Проектираха първото човешко селище на Луната

Ще използва собствени ресурси за поддържане на живота

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тук уцели една догадка: Точно идеологическото противопоставяне е мотивирало американците да кацнат първи! СССР също е имала лунна програма, но след няколко неуспешни изстрелвания зарязват лунната ракета. Тогава умира и Сергей Корольов а свършват и парите. И за другото уцели: Било е технически на границата на невъзможното. Но не напълно невъзможно. И астронавтите са били камикадзе, тоест самоубийци. Знаели са, че може да не се върнат. А почти половината от тях са се разболели от рак или са изкукуригали - от силната радиация!

Репликата ми беше до "бай Даньо". Не уцелих мястото на коментара.

Не съвсем самоубийци ако вярваш на НАСА. Според НАСА имат десетина мисии и само една неуспешна Аполо 13 ако не се лъжа . Едни вид в края на 60-те сме превърнали луната в махала и сега нищо . Не звучи убедително. Покажи ми пример една технология или научна теория която се е появила преди 50 години и после никакво развитие дори някак назад !? Аз ще ти дам други пример. Лазера се появява преди около 50 години и днес има хиляди приложения и стотици видове лазери с цени долу до $10 . Сещаш се първия лазер е бил милиони долари и размер на стая ... Джон Атанасов е направил компютъра преди 70 години но е бил просто за изчисляване на няколко диференциални уравнения за балистика, в какво не е компютъра днес!? Модерен автомобил днес от по скъпите има по 40-50 микропроцесора ... Телевизията се появява преди около 70 години черно бяла , моно с резолюция 100х200 къде сме днес !? Някой да е чувал за медицинска апаратура от 50-те години къде сме днес!? Много тежки въпроси и колкото минава време ще стават още по тежки.

Лунно село? Значи, първите жители на Луната ще бъдат селяни?

Колко ли милиарда са изразходвани- сиреч хвърлени на вятъра?

Защо след като ни проглушиха ушите с космическите си успехи, вече повече от 45 години американците не могат да изпратят ракета до Луната. Нима всичко е било една голяма лъжа?

Отговорът на този въпрос е толкова прост, че всеки средноинтелигентен би се сетил и сам!

Китайците може и да кацнат, но с помоща на русия или япония - сами няма да могат

за какво са им тия или ония империалисти, помощ ако им трябва е само от сащ

Американците не помагат а усвояват, ако имаше нефт може би В случая как да помогнат след като не са кацали никога

Кацането на Луната от американците е много много съмнително. С Нанайски никога няма да се разберем по въпроса за Тръмп, но за кацането на Луната и аз се колебая. Има едни много тежки въпроси даже и не ми се почва. Най -тежкия е ако сме кацали преди 50 години днес защо няма Макдоналдс а вече и Старбъкс на Луната? Кацането на Луната може да се разглежда на сериозно само като момент от пропагандното противопоставяне на Америка и СССР в студената война. Технически не изглежда много възможно . Дори днес се вижда има сериозни проблеми. Аз лично вярвам че първи със сигурност ще кацнат китайците след 10 години.

Е вече сме повечко които мислим че не са кацали За тръмп не знам какво мисли нанайси, аз мисля че няма да има проблем с преизбирането му Също така мисля че каквото обеща го прави и наистина мисли за доброто на америка Друг е въпроса че не винаги е прав

Преизбирането на Тръмп е друга тема , но не мога да се въздържа да кажа че е далеч от сигурно след като Байдън води във всички 6 от колебаещите се щати който са и единствено важните и след конвенциите електоралната картина е статична и на никъде не се развива а има няма 50 дена до изборите ....

Трябва да си супер неграмотен в днешно време за да си повярваш че са стъпвали хора на луната. По това време не е имало даже компютри а малко по сложни калкулатори, както са им казвали Е с тия първобитни машинки са отишли и кацнали? Айде бе, тия само dp ще им се върже. Те сега не могат, най гилямата космическа лъжа от американците имподкрепена от руснаците естествено. Договорката е направена, никога не са стъпвали хора на луната.

че то и сега няма компютри, това днешното ако го броиш за компютри? Виж в стар-трек какво е компютър

откъде намирате такива тъпотии, не става ясно от статията.

Изграждането на обитаем комплекс на Месеца! ,,братушкити” явно няма да могат и това столетие да кацнат на Месеца.Но са активирали троловете.

