Коментари - Българи създадоха печка на дърва без дим | IT.dir.bg
назад

Българи създадоха печка на дърва без дим

Двама IT-специалисти от Хисаря са намерили начин за отопление на дърва, който не замърсява въздуха.

Обратно в новината

Коментари - Българи създадоха печка на дърва без дим | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

IT специалисти създават печка на дърва. Четох до тук.

В момента работя над печка, която изгаря бездимно парцали, гуми, пластмаса и хита в последно време - дрехи. (Впрочем, дрехите втора употреба, внесени от Европа, са предимно от изкуствени материали и отделят много топлина, за разлика от старите дрехи на баба ми, които са от истински памук и вълна.) Новата печка, която сам измислих, ще може да гори и въглища, и дърва, даже и пелети, но помислете си кой ще си даде парите на "Топливо", при условие, че може да използва безплатно гориво. Разработката е много перспективна за страната, но има интерес и от чужбина. Както написах, изгарянето е бездимно и се извършва с катализатор. Отделя се само чиста дестилирана вода, която може да се използва за пиене, тъй като не съдържа хлор, нитрати или уран, за разлика от чешмяната. Очаквайте скоро новини как са протекли изпитанията. За сега имам много поръчки. ;)

Изритайте "посредниците" по пътя на тока до потребителите, че да поевтинее примерно 2 пъти, след което всинца ще се отопляваме екологично (елцентралите да са с пречиств.инсталации на газовете). А "ракетата" си я заврете.

Къде да я заврем?

Там.

Да вземат да обучат "монголите, римляните" да горят ефективно и да не ни тровят с всякакви боклуци.

такива печки има в интернет - в ютюб - под път и над път. Не са изобретили абсолютно нищо - просто са копирали много стара технология, до която българите така и не са дорасли да копират вече 100 години, откакто се ползва на запад. Евала! гении

ние правим роботи, а те печки на дърва ?!!

Технологията не е нова и е приложена в руските зидани печки, където димът минава през много и различни пътища. После американците взимат тази технология и строят така наречените печки "Ракета". Има и добри японски разработки на темата. Това което прави момчето от Хисаря е, че вкарва тази технология в метална печка, която е удобна за пренасяне. Искам обаче дебело да подчертая, че всяка печка с електронно регулиране на горенето е ПО-ЕФЕКТИВНА от Гамерата/Ракетната или подобни. Най-малкото, защото се регулира топлината на изходящите газове. Когато обаче горивото е цяло дърво (т.е. не е пелети/екобрикети и т.н.) не може да се използва електронно регулиране на горенето (не се знае колко е калорично дървото), тогава Гамерата/Ракетната са най-удачни (от гледна точка на разход на дърва и вредни емисии).

рашистките "зидани" печки с ламбда сензор и микроконтролер ли са? технологията в гнилия запад е светлинни години напред...

айде ходи да си сереш политическите и идеологически лайна на друго място...

В руската зидана печка, която всъщност е финландска, няма вторично високотемпературно изгаряне на газовете.

Не искам да подценявам момюетата и ефективността на уреда, но в 21 век не е нормално да се отопляваме на дърва, въглища, отработено масло и т.н. Вместо държавата да промотира и стимулира употребата на чисти и достъпни горива - тец, газ и електриюество - хората в европейска Българияа събират дърва и въглища по блоковете, изхвърлят пепел и др вредни вещества които всиюки дишат и после се лекуват...Нещо не е наред в тая държава!

Ти защо реши, че България е в 21-ви век, а не в 19-ти, например?

Българинът гледа кое му е по-евтино. Финансовото стимулирането ще свърши работа. (както по-високи налози за дърва/въглища, така и субсидии за ток/газ/тец). Също трябва да се забрани горенето на гуми/дрехи/индустриални материали за отопление ;)

Кажи го на хората по Балкана - ТЕЦ не са и помирисвали, а тока спира за по 2-3 дни зимата... София не е България, има места дето печката няма алтернатива.

