Коментари - Телескопът "Джеймс Уеб" е готов за изстрелване в Космоса | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Доста дърт тоя телескоп, направо за музея май. Интересно кака така ментата мъск не го изстреля ами други Кма нещо гнило в. Ялата работа

Se taia

Ми има нещо наречено договор приятелю, ама то не е като да ти цъфтят постоянно налъмите? Ха сега направи сметката преди 14 години Мъск дали е качвал нещо. Мисленето не ти се отдава, опитай нещо друго - хамал например...

"Сетне срокът се отложи", "НАСА най-сетне..." Гогов, изказ и журналистика!

Това е една ужасно сложна мисия за НАСА. Може би най-сложната им досега. Ако има агенция която може да се захване с това, тя е точно НАСА. Вярно забавиха го доста, вярно стана доста по скъп от предвиденото, но подобни проблеми имат всички.

сложна?!? не бих казал!... всеки от изпратените марсоходи е многократно по-сложна машина от този телескоп. проблема е, че с тази мисия нямат право на провал, подобен на този с Хъбъл. Именно заради първоначалния неуспех с Хъбъл сега се пренатягат на тема проверки. успех им!

Това не е вярно. Мисията си е доста сложна. Най малкото при марсоходите вече има натрупан опит и данни с годините на предните мисии. Само си представи огледалото което е над 6 метра как се разтваря и не е само това. Извадка от сайта на космос.1.бг. кацането на "Пърсъвиърънс" отне само 7 минути. Ако изстрелването на "Джеймс Уеб" бъде успешно, следват около три мъчителни седмици, през които телескопът трябва да бъде разгърнат. Необходими са около 50 еднопосочни процедури, свързани с активацията на подвижни компоненти. В хода на тези 50 процедури са набелязани 350 критични стъпки, които трябва да бъдат изпълнени перфектно. Това са категорични точки на провал - ако една от тях не бъде премината по план, мисията приключва. В сравнение с марсианското кацане разгръщането на "Джеймс Уеб" притежава три пъти повече точки на провал.

_stankow

Нормално е 14 г. за такъв сложен проект. Като сравним с други проекти - американски, европейски, руски. Поне не са подложени на критика, че видите ли, бавят се. Както критикуват руснаците. Когато стане - тогава.

Да. Друго си е 14 години да правиш модул. нещо което вече и частните фирми правят. Едвам да го качиш до станцията и той да реши сам да си включи двигателите и за малко да събори международната космическа станция. :) Друго е да правиш прототип на самолети, а те още на ниво прототипи да се разбиват. Както се случи и с Ил 112 и с онзи супер джет. :) И както казах на всеки може да се случи забавяне, но някои въпреки това работят и имат не малки постижения.

_stankow

Какво значи "и частните фирми правят" ? Откога това ? Новост ли е ? Дестини е правен от Боинг, частна фирма. Хармония и Транквилити - от Италианската космическа агенция, държавна, поръчано на Аления Аеронавтика. Наса също е държавна фирма. ESA също е държавна фирма. Хруничев има и частен капитал. Кибо е японски, на JAXA - също държавна агенция. Изобщо какво е това деление на частни/държавни ? Или го можеш, или не ! Има силни аерокосмически фирми и частни, и държавни. И на запад, и в Русия. Доказва го самото съществуване на МКС.

Младеж руснаците са 180 милиона няма нужда такъв мургав балкански елемент като тебе да им целува задника под всяка статия.

_stankow

Още по-малко пък публиката тука има нужда да слуша вашите набързо сковани постове под всеки мой. На всичкото отгоре - не са по темата.

От километри вони на фалшива новина. Първо на първо няма такъв телескоп, ако имаше краварите отдавна да са го изстреляли. Второ - този телескоп, който е почнат преди десетилетия вече няма как да е актуален, защото ползва технологии от праисторическата ера. И трето, този телескоп на 100% съм уверен, че ще поеме не към Космоса а към дъното на Тихия океан, защото както колегат по-долу е писал, европейците не се славят с успешни изстрелвания. Ако краварите в краварника имаха малко мозък в акъла си, щяха да ползват руски ракети за изстрелването на този спътник.

