Коментари - Програма успя да заблуди хора, че е човек | IT.dir.bg
назад

Програма успя да заблуди хора, че е човек

Работещ в Русия екип обяви, че е първият, който е създал програма, издържала теста на Тюринг.

Обратно в новината

Коментари - Програма успя да заблуди хора, че е човек | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Признавам си, че нищо не разбирам нито от изкуствен, нито от естествен интелект. Но ми е много интересно, ако в случай, че е възможно да се направи такъв какво би правил той на свой ред? Цялото човешко поведение е свързано с животинската му природа - редица инстинкти. За самосъхранение, за хранене, размножаване, надделяване над останалите индивиди. На мен поне ми е трудно да си представя какво може да прави един човек извън тези рамки. Вероятно това може най-много да бъде математически интелект. Но без сетива, с които да експериментира и да се развива, той би разчитал единствено на предоставената му информация. Едва ли ще бъде равен на нас.

Браво! Но може би това значи, че 33% от хората са тествали водката преди машината или просто наивни.

наближава моментът на сингулярност - когато изкуственият разум ще стане истински интелигентен - самообучаващ се и самоосъзнат. Какво ли ще се случи после?

Наближава, да - в мечтите на превъртели трансхуманисти и прекалили с филмите фенове на sci-fi.

признавам си нищо не разбирам от психология и поведенчески анализ, от изкуствен интелект също. но четеики коментарите, в българия маи са концентрирани наи-големите "умове" занимаващи се с тези 2 науки! пс. няма да е зле да пооправите кирилизатора ;)

в България има супер добри IT специалисти, няма нужда от ирония

Аз пък се чудя как дир са ти избрали коментара - явно, подобно на всички български медии, и те са българофоби.

30%, че то в България всяка програма може да заблуди поне толкова! Бареков заблуди 10% какво остава програма да заблуди 30%. Просто елементарно!

Сигурно и Путин е такава програма.

За Путин не знам, но за американските президенти съм сигурен, че са програма на Ционист Софт. (С последната версия обаче май сгафиха много.)

Само за сведение: преди доста години имаше bot-ове за IRC, които имитираха човек и определено ако не ти кажат, че е копютърна програма оставаш с впечатление, че с тебе чати човек. Нищо ново под слънцето, просто усъвършенствана версия на по-рано съществувала технология.

Ако чатещият е откровено тъп - да, няма да направи разлика. Иначе ботовете си личат почти моментално, особено ако вкараш някой малко по-засукан въпрос. А пък това тука просто е попаднало на кретени съдии - наистина, нищо ново под слънцето.

Без да навлизам в подробности, за да не подразня капацитетите във форума, смирено напомням, че тестът на Тюринг не мери интелигентност или ерудираност, а само оценява доколко добре се симулира човешкото поведение. В смисъл, че не всяко действие на човек е признак на интелект/интелигентност -- като например да псува или обижда, но въпреки това, подобно поведение е напълно човешко. Дали човешкото поведение ще се постигне с изкуствен интелект или по друг начин, това не е нещо, което се определя или изисква от самия тест.

Казва се Британско кралско ДРУЖЕСТВО", а не "общество" . оГРАМОТЕТЕ СЕ, ПРЕВОДАЧИ И ПИСАЧИ!.

Я преди да даваш съвети, вземи да си припомниш материала от основното училище и по специално уроците за синоним.

Anachronos

Къф тоз синоним дет та гони тебе бе?

малко полезно инфо : "Алън Тюринг е математик и логик, един от бащите на теоретичната информатика и изкуствения интелект. Още от малък проявява изключителен математически талант. Завършва математика в Кеймбридж, а после прави докторантура в Принстън. През войната работи в британския център за криптоанализ, а след това в Националната физическа лаборатория, където участва в създаването на някои от важните ранни компютри. Животът на Тюринг завършва трагично през 1954 г., когато той е на 41 г. Две години по-рано е осъден като хомосексуалист, тъй като по това време хомосексуалността е била престъпление. Вместо да отиде в затвора, избира химическа кастрация инжекции с естроген, които го правят импотентен и му причиняват гинекомастия. Заради присъдата си губи криптографската си работа за правителството, дòпуска си до секретна информация и му е забранено да влиза в САЩ. Смята се, че се е самоубил, изяждайки ябълка, натопена в цианид. През 2009 г. тогавашният британски премиер Гордън Браун поднесе официални извинения заради начина, по който страната се е отнесла към Тюринг. През декември 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно. " ПП АКО дебилите не му бяха разбили живота на човека, можеше и доста по-напред да сме сега.

Пич, последователите му не са по-тъпи, вкарваш елементарно мислене. Тюринг може и да има безспорен принос, но за някои неща е грешал. Например, той е смятал, че е достатъчно изчислителните машини да достигнат 100 МВ памет, за да могат да емулират интелект. Е, днес това звучи смешно, нали? Компютрите имат къде-къде по-мащабни възможности, но отговорът очевидно не е във величината количество.

Гледай сега графичната операционна систрема на твоя компютър ти "изяжда" на практика цялата RAM. Така че недей толкова наедро да пишеш. Опитай се да си представиш изчислителна машина без графика и без някаква универсална ОС, както е човешкия мозък. Всеки се ражда малко или много с "форматиран хард" и това какъв език учи, какви умения развива зависи от обучението му и някой вродени невронни вериги. 100 Мбайта изобщо не са малко и ти колко и умен да се пишеш с твоя "процесор" в мозъка не можеш нито да запомниш, нито да обработваш тази информация. Това са близо 12 милиона думи. Относно последователите, ако имаш деца може и да разбереш, че ти трябват поне 20 години да ги научиш на нещата който ти знаеш и чак след това да чакаш нови резултати.

