17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-голямата американска подводница Охайо е с 18 000 тона водоизместимост. Най-голямата съветска/руска е Акула, с 48 000 тона водоизместимост. 2 тунела. 2 ядрени реактора. Широка 23 метра. С нещото нагоре висока 8-9 етажа. Като килограми почти 24 000 тона. Имало вътре и басейн. youtu.be/I6EX9Ef4x6A?t=144 Онова горе на избраният кадър са хора. Големите американски подводници са натъпкани основно с Томахоуци и почти нямат ядрени ракети. Споменатото тук ядрено торпедо (автономна подводница) Посейдон е предвиждана с до 100 мегатона тротилов еквивалент. Бомбата над Хирошима е с 13 килотона тротилов еквивалент. По предна година изнасяха, че за 10 години са произведени 30 подводници и 109 наземни ядрени ракети и 108 за подводници.

Много е голяма!Предполагам това е кусур защото може да бъде открита и проследена лесно.Ако трябва и НедайБоже унищожена.При авария може и големинати и да е плюс! Американците са насновали дъното и повърхноста на океаните и моретата със нещо като морски ЖиПиЕс ианализират и следят трафика.Под вода,над вода и от Космоса. Не мисля,че ще позволят да бъдат изненадани.Но...винаги има едно НО

IT то на всяка подводница е акустичен компютър с огромна база с данни акустични сигнатури на други подводници, кораби, животни и т.н. Всъщност сонарите изпращат и приемат сигнали, а акустичните компютри ги класифицират и разпознават. Каквото компът не може, го правят сонарните оператори. Основните мисии в мирно време, когато не осъществяват дипломатически натиск с индиректно заплахи на всички подводници е акустично разузнаване - събиране на акустичните сигнатури на потенциалните противници. Когато не е имало компютри, са ги записвали на ленти и сонарните оператори са били безценни активи на всеки флот. А Руснаците не са за подценяване. Дори компютърно изостанали, те винаги намират начин, по-евтино, но ефективно да намерят решение на сложни технологични проблеми. А оръжията им убиват не по-лошо /понякога и по-ефетивно/, от сложни и скъпи системи на Запада. Руснаците имат способността да опростява нещата и да ги правят годни с тях да се справят и тъпаци.

С това съм напълно съгласен.

Във флота не знам как е, особенно подводния, но в авиацията това не важи от 1991г. насам. Войната в Залива показа, че без информатика и модерни технологии си обикновен партизанин.

Дано да е по модерна от Курск.

Русские моряки насят ТРИ ГОДА вахту под водой на подводлодкам и....тоже у ними рождаются здоровые детей...в то время.

абе Курск беше 154 м и потъна на дълбочина 108 метра. Световния рекорд за гмуркане без акваланг е 122 метра и 332 метра с кислороден апарат. Дано този път да могат да си я извадят сами, а не да ревът на Норвежците.

Тази подводница е започната да се строи през 1992 година в СССР. Точно така, преди повече от четвърт век. Реално е от същия клас като потъналата Курск - Подводни ракетни крайцери. Руснаците ги правят големи, защото през 70-те не могат да направят малки противокорабни ракети. Вече могат, а самата концепция за толкова огромно и скъпо нещо, което служи само за да носи огромни тяснопрофилирани ракети отдавна е пратена в историята. От заложените подводници руснаците решават да "сглобят" една, но 30 години все нямат пари да я довършат. Поне и махат ненужните ракети П-700 и решават да я ползват като тестова платформа за различни нови концепции - миниподводници, торпеда-дронове и т.н.

СССР се разпада окончателно около коледа на 1991г. 1992г. даже Автономна република Крим и град Севастопол обявяват за първи път независимост от Украйна.

толкова по-лесно се открива. И по-трудно се вади от дъното.

Царь подлодка

В СССР е най-голямото джудже на света .

Меренето на пишки продължава!

Ха ха - и аз това си помислих. Явно и при подводниците размерът има значение :-)

Ако е възможно някой да ми обясни, какво IT има в една нова подводница??? Подводници има от ПСВ, та пак да попитам, в какво се състои IT на една подводница, че е най- дълга, че е с два винта ??? А може би , за да се напише поредната статия, под която русоробите да плюят по цивелизования свят и да възхваляват един режим известен с окупация на територии от съседни държави!!!

Има подводници и полу подводници и в гражданската война в САЩ. Преди 160 години

Две витла.... Значи , ако не друго е доста шумна. Най- тихите днешни подводници без изклюение са с едно витло.

Не съм много на ясно, но каква е връзката между броя на винтовете и шума?

Аааааааа не така! Най-тибите са без витло! Ферщейн?!?