Та викаш в селата по Балкана се топлят на печки за по 1200 лева? Няма причина да имаш подобна печка в жилище.

Нещо бъркаш исторически времето,в което живеем хората в Балкана!Мнооого по-напред сме от другите!И българинът не гледа кое е по-евтино,а по-работещо!!!

Като се има предвид, че и в София сигурно още има ТЕЦ, които затоплят водата с твърдо гориво.

Всички тецове в София от 25 години са на природен газ.

Очакван двубой. Едните знаят как се палят печки. Другите знаят какво е ракетна печка. Кажете, моля, трябва ли да ползваме такива печки или не?

Ако нямаш по-изгодна възможност ползвай.

Големи сте малоумници повечето тук!Голяма,част от населението в България все още се отоплява на дърва и въглища!Включително голяма част от София-от където и мрънкането за мръсния въздух!Хората са направили нещо с което може драстично да се намалят замърсяването на въздуха, разходите за отопление и да не се използват въглища за битови цели!Какво като са IT?!? Повечето тук и за овчари не ставате но иначе сте специалисти по всичко - от тенис до космически науки!!!!

Да бе, открили топлата вода. И като ти оферират 1500 лева за печка ще кажеш хлъц. Давай нещо друго!

Очакваме скоро млади дървосекачи да патентоват нов тип компютър. И непременно да се подчертае, че са дървари - за подсилване на ефекта или за шоу.

Пиролизните газове са открити много отдавна. Дървата тлеят в среда с недостиг на кислород, а отделените газове изгарят вторично с допълнително подаден въздух. На този принцип около Втората световна война има създадени автомобили с газгенератори на дърва. В по-нови времена на този принцип работят пиролизните котли и горивни камери. От тази "ракета" се различават по подаването на вторичен въздух. Оттам идва и ракетното бучене от изгаряне на газове с голяма скорост.

Шлосер съм и създадох език за програмиране. Казва се боа и е модифициран питон.

Искаш ли да ти покажа моя питон?

От дъждовни червеи се интересувам само неделя, като ходя на риба.

Хората по света се съревновават да създадат най мощната ракета(Сатурн) , а ние се занимаваме с печки за дърва. И това е ниво.

Всъщност, ако погледнеш сайта на тези ГАМЕРА, ще видиш, че изнасят тези кюмбета за САЩ. И няма свободни количества до есен 2018. та не ми се прави на сложен.

Незнам къде ги изнасят но в америка не се отопляват на дърва по ред причини! Даже камините им в най-добрия слуюай са на газ и много рядко на дърва (прекалено е скъпо). Бъдещето на дървата е в гората а не в печките!

То IT специалист задължително трябва да минават след третата година на психиатър.

Страхотно. Даже и аз дето гола вода по науките, с малко търсене по нета и логика на средно ниво, може да си направи такава печка. Между другото същото важи и за айфона, ама маркетинга там на ниво и трудно се копира..като повечето западни продукти разбира се...много лъскаво а вътре един чип от Китай и 2 батерии от същото място. Моя съвет към тезо момчета е да не си губят времето с глупости...да се хванат да се научат как да продават и да правят маркетинг ала западен стил...след това и ползвана клечка за зъби ще могат да продадат и да им възхищават на "ума"!

Изводът от коментарите е че Българи и Руснаци след Чушкопека и бързовара сега мислят как да създадът......ПЕЧКА НА ДЪРВА ???!!!!!????

А ти как мислиш, суспер ли е в 21 век да мислиш печка на дърва та каквато и да е тя??? Поне нещо на ток с голямо КПД да бяха измислили!!!

То всеки нагревател на ток гони 95-100%, защото загубите му са точно отоплението, ама ти да се изкажеш по въпроса.

Е добре щом е така отоплявай се на реотани ама после като получиш сметката на ток да не се облещиш. А някъде по света не само не се отопляват на дърва а не използват реотани. И за енергията която влагат получават по-висока температура отколкото ти с реотана.