Един въпрос - използвал ли си компютър преди 10 години и ако да - виждал ли си какво представляваха Demoscene-овете тогава? Можеш ли да си представиш подобна графика и звук събрани в няколко кб файл ?

Хич не звучи смешно. 100 МБ са адски много.

Тези, които са ги заблудили сигурно са били с интелекта на т.нар. "петнайски" (15/15) затова

Добре, че е 13 годишно, а не 6 месечно, което само реве и ака. Така братушките можеха и 100% да заблудят

Трябва да си горд, че успя да ме заблудиш, че си човек а не кафеварка Саеко, от онези новичките!

аз пък мисля, е едно малко "сидиромче" от факултето може лесно да заблуди някой че е ботче, и то без да се напъва интелекуално...

Мисля, че в един момент ще може да се наподоби много добре човешкото поведение. Сещам се за няколко въпроса, които подкрепят тезата ми. Защо, например, при определени обстоятелства различни хора реагират по сходни начини? И защо с нарастване на житейския опит, човек усвоява нови начини на поведение, възприема отново еднакви фактори по различен начин. Мисля, че човекото поведение е група от много рефлекси, еволюирали милиони години. А отделният индивид трудно може да определели защо има своите отделни мисли и усещания.

То още първата дума на писанията ти подлежи на съмнение.

Мисля, че мисленето не ти се отдава. Ти определи първо що е то интелект, после разсъждавай.

Интелект, това е нещо, което ти нямаш, но знаеш, че съществува.

Не се казва оТдава , а Удава. Думите имат различно значение, не са синоними.

Точно така. Поредната "новост" в стил: "Учени от магаданския университет измислиха ..."

Руснакът написал софта работи в Щатите, а съдиите са от Кралското общество на Британската академия на науките. Какъв Магадан те гони? Между другото, казва се Владимир Веселов (името му е объркано в статията).

Eliza работеше на същия принцип преди повече от 12 години. Всъщност истината е , че до създаването на стабилен квантов компютър подобни "изкуствени интелекти" могат да заблудят само 80 годишни баби с алцхаймер.

Даже по спомени Елиза е на повече от 25 години. Играхме си като студенти с нея в далечната 1991 ва

Какво общо има квантовият компютър? С каквото и изчислителна мощ да разполагаш, няма никакво значение, когато нямаш концепцията как да го направиш. А концепция няма - всички подобни "изкуствени интелекти" са просто една имитация, или казано с други думи - поредната рожба на т. нар. "слабо направление".

mpmuk

Пробвах програмката вчера и за 5 минути успя да ме попита какво работя точно 5 пъти. Още мноооого хляб има да изядат докато наистина заблодят някого. Явно съдиите са били кретени

заблУдят!

Изглежда става дума не за 13, а за 113 годишна възраст, с напреднала деменция и прочие. Това обяснява повторенията :D

аз съм си правил експерименти да говоря с аи ботове и наи добрия начин да разбереш дали говориш с човек е да вкараш елементи от неща за които вече сте говорили. ботовете обикновенно работят на принципа да намират оптималня отговор на всеки въпрос изолирано.

Мина вчера тая новина, но много намирисва: Не става ясно колко са били съдиите, колко са били хората и колко са били програмите, участващи в експеримента. Доста търсих първоизточника на информацията, но никъде не намерих такива детайли, а те са съществени. Само две от имената на журито се споменават, но те ако са били общо 3-ма (в информацията се споменава, че е заблудил 33 % от журито) и един от тях е бил идиот, резултатите не са странни.

Да, а и като цяло тестът на Тюринг е доста субективен. Много зависи и от въпросите, които задава всеки отделен човек.

Що е руско боклук е. Колко добре са ви възпитали само... Ако средностатистически писач тук, се опита да отговори на зададените (на робота) въпроси, ще заблуди 100 процента от журито, че е робот.

Ти май не схвана идеята на поста ми... та, искам да кажа, че наборът от въпроси, чрез който журито го е изпитвала, изглежда е бил твърде праволинеен. И точно на това се дължи успехът с "33 процента". П. С. Да, говорил съм с 13-годишни деца, не са чак толкова рядко срещани екземпляри. Но да кажеш, че разсъждава като възрастен... значи или ти си на неговото ниво или е дете индиго.

Да бяха имитиртали бебе на 1,5 г. Тогава щяха да заблудят 100% от аудиторията :))))

Странно - електронните преводачи досега не са успели да изкарат гладка реч без грешки - а тук чак до разговор са го докарали

Номера е, че е уж дете от чужбина на 13 г., съответно с лош английски. Щото ако го представят за английско говорящо дете ще бъде разкрит още на първия въпрос

Все ги откриват в СССР пък нищо работещо не могат да произведат. Дали откритията са фалшиви или производствените мощности много изостанали.

Това звучи по-скоро като скалъпен тест на Тюринг. Етикетът "13-годишно момче" много фино снижава критериите. А и не бях чувал, че трябвало да заблуди само 30 процента от журито?

Измислили са го руснаците. Само, че как така руснаците създадоха такова нещо преди САЩ или Япония, дето уж са на светлинни години пред Русия в сферата на информатиката, роботиката и т.н. ?

Поддръжник съм на руснаците, но в случая новината е парлама - това е просто един изпипан бот за разговори. То няма и как иначе - поради простата причина, че не можеш да имитираш човешко поведение чрез изчисления.

Айзък Азимов се смее в гроба

Пак откриха топлата вода - преди къде двайсет години един колега беше написал простичка програма, която на всеки зададен въпрос отговаряше с "Бе що не си е#ш ма*ата!". Като я пуснеше да говори, в съседната стая никой не можеше да разбере, че колегата не си приказва с бай Мишо - портиера на института!