Прочетете "Извънземни на Луната" - Майк Бара

DP, лузър лайн*н, я кажи кой ще победи през ноември: а) Тръмп б) Байдън Ахахахахахаххах, нещастник... :)

Що се отнася до тебе победителят е и ще продължи да бъде санитарят на смяна.

Хахахаха, доблестният мъж не се притеснява да отговаря, тъпако.

О знам,че отговорът не ти харесва. Не е да не опитах да помогна на лекуващия те екип, постигнах дори известни успехи - манията ти с химическия молив е под контрол, ако и да се проявява понякога. Но медицината, колкото и напреднала да е, може само каквото може. Засега оставаш в хосписа на палиативни грижи, и г;ледай да не се задавиш, не само на мене ще ми липсваш тук.

Имайте милост към щатния трол бе, може ли да пускате през ден статии отключващи обсесивно-компулсивното му разстройство. Като се олигави до уши - както и днес е направил с постовете си под разни имена, та и едно тригистрирано - и ако лелите в хосписа дето го крепят се успят току виж се задавил и умрял. И после кой ще ни забавлява.

Тва в рубриката фантастични романи?

Аполо-нанайси от коя лудница те пуснаха?

;) Споко, твоето е нормална реакция за болна овца. Така си учен от малък. Затова толкова си прокопсал в живота.

Куку, на теб селището на луната –хаххахахахахааа.... как точно ще ти подобри живота тука? На тебе и на останалите идиоти дето мучат във възторг от изгорените по "проекта" милиарди“

А колко милиарди годишно се "изгарят" за изхранването на безработните, дето предпочитат да карат на социални, вместо да се хванат на работа? Как това ти подобрява живота на теб? Ако всички си мислеха за собствения задник, като теб, щяхме да си пускаме постовете сега с пощенски гълъби. И да чакаме няколко дена, докато Нанайси си постне смешните разсъждения... :)

Леле, ма то палатки, надуваеми, ма то многоетажни сгради - пу, пу, чудо!! :) Тъпаци скапани, никой никога не е бил на Луната, нито може да стигне там през този век. И дори като стигне, ще трябва да минат още дълги векове, преди да се мисли за обитаема станция там. И тя трябва да е издълбана дълбоко под повърхността, и да живеят като къртици. Защото лунната повърхност, с: 1. абразивния си отровен прах 2. унищожителната радиация 3. дъжда от микрометеоритни куршуми 4. температурните аномалии в неподсредствен диапазон от близо ПЕТСТОТИН градуса Целзий!! 5. и много други е едно от най-невъзможните за обитание места в Слънчевата система. Чаткате ли нещастници? Затова изобщо ме е гнус да общувам с подчовеци като вас. ПП: Да, неграмотници, най-ниската температура в Слънчевата система е измерена точно на Луната!

Пак се изложи! Изводът ти е от тъп по-тъп! На Земята е измерена температура -98 градуса, значи и тя не става за живот! Така ли? Това, че е измерена толкова ниска температура на южния полюс на Луната, където Слънцето не огрява, не значи че на северния полюс, който е непрекъснато огрян, пак ще е толкова студено. Да не мислиш, че в Антарктида условията са благоприятни за живот? Но хората са създали там станции и живеят там. За всичко може да се намери решение, стига да има желание. Ти очевидно нямаш, но някой са по-амбициозни от теб и ще го направят! Свиквай!

Аз съм против псеводнауката - точно защото е унищожителна за реалната наука. С лъжите си НАСА ни вкараха в новите Тъмни векове на Инквизицията. Точно затова ги атакувам, зомби! Точно АЗ съм на страната на науката - и винаги ще се боря да я освободя от робството на политиката.

Браво за коментарите Аполо. Истината е, че още не можем да си оправим жалкия живот тук на Земята, но вече "колонизираме" абсолютно невъзможни за съществуване планети. И за това се наливат МИЛИАРДИ! За съжаление вече живеем в Идиокрация!

Колонизирането на Луната и Марс може да не подобри живота на Земята, но като не ги колонизираме пак е същото... Досега как се е подобрил? А знае ли човек, може пък и да се подобри! Като се изселят оттук повечето "индианци", дето само смучат от системата и нищо не правят полезно... Ще има повече за нас! ;)

да вярно е аз имам парецел там. искаха ми съгласието че нямам нищо против строежа и обещаха че нима да замарсиават и затова подписах

Ахахахаххахахаахах, направо ДИРа да прекръстят тази секция на Хумор и Забава. :) Тука влизам само да се посмея. Ако някой смята, че това са новини - може да се гръмне да не се мъчи.

