Коментари - Учени направиха пробив в ядрения синтез | IT.dir.bg
назад

Учени направиха пробив в ядрения синтез

Учени заявиха, че са постигнали пробив в произвеждането на реакция на водороден синтез с гигантски лазер.

Обратно в новината

Коментари - Учени направиха пробив в ядрения синтез | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това, разбира се, е глупост и изобщо не е вярно, защото противоречи на закона за запазване на енергията!

За пореден път показваш колко "Знаещ" си. Закона за запазване на енергията няма нищо общо с положителния баланс на енергията при термоядрен синтез. Енергията, която се добви всъщност е вложена в атома на водорода преди милиарди години. С реакцията, която води до разпад на водородния атом до хелиев атом се освобождава енергия която потенциално си е там и винаги си я е имало. Просто в случая хората най-накрая могат да я използват за приложни цели.

За да бъда по коректен, понеже допуснах грешка в предния ми пост. Атомите на водорода се сливат за да образуват Хелий. Много ясно че става дума за едрен синтез, а не ядрен разпад.

Извинявам се много, ама реакциите не се "произвеждат", а "възпроизвеждат". Оправете си текста...

Е нали трябва да кажат нещо на данъкоплатците за профуканите пари.

Тези милиарди ги нямат за нищо. И за ко? Да ми слеят две ядра.

Отговора на въпроса ти "И за ко?" е сума оразмерена в трилиони долари.

Някой ще може ли да ми разтълкува следното изречение от статията: "Той се състои от 192 излъчвателя, чиято обща дължина е колкото три футболни игрища." Мислех, че футболните игрища се дават като сравнителна единица за площ, а тук се казва дължина. Изречението ми звучи като "общата дължина на крокодила е зелена".

Хм... може би искат да кажат дължината на по-голямата страна на футболното игрище. И те може да не са разбрали.

Всички се сетиха, само ти не се сети. Да не си тъп?

Цанко

Мхм. Ама само понякога. Основно ми се случва, когато поствам в този форум. Не знам, предполагам е някакъв вид защитен рефлекс, маскировка, за да не се откроявам от тълпата.

Крокодилът е по дълъг от колкото зелен.

500 трилиона вата мощност = 500 000 000 000 000 W = 500 TW = 500 000 000 MW. АЕЦ Козлодуй има скромните два реактора с по 1 000 000 W или общо 2 000 000 W = 2 МW. Това са 500 милиона централи като АЕЦ Козлодуй, работещи на пълна мощност???? Откъде толкова енергия???

Повечко е АЕЦ-а, но наистина разликата е колосална...

Козлодуй е с реактори по 1000МВ или общо 2ГигаВата.

ами енергята наистина е колосална но се освобождава само за части от секундата. вероятно имат някаква система от кондензатори с която я акумулират.

АЕЦ Козлодуй произвежда тази мощност непрекъснато, а лазерът работи на импулси. Цитираната стойност е пикова мощност, която се постига като освободят натрупаната енергия в рамките на около наносекунда. И правят, доколкото знам, по един изстрел на час или дори на два часа.

симо

Не си добре със сметките-ват/киловат/мегават/гигават/....терават.Козлодуй-2реактора по1 000 MW/мегавата/.

500тр. е мощноста на лазерният сноп. Тази мощност се отделя за време от 10-тина нано-секунди. средната мощтност е много по-малка. За сега са произвели с около 1% повече енергия от вложената. Трябва да произведат много повече за да компенсират ефективността на бъдищете системи за производство на електричество, на системите за запалване и т.н.

само дето термоядреният синтез произвежда доста повече неутрони от обикновените атомни реактори и един от основните проблеми е ма'тряла от който да е направен "съда" на реактора.За справка неутронна бомба- термоядрено оръжие което външната обвивка не е от уран 238 ами от волфрам или никел(в някои случаи и желязо); как работи: 1. плутониевата бомба запалва деутерий-тритий реакцията и като резултат се получава облак неутрони, който е бая голям, в обикновените термоядрени оръжия има обвивка от уран238(да, т.нар. обеднен уран), който се дели от "бързи" неутрони и по този начин увеличава мощността на експлозията.При неутронната липсва тази обвивка ами има прозрачна за неутроните такава - резултата е мощно облъчване с неутрони и смърт за почти всичко живо съответно заразяване на района за дълго(някои от изотопите дето се получават са дългоживеещи).Та с реакторите е същото - мат'ряла на стените е подложен на сериозно неутронно бомбардиране и си променя свойствата - освен че става силно радиоактивен набъбва като мокра книга и става трошлив(неутроните разширяват кристалната решетка и такива нещица).Няма за сега измислен материал който да устои дълго време на подобно въздействие.Колкото до този проект специално е само и единствено за симулация на ядрени оръжия - смисъл от него почти нулев