Нямам представа за интелектуалното ниво на автора на поста, но вече доста години из нета се публикуват решения, основаващи се на този принцип. "Автора" на това писание да въведе "rocket stove" в която и да е от търсачките и ще види хиляди такива "създания". Аман от графомани.

Гамера? А защо не Годра или Мотра?

А на рекламата - мургав Кикучийо с голямата катана, в съзвучие с маркетинговия сегмент на този продукт.

ИТ специалисти - те това нещо като нарицателно ли или научна степен, без значение в каква област е?

Мда. Нещо подобно на IT първа цигулка от Софийската филхармония.

ИТ специалисти в Хисаря? На СПА ли са били там?

Мнооого находчиво.

глупак

На младите IT-та им замръзнали шушоните в Хисаря и решили да се сгреят с двете съчки, дето имало наоколо. Ровили в нета за идеи, докато цокали винце и хоп - сетили се за стария доктор Винарски...

Ракетните печки са измислени отдавна и са отхвърлени защото са пожароопасни. А защо се набляга, че въпросните изобретатели са ИТ-специалисти е мистерия. Да не е отмъщение към специалистите по топлотехника, които отдавна пишат софтуер.

Къде иде реч за изобретатели?

проблема с ИТ специалистите е, че имат заблудата че като могат да гугълнат всичко значи рабират от всичко, а реално в случая пак изобретяват топлата вода същата историйка с ИТта (може и да са били същите ИТта даже) я имаше само, че май за някви самолети преди месец два. и те щяха да са по- най- супер

Не! Преди IT специалистите топлотехниците се забъркаха с IT и се взеха мноооооооого насериозно.

Абе хора това със извинение е пълно безхаберие!!! В тецовете при котлите да не би температурата да е по малка?? Ходете да видите сгурията дето излиза отдоло и какви ел. филтри имат за газовете че и впръскват амоняк и какво ли не за намаляне на емисиите. Ти може ли ИТ специалист да правиш печки на дърва, направо съм потресен от Българските ИТ специалисти.

По добре си стой си в потрес

Ти си поредният "ИТ" специалист дето прави ютии на еко брикети. Като няма какво да кажеш къде се бъркаш хората пл..ек

да измислим печка на дарва без дарва- ето това се иска!

А пък ако махнем и печката, че да не заема място, най-добре ще е.

първото отдавна вече съществуващо нещо, измеслено от гнилите хАмериканци....

Наистина го има от много години по света. Също едно африканско племе в ЮТ показва как прави нещо подобно от кал, очевидно хилядолетна практика, забравена в нашите държави. В Индия също имат такъв тип традиционна печка. Мисля, че от 7-8 години ракетна печка се произвежда и в България, но не помня дали беше в Троян или там някъде, и се продава към Щатите основно, че и те я правят скъпа. Аз съм се замислил да си купя една малка, почти джобна, която се предлага в нета за къмпингари. Ама нека и тези момчета пуснат нещо, та конкуренцията да свали цените. Само да не твърдят, че те са я измислили като иновация, че не е добре да стартираш бизнас с лъжа. Аз поне не им го препоръчвам, трябва да са почтени и честни във всичко, което правят и казват, особено като целят рекламен ефект.

Замислете се само, каква тяга е нужна на тази печка, тоест колко кислород/въздух, за да става това интензивно горене!Сега си представете как това ще стане в едно добре уплътнено с ПВЦ дограма помещение. Това става само за промишлени цели.Например казан за ракия:), или нещо подобно.

Браво! Много умно. 1. Част от проблема на днешните печки е в ограничаването на кислорода. Лошо горене=въглероден окис, който е канцерогенен в малки количества и директно отровен в големи. Като отвориш вратичката да мушнеш още едно дърво, какво мислиш влиза в стаята? 2. Ако все пак проблемът е с въздуха и дограмата, има много просто решение - взима се директно от вън през съответната тръба. Хубаво е да откриваш проблеми, само не разбирам защо смяташ, че няма как да бъдате преодоляни.

