В Китай направиха квантов двигател от един атом

Той има потенциала да задвижва нанороботи в човешкото тяло

Обратно в новината

Коментари - В Китай направиха квантов двигател от един атом | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

термините "изометрично нагряване" и "изометрично охлаждане", понеже "изотермично" по принцип означава "при една и съща температура" :) Ще е интересно да видим как нещо се нагрява и охлажда, като същевремено запазва температурата си постоянна...

Ще се използва за лекарства. Засега. То и откриването на атомната енергия е било с благородна цел. А сега страх от унищожение на света.

Именно "изоМЕТРИчно", а не "изоТЕРМИчно". Т.е., нагряване и охлаждане без изменение на обема. По-общият и правилен термин е "изохорен процес".

а ще може ли да завива тоя двигател ?

Затова най-добре въобще да не се открива нищо и да не се подобрява нищо, защото винаги ще има хора, дето ще злоупотребят дори с най-доброто. Хората сме страшна напаст.

Това хубаво. Да видим, как ще направят по-трудното: на атома да пише "Made in China",

И това ли откраднаха от америчите? А? Хайде, изкажете се, де! Или да ви напиша, колко процента са америчите в шибаните им университети, които все са на челните места!? Умря Мара и Тошо си търси нова булка! Аре у киреча.......

Охооо... Наночипове, атоми, Ухан... Сатаната, сорос, шваб... Ясна е и тяхната...

Направи три милиарда с един звук.

Кво ли ще направят?

Забавно, двигателят е от един атом - т.е. има само един атом?! Брех тези китайци, успяха единия атом да го изолират и стабилизират, че ще го пуснат и да се разхожда в човешкото тяло на 36-37 градуса целзий? Коментирам само заглавието, няма да чета повече статия с такова заглавие. Някой яко е спал в часовете по физика, билогия, химия, ама не се притеснява да пише научно-популярни статии, които все пак трябва да са малко от малко свързани с физичната реалност.

Кое точо откраднаха - единия атом ли?! Ми иди и ти в тези университети ис и открадни малко атоми, кой те спира.

Университета в Мичиган къде го пропусна?

А жълтите "учени" с него ли мислят да компенсират света за милионите починали от китайския Ковид-19? Само в България станаха над 37000 Хил, снощи още 8 души. Жълтия ибрик ГоГав? Нещо пари?

Не разбрах какво е открил, като от поне столетие е известно, че атомите се "помпат" и после излъчват светлина - принципа на самите лазери. В случая се помпат различни електрони от атома на различни орбитали с различна честота на лазер и съответно после атома излъчва различни по честота фотони. Нормално е като "напомпаш" електрон на по-ниска орбитала размерите на атома да не се променят съществено в първия момент - т.н. изометрично нагряване, след което атома се разширява заради променените по-долни орбитали, които "натискат" по-горните орбитали - т.н. адиабатно разширение, следва излъчване заради нестабилната орбитала, което в първия момент - се явява изометрично охлаждане на атома, след което атома се свива - т.н. адиабатно компресиране. Просто известни неща обвити в термини и наречени двигател, като реално не виждам двигател, който за по внушително е наречен "квантов"

а може ли да завива тоя двигател ??? тва питам

ще караме на един атом.Икономия му е майката!

"Агрегатът може да се определи за четиритактов "... Ей сега я втасахме, като дойде време за регулиране на клапани и смяна на масло и филтри.... Особено ако е в гаранция, ще се наложи едноатомния двигател да се обслужва само в официален сервиз.

Скоро както е тръгнало и автомобил от една молекула ще се появи и "смартът" ще изглежда просто гигантски. Да благодарим на гении като този професор от долината на коронавируса за усърдния труд по помпането на атоми. Инспирацията за това откритие сигурно е дошла докато е помпал жена си, завирайки мощния си китайски лазер в лабораторията й.

Браво, Марийке! Седни си! 6

Звукът добре, но с миризмата няма да се разберем