Космическият телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) изглежда вече е готов да потегли към Космоса - евентуално през октомври. Неколкократно забавян, изследователският инструмент завърши последните си тестове и сега се подготвя за изпращане до площадката за изстрелване, предава technews.bg.

Вижте как изглежда най-новият телескоп на НАСА >> >> >>

Първоначално телескопът трябваше да бъде пуснат през 2007 г. После JWST претърпя драстичен редизайн и получи нов стартов прозорец между 2015 и 2018 г., припомня NewAtlas.

Сетне срокът се отложи до юни 2019 г., след това за май 2020 г., после настана ерата "Covid" и стартът бе отложен за март 2021 г., а накрая - за октомври 2021 г. Е, изглежда, че тази последна дата на стартиране може действително да се спази.

НАСА най-сетне даде на телескопа зелена светлина за излизане в Космоса, след като го подложи на щателни тестове и контроли, за да се увери, че той ще работи правилно, когато се качи в небосвода. Това е важно, защото JWST ще бъде разположен на почти 1,6 милиона километра от Земята, така че няма да е възможно да се изпращат астронавти за ремонти и подобрения.

Когато най-накрая се озове на планираната си позиция, телескопът "Джеймс Уеб" ще сканира Космоса в инфрачервеното поле за поне десетилетие, осигурявайки по-дълбок поглед към Космоса и назад във времето.

Телескопът ще изследва най-ранната светлина във Вселената, ще надникне по-отблизо в екзопланетите и ще ни даде най-добрите данни за намиране на първите доказателства за живот извън Земята.