Когато вземеш въздуха през тръба от вън и стане добра тяга, какво би се случило ако нещо се ''обърка'' и през комина се върне тягата назад? В този случай, през вратичката от която се поставят дървата за горене, ще се върне такъв пушек/и още нещо/,че направо не ми се мисли,ако там има спящи хора и не могат да реагират навреме;)

Как се затоля камерата за вторичното изгаряне до 800 градуса? Нещо трябва да вдигне тази температура. Т.е. как тъй димните частици след първичното изгаряне се загряват до 800 градуса и изгарят напълно? Моля, ако някой е наясно да обясни.

В нета всичко е обяснено-rocket stove

част от изгорелите горещи газове се връщат отново към входа на системата, за да повишат ефективността на горене, другият тип високоефективни печки ползват катализатори, и пак са измислени много преди ганя да са сети...

И също ефекта на вихъра, като при торнадо, ускорява движението на горящите частици и допира им до повече кислород в тази вертикална част. Все едно с духало духаш в пещ и насищаш с килсород горящата повърхност. Колегата по-горе е прав, в нета има много информация за принципа. Особено руснаците го нищят много този въпрос, че явно и там искат да се постоплят с икономична печка.

Ракетната печка е измислена много отдавна, така че "новината" ви е фалшива. Просто момчетата са почнали да я произвеждат.

'Създавам' не е разнозначно на 'изобретявам'. Какво й е фалшивото на новината?

Когато имаме атмосферно горене с висока температура се отделят опасни азотни оксиди. Това е един от основните замърсители при дизеловите горива, понеже там горенето е при по-високо налягане и температура от бензиновите. Дори "ракетата" да изпуска по-малко ФПЧ не се споменава и дума за увеличеното количество азотни оксиди, което е пряко последствие от по-високата температура на горене.

оксиди викаш аз рекох че са окиси ...ама сега нали така е модерно може и оксиди да са...то и устни не са аджуки кат са със силикон))))

да си скъсаш дипломата която явно нямаш химико

Se taia

Далечната 1985 ни учеха, че е оксид, а старото название било окис. Смятай откога не се използва... Или си пишман химик, или си роден преди каменната ера...

Това е много стара новина тези хора тази печка са я направили и продават поне от 2 години да не говорим че има 1000 такива печки , сега реклама , реклама ама чак пък толкова. Това си е фалшива новина и ще го репортна това , айде стига с тези лъжи.

Пак нещо не си се наспал и си преписвал без мисъл! Написаното в статията съкратено звучи така: "IT специалисти създават "ракетна печка" използваща химични процеси, въз основа на физични принципи"

Човече ако четеш научни статии в кой да е саит написан на кирилица, то без изключение превода е грешен! Отделно, че дори журналиста сам да е взел интревьото то този журналист си няма и най-малка представа за какво иде реч, дори да му се обясни като на дете иди..че! Така, че не се връзвай на такива статии и винаги търси чуждестранни аналози! Просто тука в БГ пари за това някой дето разбира от темата, засегната в статията, да прегледа съответната статията, преди да я публикуват, не се дават!

Бая са измръзнали тия IT-та, щом мислят върху темата за кюмюра.

Кво правим с конденза в комина

Според редактора, "крайният продукт на горенето е топлина, 99% водна пара и СО2, които излизат през комина" Иначе вариант е да се монтира и кранче - да се източва сутрин, нещо като клапите на тромпет :)

ако е малко - го бършим от кюнеца. Ако е много - направо слагаме кофа, да си капи там. ;) Сериозно - зависи как се експлоатира печката. Ако се работи с нея добре (на теория) няма да имаш конденз

значи сега да я въведът в експлоатация във американските марици,да не им дишаме скъпия пушек

Американските са сравнително чисти, ама за ТЕЦ Бобовдол е добре да се направи, както и за Марица 2

явно пак си паднал сутринта на път за кенефа,айде земи си плати тока де милиционера,или на са ви давали помощите с черпака от козяк