Коментари - Ще гледаме зеленчуци на ”марсианска” почва | IT.dir.bg
назад

Ще гледаме зеленчуци на ”марсианска” почва

Холандски учени от Вагенингенския университет установиха, че зеленчуци и житни култури, отгледани на почва, сходна с марсианската, ще са годни за консумация.

Обратно в новината

Коментари - Ще гледаме зеленчуци на ”марсианска” почва | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако сме ние , то к'во ще гледаме , ясно - тикви! К'во друго! Азър сме им свикнали...

Аз пък мисля, че на марсианска почва най-добре ще се засяват и отглеждат лайна.

Не знам за амрсианската почва но тия холандски учени май са прекалили с холандската трева.

Вагенински институт, нещо подозрително ми звучи

Firi

Аман от глупости. На Марс няма никаква почва. Почвата както знаем от елементарния училищен курс по география това са минерали т.е. неорганика като чакъл, пясък, глина, микроелементи НО И ОРГАНИЧНА СЪСТАВКА от измрели преди това растения и микроби -така наречения хумус.Евентуално на марсиански чакъл и микроелементи обилно наторен с лайната на космонавтите и изкуствени торове може и да разсте и то всичко. Щото чакъла и неорганиката нищо не предполага да са различни от земните но тук милиони години са мрели различни бактерии преди да се появят растенията и те също да обогатят почвата.

Еййй при толкова информация, акак остана неграмотен ? Чувал ли си за хидропоник ? и колко почва се използва там ? ... трябва ти слънце и вода, а не почва, кухчо

Firi

Ама в статията пише, че ще засаждат растения на МАРСИАНСКА ПОЧВА. Иначе растенията не са подходящи за храна. Тлъсти червеи и хлебарки са далеч по питателни, а люцерната ще е за тях и така имаме затворен цикъл. Пита се обаче за къв чеп някой ще се мъчи без въздух и на кучи студ. Венера е по подходяща за тераформиране- земна гравитация и топло. Просто микроби трябва да намалят въглеродния диоксид в атмосферата и да го заменят с кислород. Аз залагам на Вененра.Ни една друга планета или астероид не стават за живеене- или много близо или много далеч от слънцето.

Бе ти наистина не си ходил на училище - освен може би на такова за агитатори, на гласовитост си се научил ако и нищо друго да не знаеш. Що ли не се консултират с тебе холандските институти дето правят разработките си да не се хабят напразно. Растенията НЕ усвояват органични вещества през корените си, само неорганични. От атмосферата пък вземат CO2 и ползват въглерода за да станат каквото стават. Това се учи в 6-и клас ако не и по-рано.

ние пък си ги гледаме в министерски съвет

Дедо ми коги е гледал компири на Марс и е сбирал лунни шишарки на Луната (най-личната земя македонска) Холандските умници са ручали сурова риба. НЕ МОЙТЕ ПИПА НА ДЕДО МИ МАРСИАНСКИТЕ НИВИ !

Маке в къде в България си подал удостоверението за наследник, за да проверя в регистрите за нотариалния акт на дядо ти.