Руски и френски изследователи са открили озонов слой в атмосферата на Венера, съобщава Вести.ру.

Откритието е описано в научна статия, публикувана в списание Icarus от група, ръководена от Емануел Марк от лабораторията LATMOS във Франция.

Вижте снимки от Венера >> >> >>

Астрономите са открили озоновия слой благодарение на ултравиолетовия спектрометър, който работеше на борда на орбиталната сонда "Венера експрес". Тя приключи мисията си пред 2015 година, но анализът на получените от нея данни продължава и до днес.

От 2011 година се знае, че в атмосферата на Венера има озон, но едва сега учените успяха да докажат наличието на постоянен слой на височина около 70 километра над повърхността на планетата.

Според някои астрофизици от НАСА тази височина е подходяща за създаването на летящи във въздуха колонии. Те няма да се сблъскват с екстремни температури и налягане, гравитацията ще е сходна със земната, а слънчевата енергия може да е достатъчна за генерирането на енергия, тъй като количеството светлина ще е повече, отколкото на Земята.

"Откритата концентрация на озон в атмосферата на Венера е около хиляда пъти по-малка, отколкото на Земята", казва Марк.

"Това показва, че чувствителността на наблюденията в ултравиолетовия диапазон е достатъчно висока, за да открие озон на екзопланетите, намиращи се в други звездни системи", допълва ученият.