Ъхъ! Понеже човек не може да отиде на Луната (според теб), затова хората си губят времето и инвестират в проекти за жилища, дето не са им нужни... Логика! Ти уморяваш от смях всички! :)))

Ако повечето хора бяха на твоя акъл, още щяхме да живеем в пещерите, да ядем корени и грудки и да се чудим кой яде Луната при лунно затъмнение!

защо трябва аз да се гърмя по скоро да гръмна идиота които гое писал

Е, те са на заплата: каквото им спуснат, това пишат. Каквато лъжа е на дневен ред: 1. Човек бил на Луната 2. Протеста на Черепа бил с повече от 500 платени боклука 3. Ковид бил реална пандемия И прочие гадости.

BajMihal

Аполото, забрави и чипосването и 5Г и кемитрейлс... мога да продължа, ама имаш нужда от алуминиева шапка, че не се знае дали няма да те чипосат през 5Гто ;)

Колосално малоумие! Без естествено магнитно поле, ще трябва да предвидите и гробище, че лунонавтите ще мрат от всякакви карциноми яко.

На Земята имаме магнитно поле и пак мрем... Иначе смятат да ползват естествени пещери, където радиацията е по-слаба, но това се разбира, когато четеш повече, отколкото пишеш. ;)

Да проектираш е едно, да бъде реализиран проекта е съвсем друго! Земна практика! За Луната не знам

кмета на лунното село ще е мастър йода и шериф дарт вейдър

Нямат местожителство. Живеят в една далечна, далечна галактика...

като иде човек там да се правят проекти

Значи да отиде и да повиси няколко месеца, докато му разработят жилище и му го изпратят. През това време ще рупа риголит и ще ближе буци лед в някоя лунна пещера...

Кукуруз ма,че мъски прави силоза

Така ли ти сведоха отгоре? Жалко, че не можеш да четеш и да мислиш...

Айде първо, Нанайси тъпако, да затършиш основно образование и после да даваш акъл!

Дал е клетва пред Столетницата, да троли от Трафопоста на "Правец - 8", до окончателната победа на Комунизъмът.

само да може да издържи на радиацията

луна парк ли ще правиме в мохаве

За теб и по-близо може - в двора на клиниката! ;)

от обора ма овцо а си гледай лицерната че зимъска иде

Или си неграмотното алтерего на Нанайси, или си негов фен със същия интелектуален капацитет... Но понеже тъпотата е вроден дефект, ти не си виновен, затова и няма да ти се подигравам!

подобна сложна нефункционална архитектура няма как да се изпълни от първите заселници. първопроходците със сигурност ще трябва да мислят повече са това, как въобще да стане и въобще няма да ги е грижа дали изглежда готино. колкото по-прости и лесни за построяване са бъдещите структури толкова по-добре. според мен първите постройки на луната няма да се отличават много от военните бункери, които си строим тук на земята. Просто полувкопана бетонова кутийка, с вратичка и евентуално 1-2 прозорчета. а преди построяването им най-вероятно ще живеят просто в самите лунни модули. евентуално може и в някои надуваеми или палатко подобни структури докарани от земята. пп. съвсем друг е въпроса до колко Лунни селища са необходими. Освен с научни цели или копане на минерали (което спокойно могат да правят дронове, роботи и тн.подобни, без присъствието на хора).

И туристически център, и хотел, и лунапарк... :)

На луната?

То си пише, ама трябва някой да го прочете. Само по картинки не става!

на Самодостатъчност на Земята. А на Луната ....как се получи.

Кое на Земята не е достатъчно и трябва да го внасяма от други планети?

Извънземни реприли

Ние на нашите рептили им одрахме кожите, за да си правим ботуши и портмонета... Сега ще внасяме извънземни такива! :)))

Тройной Троль, Самодостатъчност е термин от Психоанализата. По-точно по Фройд. Няма такова животно Самодостатъчост в технологиите и точните науки. Писателят "статията" отново КЪРТИ МИФКЪТЪ.

Ако не можеш да различиш точка от запетая, са ти нужни очила. :) Относно термина "самодостатъчност", защо правиш аналогия с психоанализата? Защо да не означава просто, че ще могат да оцелеят без необходимост от поддържащи доставки от Земята? Не разбирам защо термина трябва да е взет от някъде?!?

Deus Vult

Супер... кога можем да се изнесем на там?

Незабавно! Мъск вече лъска ракетата.