Няма да е съвсем така, както го обяснявате. След като проекта се изгражда, и работя толкова международни учени, сигурно има начини за противодействие на тези неутрони. Това което казвате е известно и на участниците в проекта предполагам.

Няма противодействие за неутрони тъй като са неутрални частици с голяма енергия и маса. Единствения начин е да се намали енергията им, и да бъдат погълнати от материал който има това свойство (работен принцип на неутронни декетори). При сегашните реактори, благодарение на водата, и на вътрешни конструкции, поражението по корпуса на реактора е сведено до допустими нива за да могат да карат по 60-80 години.

Чета толкова дебилни коментари че не се сдържах. Никога до сега не е постиган студен синтез на водород или хелий. Вероятно няма и да се постигне. Наистина ли смятате че една реакция за протичането, на която са необходими условията на звездно ядро ще стане при стайна температура?

И откъде накъде реши че се цели да бъде постигнато при стайна температура? И защо точно температурата я слагаш като критичен елемент? Странен коментар от експерт...

Студен синтез е този термоядрен синтез, който е проведен при атмосферно налягане и стайна температура. Нещо, което най-вероятно е невъзможно. Чичко Гугъл казва всичко.

Защото температурата е изражение на кинетичната енергия на ядрата на атомите. И тази кинетична енергия е необходима за да преодолее силите на отблъскване в между протоните и неутроните в ядрата, за да се получи синтеза. Процеса не е толкова елементарен, колкото изглежда. Но е необходима определна енергия. Студения синтез е измишльотина със сензационен потенциал и само толкова.

Синтезът (сливането на две ядра) зависи от енергията с която се сблъскат. Опростено казано, функция е на плътността/налягането и температурата. При огромно налягане може да има синтез и при ниски температури. Но високото налягане е по-голям проблем от температурата, затова в хипотетичния реактор за ядрен синтез температурите трябва да са стотици пъти по-високи от тези в ядрото на слънцето, защото налягането и плътността на материала са доста по-малки, в следствие на на по-слабата гравитация тук...

Еее, то кво излезе, че скоро всеки може да има у дома си реактор със студен синтез и то да го захранва с каквото намери.

Защо чак сега го потвърждават, доколкото ми е известно от доста време вече има практическите доказателства за този процес и потвърждаване на резултатите от струдения ядрен синтез на много места по света. Като енергиен баланс това означава, че процесът на синтез отделя повече енергия, отколкото консумира (външната енергия, необходима за да се случи процеса на студен ядрен синтез). От тук произтичат практически и ефективни енергийни ползи за човека, като се реализира една сравнително не скъпа ядрена технология за синтез (в сравнение с тази за адрения разпад).

Ще реши друг път. какво ще стане със земята, когато водородът значително намалее? Може би вода не ни е нужна? Ще жмучкаме хелий? Ха ха ха.

очевидно си от лобиращите за Путьо и грандомащината му за АЕЦ със съветски технологии от преди 40 години. Съжалявам да ти го кажа - но сте пътници !!

Не е въпрос на никакво лобиране, руснаците ползват далеч по-нови технологии от цитираните от теб и не е никаква грандоманщина да имаш ядрена централа, държавите които имат ядрени централи се водят високотехнологични защото поддръжката на такава централа изисква познания в области в които ти явно си пълна нула

Пробвай с учебник "Човекът и природата" за 4-ти клас.

И защо водородът ще намалее, бре умнико?...