От колко километри вони на трол. Ходи си в стаята преди санитарите да са те набарали, че пишеш коментари в дира от кенефа...

го изстрелват и го предават на живо и целия свят види с очите си, че има такъв телескоп и че ти си тъпанар - ще се извиниш ли на всички, м? #ИзвинисеБе

Мъж ли си, жена ли си, група пасмина ли сте под тоя псевдоним не знам, но дори да ти плащат да пишеш тези глупости това е най-отвратителната и долна работа за която се сещам.

_stankow

Е, чак пък ! :D :D

Колкото и да ти плащат за празнословията, много ти е. Слаб си, неубедителен си и от километри миришеш.

Ти нали не вярваше че земята е кръгла и космоса не съществувал и вместо слънце има един голям фенер които ни осветява…..нормално е всичко това да ти е фейк новина..

Както са решили да го изстрелват с ЕКА, която не е известна със супер надеждност на ракетите, 25-годишен труд може да иде на вятъра за секунди !

Ариана 5 е доста успешна ракета. Има около 60 изстрелвания. И все пак това е космос и риск винаги има. Джеймс уеб е изключително сложна мисия.

Първо, може да ми поолигавиш кура педерас с малка пишка. Второ, путко нещастна, следя нещата в космическата сфера доста повече от теб, имам познати в ЕКА и доста информация от кухнята, за разлика от твоята в Интернет. Агенцията не върви на добре. Трето вега имаше неуспех през 2020, ок, не е Ариана, но не говори добре за дългогодишна ракета и за стартовите процедури. Та така мършо жалка, ходи плачи на майка си, че те обиждат.

Ариана 5 е статистически най-сигурната. 100% успешни мисии. Никой друг не може да се похвали с такава надеждност. Не мога да повярвам, че някой може да плаща за писане на коментари в този дух, което ще рече, че индивиди като теб и Нанайси са чиста проба идиоти.

Аз не мисля, че някой се съмнява, че са идиоти, но този, който им плаща е още по-голям идиот, защото парите му постигат точно обратния ефект. Оставаме с впечатлението че руснаците дори за тролове не стават...Жалко, те са произлези от нас, българите....

_stankow

Айде сега пък 100%. Общо 110 старта от 1996-та година, от тях 2 неуспешни, 3 частично неуспешни. Нормални показатели. Та да чукнем на дърво и да не приказваме, мисията е важна ! Няма нужда от четки !

Мисля че Ариана5 има над 100 успешни изстрелвания и 4, ако се не лъжа неуспешни, имаше тежък момент преди 20тина години едни сателите ги придъниха в атлантика, но от 2017 след последния частичен неуспех има 82 ПОРЕДНИ УСПЕШНИ изстрелвания, така че изглежда стабилна ракета. А иначе телескопа доскоро се изчисляваше не на 1, на 10 млрд!!! Ако е успешна мисията ще търсят началото на Вселената, живот на др. планети и т.н. страхотнийски неща.

Според ЕКА, всяка от провалените мисии е била тестова/експериментална, въпреки че е имало комерсиални сателити на борда. За всяка от тези мисии, товарите са били напълно обезпечени от ЕКА, а не от застрахователни компании, както е практиката при стандартните изстрелвания. Единствената (от тази гледна точка) проблематична мисия е през 2017, оценена като частично неуспешна, защото единият (от два) сателита е изразходвал прекалено много гориво за корекция в орбитата и това намалява наполовина проектния му период на работа. В уикито е отразена гледната точка на всички останали играчи. За тази мисия е избрана Ариана 5 единствено заради най-ниската крайна цена (изстрелване+застраховка). Има и други ракети носители, които могат да свършат работа, но няма затраховател, който би застраховал този безкрайно скъп (най-скъпия в историята) товар на поносима цена, защото всеки процент към коефициента на риска прибавя десетки милиони към цената на застраховката.

Да ама аз знам че има две билпета до двигателя в ляво. Т тия билпета са с руска сплав за тва е толкова успешна тая ракета ;) Просто спестявам някои лев на Кутев