.

немислеа

След летящата колония на Венера, приказките на Мъск за колонизиране на Марс ми се виждат къде къде по реалистични. Откъде ще се добиват руди за производство и обновяване на оборудване? Откъде ще се добива желязо, мед, платина, алуминий, силиций....? Просто на Венера няма как да се добива, няма как да се копае. Затова Марс...ако го замърсим...спокойно може да се добиват материали(каквито има). Може да се строи на повърхността или под нея. Някак си по перспективно и реалистично ми се вижда. Въпреки че в дългосрочен план...живот зад стъкло или в изолиран микроклимат на кораб-не е живот и не е решение. Човечеството е свикнало на свободата в действията и живота на Земята и няма да се задоволи с живот в скафандър или кораб. Ще се търси начин условията да се направят близки до тези, които имаме сега или да се търсят готови такива.

"Според някои астрофизици от НАСА тази височина е подходяща за създаването на летящи във въздуха колонии"-мале каква глупост... Каква ще е ползата от колония във въздуха!? При положение че на повърхността е прекалено горещо и не може да се слезе. Единствената полза е че ще обира малко уве лъчите и радиацията.А ресурси, материали-откъде? ПС Ако се получи токов удър на колонията, както се рее във въздуха...няма ли да падне?

Ползи много може да има. Например добив на сяра. А каква е ползата от МКС?

Добив на сяра на Венера не е добра идея. Първо, защото няма данни там да има изобщо сяра. Второ, при цена около 70 долара за тон, няма как да ти се върже добра продажна цена при разходи около 50 000 долара за КИЛОГРАМ - да я изкопаеш (при 500 градуса и 90 атмосфери налагане) сярата, да я метнеш на космически кораб и да я доставиш на Земята, на 50 милиона километра разстояние (шест месеца път). Работата е там, че едва ли има полезно изкопаемо, вкл. злато, платина и др., което да може да издържи на ценовия кантар. Така че остава единствената причина да правим колонии там, за която се сещам - оцеляването на човечеството.

С безпокойство наблюдавам неграмотността на коментарите. От този за малко да получа удЪр.

Мал шанс, нищо де, другия път вече обезателно трябва да получиш ;)

Има една достатъчно важна причина да правим колонии на Венера, макар и летящи, Любителю. Причината е, че е напълно възможно да се случи събитие, което да изтреби всичко живо на Земята или дори да унищожи напълно планетата ни, като Астероид например, или малко по-силно слънчево изригване. Всеки момент също така например се очаква изригването на Йелоустоун или Кампи Флегреи, или и двата супер-вулкана заедно, което би било катастрофално за цялото човечество. Ако спре тока, колонията няма да падне, защото ще бъде АЕРОСТАТ - тоест, ще се крепи постоянно там горе благодарение на балон, пълен с водородни контейнери, който балон ще е по-лек от атмосферния газ (СО2). Освен този балон може да има и електро- или газови пропелери за регулиране на височината и компенсация на разликата в налягането, но тока няма как да спре, защото ще идва от система соларни панели върху аеростати около планетата и от нон-стоп работеща MOH-Gas - електроцентрала.

Ресурси и материали биха могли да се добиват на място на Венера само ако се реши проблема с огромната температура, налягане и киселинност на повърхността. Има един-единствен материал, който би издържал сравнително дълго (няколко месеца) при тези условия и това е Циркониевият Диоксид (ZrO2). Той е извънредно здрав материал (правят зъбните коронки от него), топи се при свръхвисоки температури - > над 2715 гр.С, и е устойчив на окисление / киселини, но при стайна температура. За 500 градуса ще трябва да се охлажда постоянно. Представям си една кула, висока 50 км, облицована с ZrO2 тухли с вградени тръби, по които тече вода, охладена на 50 км височина и подавана с помпи надолу. В кулата ще се движат асансьори, които ще доставят надолу, вкл. под повърхността, роботизирани машини и инструменти, а нагоре - изкопаната руда, която ще се преработва в заводи, разположени върху Аеростатни платформи. Другият вариант е доставка на базалто-фибърен композит (основният строителен материал) и други материали, от Луната, с кораби. Струва ми се, че така ще е по-евтино и безопасно.

Eто отиваме на Венера.

Решено, нали :)

На 70 километра височина гравитацията щяла да е като земната... що за глупост.

Ако са неподвижни ще е горе долу така може със самолети-кораби с перки и слънчево захранване да се движат, като върху вода с тази гъста атмосфера при скорост от стотина километра в час.

На Земята гравитацията на морското ниво е 1G, на Венера е 0,9G. Т. е. е по-ниска от земната. На 70 км височина няма как да е по-висока и да достигне 1G.

85% от земната на 50 км височина. Или 100кг човек там ще тежи 85 кг.