Дрън дрън! Синтез на основа водород (деутерий) е осъществен доста отдавна - справка всяка водородна бомба. Ако някой си няма друга работа, да се пробва да я контролира за промишлени цели. Хелиевия синтез, за който някой писа долу не е никакъв технически проблем - освен малката подробност, че на Земята хелий 3 има сумарно 50 - 60 грама. Докато не осъществят студен синтез всичко си е бошлаф и пари на вятъра.

До колкото знам вече има (и навлиза в търговията), просто названието "студен синтез" се избягва, понеже учените като тези, работещи с огромни суми провалят нещата.

Ти у ред ли си?

каква ли бомба ще стане от това...

От това точно бомба няма да стане. Но ако успеят да "подпалят" деутерий с ПРЕНОСИМ лазер (досега се инициира само с атомна бомбичка), арсенала им ще поевтинее с 99%.

Закъсаха с финансирането и търсят нови инвеститори. След като недоволството от изхарчените милиарди без очаквания ефект е покачило градус, е необходима доза успокоение сред акционерите. Традиционна практика в сета на бизнеса. В момента се строи най-големия експериментален термоядрен реактор Iter във Франция, който ще струва между 15 и 20 милиарда долара. И има надежди да постави началото на термоядрения синтез до 30-40 години. За сравнение аец белене се очакваше да стигне 15 милиарда долара за два обикновени реактора по евтина руска технология, с което искам да ви кажа каква колосална кражба се е подготвяла. Поради простия факт че технологично двата типа реактори са несравними в полза на Iter.

Само да не се окаже въпросният "Итер" като прехвалените Уестингхауски реактори, които се дънели на тестове в САЩ, а на нас ни ги пробутват тука... Интересно, защо след като руската технология е уж по-лоша, Англия се съгласи руснаците да им строят атомна електроцентрала? Не ми казвай само, че понеже било по-евтино.

Не сте прочели внимателно предния пост. Говори се за експериментален термоядрен реактор. Какви тестове, като е първия такъв още в строеж? Има такива по-малки в действие. Ако сте чували за токамак.

Го ЮСА! Край на войните и мечтите на износителите, на ресурси за световна доминация! Ядрен синтез и слънчева енергия! Повече от достатъчно!

Супер новина. Заради такива проекти Сащ са напред. Жалкото е че тези неща няма кой да ги чете. А под скандалните пор*нографски статии пълно с коментатори.

Заради такива проекти САЩ са назад. Цялата постановка е направо каруцарщина в сравнение дори с някои псевдонаучни опити.

така е, да ... САЩ са назад ... а ние е-хееее къде сме - наобратно да бягаме не могат да ни стигнат, а?

a?

Бъдещето е в студения синтез (cold fusion)

Да, и в телепортацията (но не квантовата). А също така и в пътуването със свръхсветлинна скорост. Жалко, че още никой не е показал, че някое от тези неща изобщо са възможни.

Движението със свръхсветлинна скорост е невъзможно. Пътуването обаче е възможно, това е елементарно следствие от нелинеарния характер на времето и пространството. При огъване на пространството може времето за пътуване между две точки в триизмерния модел да клони към нула...просто в момента не съществува технология за това огъване, но все пак преди 150 години не е съществувала технология за полет на по-тежък от въздуха летателен апарат, а днес самолетите са ежедневие...

Дали ще успеят да създадат условия за устойчив икономически оправдан ядрен синтез, докато нефтените компании правят бизнес за стотици милиарди ежегодно? Твърде съмнително.

ми да пръднат вътре и ще гръмне

Как ли не са се сетили ... Такива са си прости америкаците, друго са си гениалните български идеи.

Ей тази фраза "да се решат енергийните проблеми на човечеството" ми звучи фатална и определяща изхода от изследванията.

Ядреният синтез не оставя радиоактивни отпадъци и не е опасен за разлика от атомната енергия. Както пише там за първи път от процесът е извлечена повече енергия от вложената за стартиране на горенето. Следващата крачка е "запалят" процеса за постоянно. Проектът е ОГРОМЕН! Това е като да запалиш изгаснало слънце и да го съхраняваш без да изгори контейнера.

Не е баш слънце, но да речем че принципът е същият или поне подобен.

Сигурен ли си, че няма радиация? Все си мислех, че и при ядрения синтез се отделя радиация и то доста.